Uživatelské jméno: Heslo: Dnes je 28. března 2024
Aktuálně O městě Pro turisty Pro občany Podnikatelé Katalog
počasí.stříbro.cz | fanstyby.stříbro.cz



To tady opravdu ještě nebylo


Neobvyklá spolupráce. ...

  Starosta města Bezdružice obdržel e-mail, ve kterém se píše, že v Německu je připravena skupina starších občanů připravených k nám přijet a pracovat asi týden na vyčistění a úpravě židovského hřbitova. Znělo to až neuvěřitelně.

Samozřejmě, že nabídka nebyla odmítnuta a po nezbytných informačních a provozních jednáních přijela v sobotu, 29. května skupina dvanácti členů společnosti „Ve znamení smíření" a ubytovala se na zámku. Hned v neděli se dali do práce. Byl to týden velmi nehezkého počasí, chlad a déšť. Přesto  vytrvali a pilně pracovali. Muži i ženy. Udělali společně velký kus práce, ale samozřejmě napoprvé nestihli všechno. Proto slíbili, že ještě podle potřeby přijedou, aby byl židovský hřbitov ve stavu podle představ českého odborníka, dr. Chvátala. Skupina s ním spolupracuje několik let a pod jeho vedením vyčistila a opravila v Čechách osm židovských hřbitovů.

Všichni jsou starší 60ti let, ale i 76 roků má jejich vedoucí skupiny. Řadu let jezdí a pracují zdarma a náklady jejich pobytu hradí společnost"Ve znamení smíření." Proč to dělají? Ten důvod lze najít v názvu jejich společnosti, která byla založena nedlouho po skončení světové války. Smyslem úsilí všech, kteří se na této práci podíleli a podílejí, je pomáhat napravovat škody, které nacistické Německo napáchalo ve všech podmaněných zemích Evropy. Tak to tady opravdu ještě nebylo!

Byl jsem společností požádán, abych jim pomohl v komunikaci s Úřadem města a při jednáních na území hřbitova. Rád jsem se toho úkolu ujal a musím říci, že to bylo prospěšné pro obě strany. Němci oceňovali přátelský a neformální přístup starosty města. Se službami na zámku byli též spokojeni. Jsou to příjemní, pozitivní lidé, důchodci všech možných povolání, kteří ve svém volném čase pracují v cizí zemi, aby pomohli odčinit něco, co sami nespáchali. Chtěl jsem jim alespoň malým činem poděkovat a tak jsem je pozval jedno odpoledne, zrovna když pršelo jen málo, na pěší výlet do Konstantinových lázní, se zpáteční cestou naší milou lokálkou. Můj výklad i to co viděli, se jim líbilo. A tak se těší napříště.

Na rozloučenou uspořádali společnou večeři, na kterou nás pozvali. Pozvání jsme oba, pan starosta i já, rádi přijali. Při večeři se rozproudila velmi otevřená debata o minulosti i současnosti. Dá se říci, že stanoviska obou stran byla velice shodná a to je dobré zjištění. Rozloučení bylo přátelské a bylo vidět, že dáreček s bezdružickým motivem na památku je potěšil. Jsme ve spojení a přijedou zase.





Dne 19.06.2010:Gustav Černý





Pro reakci na článek musíte být přihlášen

Publikování nebo šíření článků a fotografií ze stribro.cz je bez souhlasu autora zakázáno.
Účetnictví a prodejna počítačů Stříbro | Tvorba www stránek Stříbro