Uživatelské jméno: Heslo: Dnes je 28. března 2024
Aktuálně O městě Pro turisty Pro občany Podnikatelé Katalog
počasí.stříbro.cz | fanstyby.stříbro.cz



Zdraví nebezpečné ohňostroje?!


Hlasujte v anketě pod článkem, jde i o Vaše zdraví! ...

Jediný ohňostroj během několika minut vypustí tolik dioxinů a furanů, co by spalovna vypouštěla po dobu několika let. Tak na tuto informaci jsem narazil v práci Mgr. Radovan Šejvla, na kterou najdete odkaz níže a ze které si nyní dovolím citovat:

Časopis Odpadové hospodářství: „Londýnská radnice na přelomu milénia pro své občany uspořádala ohňostroj, který za 15 minut střílení vypustil do ovzduší stejné množství dioxinů a furanů, které by tamní spalovna vyprodukovala za 140 let provozu." Následoval jen můj těžko měřitelný údiv, protože jsem si velice rychle vzpomenul, jak při novoroční procházce smrdí vzduch v místech, kde se střílí. Také se většinou 1. ledna zatáhne a obloha je najednou špinavě šedá, i když ještě 31. prosince svítilo slunce.

Co všechno se asi s výbuchy pestrobarevných ohnivých petard do ovzduší dostává? S touto otázkou jsem zamířil na katedru Ústavu ochrany ovzduší na Vysoké škole chemicko-technologické v Praze. Ano, petardy produkují dioxiny a těžké kovy, to my víme, ale nikoho to nezajímá. Navíc je velice obtížné při jejich výbuchu škodlivé látky změřit. Aha, co takhle bouchnout petardu v nějaké izolované laboratoři a změřit to tam? - Ano, to je sice teoreticky možné, ale na to tu nemáme vybavení.

Kolikpak asi tun zábavné pyrotechniky ročně v ČR odpálíme? Kolik různých prvků při jejích explozích shoří v atmosféře a kolik dalších sloučenin vznikne při jejich spalování? Statistika nuda je, má však cenné údaje, zpívá se v jiné písničce, tak kdopak nám to spočítá? Jistě existuje nějaká statistika, kolik tun zábavné pyrotechniky se do ČR každým rokem dováží a z jakých chemických látek se vyrábí.

Řada velkých měst z peněz daňových poplatníků při nejrůznějších slavnostních příležitostech pořádá ohňostroje. Některá města dokonce pořádají festivaly, kam se sjíždějí střelmistři z celé Evropy. Brno své ohňostroje odpaluje z lodí i pontonů na přehradě. Jak krásně se ta barevná světla odrážejí od vodní hladiny, lidé se chodí dívat a nadšeně tleskají. Jiní se ptají, kolik a jakých škodlivých látek tyto rachejtle produkují. Nebo je spalování nebezpečných chemických látek v atmosféře ošetřeno stejně jako u spaloven? Tedy 850 ºC s následným zdržením spalin na uvedené teplotě po dobu 2 sec s následným prudkým ochlazením spalin? Možná na ohňostroje platí jiné, méně ekologické limity.

Dále si dovolím citovat Ing. Mgr. Miroslava Zajíčka, MA:

Jako kuriozita může sloužit to, že každoroční novoroční ohňostroje vyprodukují mnohonásobně více dioxinů než spalovny za celý rok a nikdo se nad tím nepozastavuje a nehledí na novoroční veselí jako na zdroj významného zdravotního rizika (kromě případných popálenin rukou či vystřelených očí).

I když z vyhledávače na mě odevšad „vyskočila" věta: „Dioxiny a furany jsou nejen rakovinotvorné, ale poškozují také hormonální a imunitní systém a ovlivňují nervovou soustavu.", dovolím si ještě citovat z bakalářské práce Tomáše Ferdana:

Jedná se o skupinu velmi nebezpečných látek pro životní prostředí, život organizmů i život člověka. Dioxiny patří mezi velmi jedovaté látky, které jsou životu nebezpečné již v koncentracích jedna ku miliardě (ve srovnání s kyanidem draselným jsou asi sedmdesátkrát jedovatější). U pokusných zvířat, která byla vystavena působení látek s dioxinovým efektem, byla zaznamenána řada toxikologických projevu. K těmto patřily hlavně:
- poruchy růstu,
- poškození imunitního systému,
- zvýšený výskyt rakoviny,
- poškození reprodukčních funkcí.

Citováno z následujících zdrojů:

Energetické zplyňování a jeho cesta k vyšší účinnosti a energetickému využití odpadů, strana 101. - Mgr. Radovan Šejvl

Odpadové fórum, strana 18 - Ing. Mgr. Miroslav Zajíček, MA

Způsoby odstraňování perzistentních látek (dioxinů), kapitoly 2.1 a 2.2 - Tomáš Ferdan

I přes všechna výše vyjmenovaná zdravotní rizika souhlasíte i nadále s pořádáním ohňostrojů?

Miniaplikace


Dne 05.11.2012:Ing. Josef Hrábek


28.12.2019 - 22:09:47
Marek_Matúš - https://plus.rozhlas.cz/ohnostroje-nejsou-nic-strasneho-svetelnost-a-hluk-pri-bource-je-mnohem-vetsi-7717113 Kdyz ma clovek kazdy rok chut spasit lidstvo, je to jeho pravo. Vite, ze spotreba datovych center by byla pri zarazeni mezi spotrebu jednotlivych statu na 4. miste? Neni na case vypnout Internet? Vite ze kazdy clovek zatezuje planetu jeste vic nez ohnostroje? Neni na case nechat se kompostovat? Takovych pozitivne ladenych blbosti by se dala najit cela rada. A pritom by stacilo tak malo. Treba prestat zachranovat svet. Utnout zdroje pro EU, OSN, Unicef, Cloveka v plisni a podobne zastarale institice a ziskovky, co ve jmenu dobra jen problemy nafukuji, ale nikdy neresi. Nekrmte Afriku, nebudeme muset resit prelidneni. To, co potrebujeme je osidlit jine svety. To je cesta pro zachovani lidstva. Zadny humanismus ani dobroserismus k teto ceste neprispiva. Vsem obcanum preji krasny novorocni ohnostroj, ktery je po leta tradicni akci, na ktere se lide setkavaji a snad jeste par let setkavat budou.
31.12.2016 - 12:48:51
georges - Kdyby na ohňostroj nikdo nepřišel,možná by se peníze využily jinde ,-).
31.12.2015 - 08:17:55
tomina - proc ty penize za ohnostrojnevyuziji jinak asi tady ve stribre neni kde



Pro reakci na článek musíte být přihlšen


Publikování nebo šíření článku a fotografií ze stribro.cz je bez souhlasu autora zakázáno.
Účetnictví a prodejna počítačů Stříbro | Tvorba www stránek Stříbro