Uživatelské jméno: Heslo: Dnes je 28. března 2024
Aktuálně O městě Pro turisty Pro občany Podnikatelé Katalog
počasí.stříbro.cz | fanstyby.stříbro.cz



Naučná stezka


Informace, dojmy a fotografie z naučné stezky kolem Stříbra o historii hornitcví na Stříbrsku


HISTORIE HORNICTVÍ NA STŘÍBRSKU



Naučná stezka s přídomkem Historie hornictví na Stříbrsku se táhne okolo stříbra podél řeky Mže. Tato poloha nám nabízí překrásný výhled na panorama města. Celá stezka měří 3 km. Stezka je stavěná přímo na míru pro pěší turisty a výletníky. Jelikož zde překonává i větší výšky po schůdkách, není moc vhodná pro cykloturistiku. Informační tabule, které jsou umístěny po celé délce trasy na jednotlivých zastávkách, se zaměřují převážně na hornickou činnost na Stříbrsku. Dozvíte se zde o geologie, mineralogii a historii hornictví na Stříbrsku.

1. Historické stříbrské revíry
První zastávka a zároveň začátek naučné stezky leží poblíž hotelu Branka. Zde se můžete dočíst o Historických stříbrských revírech. Dozvíte se, že okolí Stříbra bylo rozděleno do pěti revírů. O každém z nich se zde dočtete zajímavé informace.

2. Geologický a geomorfologický vývoj
Další v pořadí druhá informační tabule pojednává a geologickém a geomorfologickém vývoji okolí Stříbra. Je zde popsán vývoj od prvohor až do čtvrtohor. Na této zastávce také najdete chodbu Sv. Annu, která se také dříve jmenovala Sv. Jan Nepomucký. Délka této chodby je 42,5m a na jejím konci se na krátko rozdvojuje. Více informací o vývoji a této chodbě se dozvíte právě na této zastávce.

3. Mineralogie stříbrských revírů
Třetí zastávka na naučné stezce o historii hornictví na Stříbrsku je věnována nejčastějším minerálům stříbrských revírů. Pokud vás zajímá právě mineralogie, určitě se zde zdržíte a pročtete všechny informace, které vám informační tabule nabízí. Spolu s krásnou přírodou a výhledem na město vám přinese jedinečný zážitek.

4. Štola Svatá Barbora
Cestou po naučné stezce dorazíte k další zastávce. Tentokrát se ocitnete přímo před štolou Sv. Barbora. Tato štola nese jméno po patronce horníků. Je ražena přímím směrem a měří 35,5m. V zimě se u jejího vchodu vytvářejí ledové stalagmity a stalaktity. Také zde bydlí několik netopýrů. Teplota uvnitř štol se pohybuje v rozmezí 7,5°C do 9°C

5. Štola Gottwill
Pokud pokračujete dále, dojdete až ke štole Gottwill. Dříve pro tuto štolu byl používán hlavně německý název Gottwill, i když dnes už v některých pramenech můžeme nalézt český název Boží vůle.

6. Královská Prokopská dědičná štola
Předposlední zastávkou na naučné stezce je Královská Prokopská dědičná štola. Je to nejvýznamnější dílo tohoto revíru, které v historii neslo mnoho pojmenování. Tato štola byla ražena jako páteř všech hlavních rudných žil v centrálním revíru, především proto, aby mohlo být odvodňována velká hornická díla. Kolem roku 1743, kdy štolu převzal rakouský báňský erár - stát, měla štola délku 2 a půl kilometru. Ve vzdálenosti 340m od vchodu se nacházela hlavní těžební jáma Göpelschacht, česky Žentourova šachta. To je k historii vše, pokud vás zajímají další detaily, neváhejte a určitě tuto zastávku navštivte. Vyplatí se sem jít, i když nehodláte projít celou stezku. V dnešní době se před touto štolou totiž nachází hornický skanzen. Názorná ukázka techniky, kterou používali horníci na Stříbrsku.

7. Koubkova branka
Cestou k sedmé a poslední zastávce stezky, se dostanete mimo hornické oblasti a přijdete před Koubkovu branku. Tato branka je součástí hradebního systému města, kterou nechal na vlastní náklady vystavět mlynář Koubek v roce 1574, aby mohl vozit mouku do města ze svého mlýna, který se nacházel poblíž. V roce 1989 byla započata rekonstrukce této branky. Po třech letech usilovné práce 10 členů stříbrských jeskyňářů a s pomocí města a nadšených lidí se podařilo stavbu zrekonstruovat.

Naučná stezka je velmi dobře značená turistickými značkami. V létě zde krásná příroda, řeka a lavičky přináší krásný prožitek a pěkné odreagování od okolního světa. To vše najdete pod stínem stromů s krásným výhledem na město. Nejen, že podniknete krásnou procházku, ale také se dozvíte nějaké užitečné informace.








Dne 19.04.2006:Redakce www.stribro.cz





Pro reakci na článek musíte být přihlášen

Publikování nebo šíření článků a fotografií ze stribro.cz je bez souhlasu autora zakázáno.
Účetnictví a prodejna počítačů Stříbro | Tvorba www stránek Stříbro