Uživatelské jméno: Heslo: Dnes je 29. března 2024
Aktuálně O městě Pro turisty Pro občany Podnikatelé Katalog
počasí.stříbro.cz | fanstyby.stříbro.cz



Odpověď starosty k větrným elektrárnám


Starosta Města Stříbra Mgr. Nenutil se na stribro.cz obrátil ...

s žádostí o zveřejnění jeho odpovědi na e-mail Občanskému sdružení na ochranu životního prostředí města Stříbra a jeho okolí, který mu poslal pan Bojda. "Nebývá mým zvykem reagovat na věci veřejné na soukromých stránkách. Protože na stribro.cz se vedly a vedou diskuse z různých úhlů pohledu, vyjadřuji se tímto způsobem k větrníkům poprvé a naposled." napsal nám starosta.

Nejdříve tedy e-mail občanského sdružení zaslaný panem Bojdou panu starostovi:

Dobrý den pane starosto,

vzhledem k dopisům, které jsme Vám i zastupitelstvu poslali, bychom rádi věděli, jak budete nadále postupovat ohledně stavby větrných elektráren. Projekt byl připraven velmi nedokonale a i s ohledem na nesouhlas dotčených občanů by měl být zcela zrušen. Váš osobní názor známe, ale jak se zachováte jako starosta zastupující i naše zájmy?

Za odpověď předem děkujeme.

Občanské sdružení na ochranu životního prostředí města Stříbra a jeho okolí


Odpověď pana starosty:

Pěkný den, pane Bojdo.

Na včerejším mimořádném zasedání zastupitelstva (čtvrtek 19.2.2009) jsem informoval zastupitele, že na příštím řádném zasedání budu chtít od každého slyšet jeho závazný názor na budoucnost větrných elektráren na Stříbrsku.

Jinak mi není souzeno hodnotit dokonalost nebo nedokonalost přípravy projektu. To vždy byla, je a bude záležitost společnosti, která něco u nás realizuje a je úplně jedno, jsou-li to větrníky, bytovky nebo komunikace.

Můj osobní názor znáte a já jej měnit nemíním. Jako starosta jsem snad už dosud udělal dost pro to, aby se měli občané možnost vyjádřit k chystanému záměru. Oba dobře víme, jak probíhala setkání se zástupci investora, jak dopadlo referendum. Nyní záleží na osobní zodpovědnosti každého zastupitele, jak se k věci postaví. Úlohou zastupitele je posuzovat věci v kontextu se všemi jemu známými fakty, s ohledem na zájmy občanů, ale i s ohledem na zajištění chodu města ke spokojenosti všech občanů.

Je jednoduché tvrdošíjně prosazovat jeden zájem a nenavrhovat alternativu. Za ta léta, co jsem na radnici, jste mohl poznat, že se kritice nebráním. Neuznávám ale tu, která pouze odsuzuje a nic nenavrhuje, je nekonstruktivní. A nemohu si odpustit poznámku, že do doby, než se začalo mluvit o větrných elektrárnách, jsem, pane Bojdo, nezaregistroval Váš zájem o dění ve městě. Chce se mi věřit, že ať už "větrníky" dopadnou jakkoliv, budete alespoň s polovičním nasazením usilovat o rozvoj města. Vždyť to je záležitost nejen zastupitelů, ale celé veřejnosti.

S pozdravem Mir. Nenutil

PS: svou reakci zároveň posílám na www.stribro.cz



Dne 22.02.2009:Ing. Josef Hrábek #RF#


16.11.2009 - 16:53:45
cože?! - Tak a teď mi řekněte, proč se větrníky řešily tak dlouho a sluneční kolektory nikdo neřešil?! Nikdo se neptaL... No radost pohledět. ČEZ vadil, ale nějakej německej podnikatel?! No paráda, ocelový předměstí jako FÍK!!!
02.03.2009 - 10:07:05
M.Schreier - Dobrý den, pane Bojdo, myslím, že celou diskusi tady nevedeme proto, abychom přesvědčili jeden druhého. Čtenáři webu mají minimálně možnost vidět vedle sebe argumenty pro a proti. Dovolte mi ještě stručnou poznámku ke zmiňované konkurenci v energetické oblasti. Pokud máte na mysli např. distribuci alektřiny, je trh už nějakou dobu liberalizovaný. V praxi to znamená, že Vás nkdo nenutí zůstávat zákazníkem ČEZu. Můžete se stát třeba klientem E.ON, PRE nebo některé z dalších společností působící na trhu distribuce elektřiny v ČR. Vím, že tím opět mizí jeden z bičů na zlý ČEZ, ale opět je to fakt. S pozdravem Martin Schreier
01.03.2009 - 21:32:05
áda - Já Váš názor respektuji.S pozdravem Adam P.
01.03.2009 - 15:42:04
JiriBojda - Vážení příznivci naše sdružení bude i nadále bránit stavbě VE.Pokud se divíte,proč tu nepíše více odpůrců,přečtěte si zpátky komentáře u článků o VE,kde jsou odpůrci "pranýřováni".Já jsem to čekal,i když možná trochu v mírnější formě.Tak se nedivte,že někteří nemají chuť nechat si nadávat.Rozhodnutí teď leží na zastupitelstvu.Já věřím že projekt zruší.S pozdravem J.Bojda
01.03.2009 - 15:35:47
JiriBojda - Pane Ado,ano fotovoltaika je schůdnější pro mě,to nic němění na faktu ,že nadpoloviční většina členů našeho sdružení odsouhlasila nezasahování do FVE.Proč tak hlasovali jsme se neptal.Pro mě je schůdnější...Na další otázku: Korupci nevidím všude,ale zde je k ní velká příležitost.A FVE na sebe podle Kjótského protokolu,budou vydělávat i kdyby se točili třeba na 10%. J.B.
01.03.2009 - 11:36:52
občan - Pro ádu: on je totiž Bojda přesvědčen, že když si on myslí, že tu nefouká, tak to tak musí prostě být. Tečka.... To je ten jeho despotismus. Čez tu chce stavět VE asi z rozmaru a chce prodělat..
28.02.2009 - 18:40:26
áda - Ještě jednu připomínku , fotovoltaika je schůdnější pro "Vás" , takže ne pro o.s. Dost dobrý ?
28.02.2009 - 18:36:37
áda - To už vidíte korubci všude ?
28.02.2009 - 18:34:37
áda - Pane Bojdo ,nezlobte se, ale zrovna měření větru hodnotit nezávisle je hloupost , Čez by byl sám proti sobě kdyby nadhodnocoval měření , to je jako chtít stavět přehradu a nemít dost vody .
28.02.2009 - 18:26:39
občan - Tahle diskuze je opravdu o ničem, je to tady demagogická onemanshow, vždy, když sem nahlédnu, jen Bojda, Bojda, Bojda..Už mám kopřivku, když vidím slovo Bojda.. končím..Nedával bych sem už podobné články, Bojda z toho tady má akorát své demagogické orgie. Škoda číst.
28.02.2009 - 15:28:37
JiriBojda - Pane Schreiere Pačesova zpráva mluví také o konkurenci v energetice.Budete jako zodpovědná společnost dodržovat i toto doporučení? Nemám nic proti obnovitelnům zdrojům,ale mám strach mít VE blízko u domu...a jako dostatečnou vzdálenost beru 2-3km.Že výrobci nebo provozovatelé tvrdí něco jiného Vám věřím.Ale pokud je provoz tak bezproblémový,tak kde se bere tolik hlasů proti?Jsem proti stavbě tak blízko lidem.A budu se bránit.Máte svůj názor a já svůj.Ani jeden toho druhého nepřesvědčíme,takže už nemá cenu pokračovat v diskuzi.S pozdravem J.Bojda
28.02.2009 - 15:11:37
JiriBojda - Pane Ádo jak už jsem psal,pro mě fotovoltaika schůdnější,pokud pro vás ne,můžete s tím něco dělat...já vám bránit nebudu.Nezávislá studie...no viděl bych to tak,že firmu,která by prováděla měření větru by vybral např: úřad životního prostředí Stříbra nebo kraje a nebo náš stavební úřad a zároveň by činost této firmy kontrolovali.bylo by tak méně místa na "chyby".J.Bojda
27.02.2009 - 14:47:53
občan - Je dobře, že ses ozval, bikere..tak to už jste dva. Bohužel patříš k té méně inteligentnější sortě odpůrců, podívej se kde mají VE stát. Nikdo je za barákem mít nebude..Ale tohle je taky marné..nevysvětlíš..
27.02.2009 - 11:08:22
áda - Pane Bojdo ,nechtěl jsem reagovat ,ale co je podle Vás nezávislá studie? Ta co uděláte a zaplatíte Vy nebo vaše O.S. Tak nechte měřit vítr v 60 m a neohánějte se pořád nezávslou studií. Já vím ,Vám se to nelíbí .Nechal jste udělat studii na měření slunečního svitu pro danou oblast ? Tak jak víte , že nemáte vstupovat do stavebního řízení pro sluneční elektrárnu . Je to dobře připravený projekt nebo nebo si to jenom myslíte ? Já jenom ,že co si vy myslíte nemusí být zprávné a měl by dát doporučení nezávislý odborník . Zkuste najít nějakou špínu na webu a rozšiřte to mezi lidi , to je to nezávislý . Prosím zkuste nějak definovat "nezávislé odborníky" .Já to nějak nechápu.S pozdravem Adam P.
27.02.2009 - 10:28:02
JiriBojda - Pane Schreiere ,dobrá,měření větru bude provádět Vámi placená externí firma.Pořád myslím to má do nezávislých odborníků dost daleko.J.Bojda
27.02.2009 - 10:23:14
JiriBojda - Pane jimmy ano měřící stožár nestojí,přesto jsme dle tvrzení firmy ČEZ podle jejich předběžných měření velice vhodnou oblastí.A v jaké výšce to měření prováděli?V té samé které nás při měření CHMI určilo jako místo s podprůměrným větrem.Naším cílem v nejbližší době je zabránit stavbě VE,co bude dál sám nevím.J.Bojda
27.02.2009 - 09:30:24
M.Schreier - Dobrý den, p. agbiker, díky za Váš názor. Souhlasím, že energetická budoucnost ČR je v jádře. S odkazem na závěrečnou zprávu tzv. Pačesovy komise (pro p. Bojdu: opravdu nejde o spolek zaplacený ČEZem) je k jádru ovšem dlužno přidat i obnovitelné zdroje. Jako odpovědná společnost chceme přispět k závazku ČR vyrábět v roce 2020 celkem 13,5 % energie z obnovitelných zdrojů. Vím, že Vás to nejspíš nedojme, ale dovolím si na závěr jednu odlehčující osobní poznámku. Už se nemohu dočkat chvíle, až přestěhuji rodinu z bytu u pražské magistrály do nového bydlení na severovýchod od Prahy. Věřím, že budu mít dobrý výhled také na větrné elektrárny stojící u Pcher. S pozdravem Martin Schreier
26.02.2009 - 22:45:51
jimmi - pro Agbikera: až ti za barákem budou chtít postavit úložiště jadernýho odpadu tak asi taky budeš křičet, že ho tam nechceš, co?
26.02.2009 - 21:39:58
agbiker - Já je také nechci pane Novotný. Nikdo mě přesvědčovat nemusí. Mám na VE svůj názor. Ať si p. Schreier jde s VE za svůj barák. Určitě tam fouká víc než tady. p.Nenutil se za ním může odstěhovat a pro p. Novotného tam určitě nějaké to místečko zbyde. Globální oteplování vyřeší jedině jádro. Kdo si myslí že VE, je u mě obyčejný .ňup.
26.02.2009 - 21:02:47
občan - Tak a takhle by to mohlo pokračovat donekonečna. V životě jsou spousty těžkých situací a jednou z nejtěžších, je přesvědčovat demagoga jasnými argumenty. Lidově řečeno: srážka s blbcem. Já to vzdávám, p. Schreier by asi musel chytnout p. Bojdu za ucho a dovléci ho k větrnému parku, jinak neuvěří. Tohle je marné..Větrné elektrárny zabíjí vše živé a země je placatá. Jinak děkuji p. Schreierovi za jeho trpělivé vyvracení mýtů, vysvětlování faktů a osvětě. Na celé věci je ještě k pozastavení fakt, že za p. Bojdou je údajně několik vesnic, přitom zde je to z jeho strany onemanshow..Kde jsou ti ostatní, proč se nepřidají? Nebo, že by na stříbro.cz chodili, krom Bojdy, jen příznivci? Nepravděpodobné, spíš to vypadá, že ty VE nechce jen jeden člověk..A ten, jak známo, je k jasným argumentům slepý, hluchý...
26.02.2009 - 17:33:11
Urbi - for agbiker: máš recht, ale letos dokud mrzlo se tam nebruslilo špatně:o)
26.02.2009 - 16:49:31
jimmi - Tak jsem se nechtěl vyjadřovat ale opravdu mi to nedá. Tak za prvé - pane Bojdo vy zde dokola píšete, že jsme oblast s nízkým průměrným větrem i když zde nikdo nedělal měření ve výšce 60metrů a nevadí Vám, že stříbrsko patří k podprůměrným oblastem slunečního svitu v ČR?to nějak nechápu za druhé - dost mě zarazil Váš komentář, že nebudete zasahovat do stavebního řízení fotovoltanické elektrárny - to je opravdu Vaše jediná náplň sdružení zasahovat do stavebního řízení? nebo snad dostojíte názvu svého sdružení a půjdete třeba vyčistit park? A za třetí mi to nedá abych si trochu nerýpnul do Zachlumáků - do jejich petice "máme krásné a klidné prostředí" někdo kdo nechá chátrat kostel a nechá ho dojít až do havarijního stavu, no i to je vizitka o Záchlumí
26.02.2009 - 15:33:57
M.Schreier - omlouvám se za překlep - správně má být "roční měření větrného potenciálu neděláme sami ale provádí je pro nás externí firma"
26.02.2009 - 15:31:35
M.Schreier - Pane Bojdo, samozřejmě, že roční měření větrného potenciálu neděláme sami ale externí provádí je pro nás firma. Vím, že je těžké tuto informaci přijmout, ale opět je to prostě fakt. Každopádně budou výstupem měření čísla, podle nichž se rozhodneme (podobně jako při přípravě dalších větrných parků v ČR i zahraničí), zda celý projekt má z ekonomického hlediska vůbec smysl. Už skutečně nevím, jak jinak formulovat jednoduchý závěr: kdyby opravdu ve 100metrové výšce dostatečně nefoukalo, byli bychom údajným falšováním dat sami proti sobě => peníze, které jsou podle Vás hlavním motivem, proč do toho jdeme, by nám při nedostatečné výrobě nikdo nedal. S pozdravem Martin Schreier
26.02.2009 - 14:31:08
JiriBojda - Pane Schreiere ano uznávám,i já doufám ,že nemůžete ovlivnit všechny zainteresované v povolovacích řízeních,ale třeba větrné podmínky si hodláte měřit sami,ne?Lhostejní nebyli lidé z vesnic,u kterých má stavba proběhnout...a i dost lidí ze Stříbra...a myslím že pořád lhostejní nejsou.J.Bojda
26.02.2009 - 10:46:15
M.Schreier - Dobrý den, pane Bojdo, na okraj snad jen poznámku, že odborníci, kteří posuzují připravované projekty větrných i jiných elektráren v řízení EIA skutečně nejsou "naši" ani žádné z dalších firem, které v ČR staví energetické zdroje. Vím, že se to moc nehodí do Vaší koncepce - "co řekne ČEZ, je falešné", ale je to zkrátka tak. Co se týče postojů laické veřejnosti ve Stříbře a okolí (se vší úctou k těm, co k referendu přišli) mám z toho nejen já dojem, že drtivé většině lidí je problém celkem lhostejný. S pozdravem Martin Schreier
25.02.2009 - 19:17:28
JiriBojda - Pane Schreiere tak odborníci: Životní odbor Stříbro-odborníci-negativní postoj,Životné odbor Plzeň-odborníci-negativní postoj,Zásady uzemního plánování-zpracované odborníky-silně omezující VE,studie Krajského úřadu na čtyři lokality vytipované pro stavbu VE-zpracovaná odborníky-negativní postoj,Český hydrometeorologický institut-odborníci-v povětrnostní mapě jejich Klimatického atlasu jsme oblast s téměř nejnižším (nižší jsou už tam jen bílá místa)průměrným větrem za rok...navíc pořád musím opakovat,že nečekám od obchodníka,že bude hanět vlastní zboží,tak proč bych měl dát zrovna na "Vaše" odborníky? A mimochodem ta laická veřejnost byla první koho jste si měli získat.Pak by práce odborníků byla smysluplná a o dost jednodušší.S pozdravem J.Bojda
25.02.2009 - 18:47:21
agbiker - Pro Urbiho : Nechat problém VE pouze na zastupitelých je sice hezké, ale byl bych velice nerad aby to dopadlo jako se zimním stadionem. O tom taky rozhodovali zastupitelé a výsledek známe.
25.02.2009 - 10:55:15
M.Schreier - Pane Bojdo, ještě bych pro úplnost k normám a limitům doplnil, že pro infrazvuk samozřejmě existuje doporučená hodnota v ČSN ISO 7196 LG=90 dB nebo hladiny prahu slyšení pro jednotlivá frekvenční pásma v ČSN ISO 226. Z prací uvedených v této normě a dalších prací z celého světa vychází tzv. směrné křivky (criterion curves) - hladiny akustického tlaku ve třetinooktávových frekvenčních pásmech již od 8 Hz. Tyto křivky jsou zatím definovány různě v různých státech EU. V ČR je tato křivka definována jako hladiny prahu slyšení LPS v příloze č. 1 k nařízení vlády č. 148/2006 Sb., o ochraně zdraví před nepříznivými účinky hluku a vibrací. Ještě přidám stanovisko k měření údajného infrazvuku u větrných elektráren od "Národní referenční laboratoře pro měření a posuzování hluku v komunálním prostředí" (jde o nezávislý subjekt, který dává své stanovisko k infrazvuku při shromažďování podkladů v rámci řízení EIA): "Od roku 1995 byly naměřeny pouze dva případy nf hluku ve venkovním prostoru u VTE, jeden byl způsoben poruchou silentbloků, druhý se analyzuje. Při měření VTE Vestas V90 - 2.0 MW v roce 2007 nebyl tónový infrazvuk ani nf hluk detekován ve venkovním prostoru ve vzdálenostech 150, 300 a 575 m od VTE, ani v chráněném vnitřním prostoru staveb v ložnici RD ve vzdálenosti 700 m (hladiny akustického tlaku v jednotlivých třetinooktávových pásmech byly pod hodnotami směrné křivky). Ani u měření VTE Enercon E70 - 2.0 MW v chráněném venkovním i vnitřním prostoru staveb nebyl tónový infrazvuk ani nf hluk detekován." Podobně je to s doporučovanou vzdáleností k obydleným stavením, kdy jsu splněny hygienické limity. Vy udáváte 2-3 kilometry. Naproti tomu Hnutí Duha a sdružení Calla, které jinak jistě nelze podezírat z velkých sympatií k ČEZu, operují s distancí 400 metrů. Jen zopakuji, že v případě připravovaného větrného parku u Stříbra počítáme s více než dvojnásobkem této vzdálenosti. Berte to, prosím, jen jako příklady. Ani Vy ani já nejsme takovými odborníky, abychom dokázali komplexně posoudit vliv každé konkrétní větrné elektrárny na život lidí a zvířat, dopady na životní prostředí. Nechme toto rozhodnutí na nezávislých odbornících, kteří projekt posoudí. Opakuji, že nechceme podceňovat názor veřejnosti. Ale i ta je bohužel jen laická a má možnost problematiku nehlédnout jen prostřednictvím kusých, často jednostranně vychýlených informací. S pozdravem Martin Schreier
24.02.2009 - 22:57:58
Urbi - Nezlob se, rozhodně nechci tebe ani ostatní odpůrce nikterak přehlížet. Ty tady mluvíš o různých měřeních větru, která nedopadly dobře - vidíš, o tom já nic nevím. Nevím ani kdo tyto měření prováděl, k jakému účelu a v jaké výšce a zda jsou použitelná pro rozhodování o VE apod. Také proto bych vše nechal (jak už od začátku tvrdím) na odbornících a volených zástupcích, kteří by měli mít veškeré informace. Obecně jsem proti konání všemožných alibistických referend, kdy se zodpovědní lidé bojí rozhodnout, neboť v tu chvíli zjišťuju, že všichni všemu rozumí a jsou schopni do detailu rozbrat smlouvu o americkém radaru, lisabonskou smlouvu apod. A aniž bych chtěl tebe nebo jiné zaryté odpůrce a samozřejmě i tvrdohlavé příznivce nějak podceňovat, přiznejme si, mnoho lidí z obou těchto znepřátelených táborů o VE pořádně nic neví a jen reprodukují to, co někde slyšeli a co se jim hodí. Každopádně přeju pěkný večer a doufám, že ať dopadne rozhodování o VE jakkoliv, bude to dobře pro stříbrsko i jeho občany.
24.02.2009 - 20:47:37
JiriBojda - Pane Ádo a jsme u jádra problému...na VE kromě hlukových limitů nejsou žádné normy,je to trochu mladý obor v Česku.Jde o tak závažný zásah do života lidí,že by měli být přesně stanovená pravidla,kde,jak daleko,za jakých podmínek...a dosavadní studie,např.Krajského úřadu nedopadla pro VE vůbec příznivě.Jinak pokud stříbrští občané chtějí VE a schválí si je v katastru Stříbra, je to v pořádku a polemika končí.Pokud se VE šoupnou za humna někomu,kdo je tam nechce...je to špatně. Chcete VE,ok,Váš názor respektuju...prosaďte VE ve Stříbře,seženete-li dost stejně smýšlejících lidí.S pozdravem J.Bojda P.S. ještě úryvek co se týká vzdálenosti...ne není můj :o)...Jako bezpečná vzdálenost od elektrárny (2MW) je často udáváno 1,5 kilometrů. Některé doporučení hovoří dokonce o 2-3 km. Provozovatelé argumentují tím, že budou dodrženy všechny normy. Hygienické limity hluku ve venkovním prostoru obytných budov jsou stanoveny na : 40 dB v noci.
24.02.2009 - 19:33:09
áda - Pane Bojdo pro mě je zase lepší varianta VE než fotovoltaika ,už dříve jsem psal proč .Co se týká vzdálenosti od obcí například v sousedním Německu stačí se podívat na přechod dálnice D8 a přepnout si na turistické mapy a fotomapy (jsou i jiná místa i při hranicích s Rakouskem hned za Lipnem), někde jsou VE vzdáleny i 250 m .Hned říkám , že je to málo , ale neříkejte něco o 2 až 3 km . Německo mám projeté a vím co je realita. Hlavně už nic nepište o vlivu na zdraví , jsou to jen plky , ale lidé na ně slyší. Informacemi, které publikujete jenom plašíte občany , kteří nic takového nikdy neviděli nebo neměli zájem vidět a jen se nechávají vést. Proč nepočkáte na vyjádření odborníků a znalců , každé takové zařízení jako je VE má nějaké parametry a hygienické limity musí být zachovány .Vám se to nelíbí , tudíž to nechcete ? Nemám nic proti Vám , jenom zdílím jiný názor a panu starostovi fandím .
24.02.2009 - 19:31:11
JiriBojda - Připočtěme k tomu 600 podpisů pro referendum,pětinu občanů v referendu proti,minimálně spornost lokality a projekt,který ve své schválené podobě ani nemůže být realizován...jak se můžem ještě víc zajímat? J.B.
24.02.2009 - 19:25:56
JiriBojda - Občané Otročína – důrazné NE výstavbě větrných elektráren Obyvatelé Otročína, který je součástí města Stříbra nesouhlasí s výstavbou VTE v okolí svých obydlí. Jako důvody tohoto nesouhlasu jsou v prvé řadě dopady na krajinný ráz, což by v praxi znamenalo postavení stometrových stožárů s průměrem rotoru 90 až 100 metrů. V místech plánované výstavby by tyto stožáry zcela zastínily krajinu a pohled, který je v součastnosti z obce na okolí, zejména ve směru na Svojšín a Ošelín by byl zcela rušivý a jejich viditelnost by byla cca 30 km od Stříbra. Argumentace ČEZ – Obnovitelné zdroje o sloupech vysokého napětí je zavádějící, jelikož sloupy jsou max.30 metrů vysoké a navíc v okolí Otročína a Těchlovic žádné takové nejsou. Pro ilustraci jde o výšku cca jako věž plzeňského kostela. Dalším důvodem je hladina hluku. Norma sice údajně stanoví 50 dB pro den a 40 dB pro noc, ale problém je v tom, že jde o hladinu rušivého zvuku, který je nepřetržitý a nelze jej žádným způsobem ukončit nebo vypnout jako je tomu ku příkladu u lednice či mrazáku nebo jiných domácích spotřebičů stejné hlukové hladiny. To nemluvíme ani o t.z.v.“ stroboskopickém efektu“, který vzniká otáčením vrtulí VTE a který nelze nijak ovlivnit, tedy vrhání stínů listů vrtule na okolí v závislosti na slunečním svitu a dopadu na krajinu a obydlí. Existuje zde také reálné nebezpečí ultrazvukových rázů, které nejsou slyšet, ale působí na psychiku člověka a které nelze také žádným způsobem vypnout a člověk se jim nemá možnost žádným způsobem bránit. Dalším momentem je tzv. „ nezanedbatelné peněžní plnění pro město Stříbro.“ Domníváme se, že částka v řádu 220.000 Kč za rok za jednu VTE v rozpočtu města, který se pohybuje kolem 199 milionů Kč je naprostro zanedbatelná a navíc pro samotnou obec Otročín nemá žádný relevantní přínos, jelikož v podstatě nelze z těchto peněz pro obec nic realisovat, neboť není co. Zásadním problémem je skutečnost samotné výstavby VTE ve vzdálenosti 800 až 1000 metrů od obce. Ze všech dostupných studií vyplývá, že výstavba VTE má být nejméně 2500 metrů od lidských obydlí, aby se eliminovaly škodlivé faktory působící na lidský organismus. Ze studie ČEZu vyplývá , že od svých původních požadavků výstavby větrného parku v počtu 13 VTE je zredukoval na 6 VTE, a to především v okolí Stříbra a pouze částečně v okolí Otročína a Těchlovic. Vzhledem k referendu tímto rozhodnutím uchlácholil občany samotného Stříbra a rozmístil VTE v okolí obcí jejiž počet obyvatel je pro referendum nepodstatný. Tímto rozhodnutím se stává referendum v podstatě pro občany Stříbra nezajímavé a domníváme se, že ČEZ počítá s výsledkem positivním. ČEZ dle všeho jak vyplývá z celého problému počítá s tím, že občané Otročína a Těchlovic jsou jinou společenskou kategorií než občané samotného Stříbra, a že jim klidně mohou postavit taková monstra za humny! Asi ano. Argument, že ČEZ - Obnovitelné zdroje investoval do této kampaně nemalou částku není pro nás jako dotčené občany vůbec zajímavý, je to riziko jejich podnikatelských aktivit. Je naprosto zřejmé, že po výstavbě VTE klesnou ceny nemovitostí a dojde ke znehodnocení majetku jednotlivých občanů. Nevidíme důvod, proč by občan v tomto státě měl být škodným na svém majetku jenom proto, aby jiný soukromý subjekt měl naopak zisk, a to zisk nezanedbatelný. Agumentace o levnější energii je zcestná v souvislosti s neustálým zdražováním této energie na úkor spotřebitelů. To nehovořím o odměnách a stoupajícím finančním zisku ČEZu. Na nás jako občany to působí dojmem, že nejde vůbec o nějakou levnější a výhodnější energii, ale naopak o splnění požadavků EU ohledně obnovitelných zdrojů. Domníváme se, že jejich naplnění totiž uvolňuje ČEZu další možnosti ve výrobě el.energie z neobnovitelných zdrojů. Není vůbec rozhodující jestli a kolik se energie z VTE vyrobí a za jakou cenu, ale papírově je to vykázáno a cesta k další expanzi ČEZu k výrobě z neobnovitelných zdrojů je otevřena. Přes všechny manévry a úskoky ze strany ČEZu vyzýváme všechny občany Stříbra , aby se k referendu plánovanému na 9.1.2009 dostavili a svůj názor na tento problém v něm vyjádřili a podpořili zamítavé stanovisko obyvatel Otročína k výstavbě parku větrných elektráren. Karel Skoumal,Otročín
24.02.2009 - 19:25:15
JiriBojda - Pardon to je petice Záchlumí...článek za Otročín následuje...
24.02.2009 - 19:23:46
JiriBojda - PETICE PROTI VÝSTAVBĚ VĚTRNÝCH ELEKTRÁREN U ZÁCHLUMÍ Ne větrným elektrárnám v blízkosti naší obce !!! My, občané a obyvatelé obce Záchlumí, důrazně a zásadně nesouhlasíme se záměrem společnosti ČEZ postavit v blízkosti naší obce větrné elektrárny. Tyto stavby o předpokládané hlučnosti 35-40 dB mají být postaveny pouze 800 – 1200 m od našich domovů. Vzhledem k tomu, že jsou na k.ú. Stříbra, má o nich rozhodovat město Stříbro, přesto jde zejména o nás, protože Stříbro je vzdálené více než 3 km. Rozhodování „O nás bez nás“ je neetické a nemorální, jeho důsledky kdysi poznal ceký národ. Žijeme na venkově, máme mnohem menší možnosti pracovní, kulturní apod., ale jsme tu rádi, protože máme krásné a klidné prostředí k životu. 150 m vysoké giganty dalece převyšují a hyzdí krajinu bohatou na lesy a krásnou přírodu. Zvuk, který elektrárny vydávají nás připraví o klid, který jsme mohli nabídnout nově příchozím. Chtěli jsme naši vesnici rozvíjet, ale kdo půjde na vesnici ochuzenou o výhody města, ale také o významnou výhodu venkova – klid a malebnou krajinu? Copak není pro větrné elektrárny jiné vhodné neosídlené místo? Máme rádi obec Záchlumí, je to náš domov, kterého si ceníme a který chceme a budeme chránit! Máme právo na ochranu svého života a zdraví! Máme stejná práva jako člověk ve městě a za výhodami venkova budeme stát! Neničte venkov a neberte nám jediná pozitiva, která život na vesnici má !!!
24.02.2009 - 19:22:11
JiriBojda - A za Otročín psal články pan Skoumal...jejich obecní zástupce...a také člen našeho sdružení.A byl proti,ještě než jsme spolu setkali v kulturním domě.Takže informace měl vlastní a ne ode mě.J.B.
24.02.2009 - 18:35:22
JiriBojda - Vážení zastupitelé města Stříbra, teprve nedávno jsme byli informováni zástupcem ČEZu panem Březinou o plánovaném umístění větrných elektráren (dále VE). Byli jsme zaskočeni, v jaké blízkosti naší obce mají stát (800 – 1200 m). Vaši občané měli možnost vyjádřit svůj názor v referendu. Mnozí se jej však nezúčastnili, snad protože „je to dost daleko od nich“, snad kvůli určitému finančnímu přínosu nebo je jim to prostě z obou důvodů lhostejné, stejně jako např. volby. A ti, kteří přišli, by měli být oceněni za svůj zájem. Našich občanů se ovšem nikdo na jejich názor neptal. A protože „VE mají mít hodně blízko“, vyjádřili svůj nesouhlas peticí, jejíž kopii Vám přikládám. Na svém zasedání dne 15.1.2009 rovněž ZO obce Záchlumí vyjádřilo svůj nesouhlasný postoj se záměrem výstavby VE tak, jak je momentálně navržen. Jsme si jisti, že pokud by vzdálenost VE od města Stříbra byla 800 – 1200 m, výsledek referenda by byl naprosto odlišný. Všichni potřebujeme peníze, všichni chceme rozvíjet naše města a obce. Otázka však je, zda za každou cenu. I když se to v dnešní době příliš „nenosí“, pořád jsou hodnoty, které penězi nenahradíme. Opravdu je přínos pro město Stříbro natolik veliký, aby muselo tak významně měnit životy svých sousedů? Předtím, než vyslovíte konečný verdikt, Vás prosíme o zvážení všech pro a proti s ohledem na trochu lidskosti. Občané malých obcí jako jsou Otročín, Těchlovice, Víchov nebo Záchlumí nikdy v referendu nemohou přehlasovat množství občanů Stříbra ani je předčít svou účastí. Přesto chtějí chránit své domovy v tomto nerovném boji.
24.02.2009 - 18:35:10
JiriBojda - Míro ještě dopis ze Záchlumí...aby to pořád nevypadalo ,že je to jen moje obava...
24.02.2009 - 18:31:37
JiriBojda - Míro nevím co k tomu napsat víc.Podle původních měření všech možných institucí jsme oblast s nízkým průměrným větrem.Jen ČEZu předběžná měření dopadla na výbornou.Tak vlastně ani není proč stavět měřící stožár,ne?Lidé z Otročína,Záchlumí a většina z Těchlovic,včetně mě ,se obávají dopadu VE na jejich životy,ať už kvůli zdraví,hluku nebo stroboskopickým jevům.Ale jsou v menšině a na to co chtějí se tu ohled nebere,přitom u Stříbra na nátlak veřejnosti a odborníků vyškrtli vlastně všechny stožáry.Jestli ti tohle všechno přijde v pořádku...A fotovoltaika je už také na stole,dokonce dál než VE,jen se o tom tolik neví.Nemám nic proti VE postavených někde dost daleko od lidí,ale kilometr podle toho,co jsme si zjistil není dost.I v cizině,kterou se tu rádi oháníte staví VE 2-3 km daleko od obydlí.Prostě jsem proti...a že příliš nedůvěřuji ČEZu...je tu dost protichůdných informací,které jsou nám dodávány.Ty moje označujete za lživé nebo poplašné,ale vesměs jde o informace pouze převzaté.Události se skutečně staly a negativa jsem si nevymyslel...a v Evropě nejsme jediným státem,ve kterém jsou skupiny proti VE.Já je za svým domem nechci.Pokud máme mít obnovitelné zdroje ve Stříbře volím fotovoltaiku.J.B.
24.02.2009 - 18:11:32
JiriBojda - Pane Schreiere já jsem někde psal,že jsem nadšený z fotovoltaiky? Jen je pro mě prostě schůdnější.Ani fotovoltaika nás nespasí,ale i úřad Životního prostředí ji schválí spíš než VE.J.Bojda
24.02.2009 - 15:47:44
M.Schreier - Dobrý den, aby nedošlo k mýlce, nehaním fotovoltaické elektrárny jako takové. Sám ČEZ má v plánu stavět velké solární komplexy např. na výsypkách elektráren, na jejich střechách, atd. Šlo mi jen o jednotný metr při rozhodování slunce vers. vítr. Panu Bojdovi mj. vadí údajně malá efektivita větrných elektráren a dotované výkupní ceny. Ze slunečních panelů, které mají dnes cca 2,5krát nižší účinnost a 5,5krát vyšší výkupní ceny než větrná energie, je naopak nadšený. S pozdravem Martin Schreier
24.02.2009 - 14:08:40
Urbi - Já už mám za barákem elektrickou rozvodnu, ale jestli sem ty VE napasuješ, tak slibuju, že protesty organizovat nebudu. Víš, já se do týhle diskuze moc nepletu, protože tomu technicky příliš nerozumím, ale když si ty příspěvky pročítám, tak mě jako laikovi přijde, že jedinej, kdo ctí pravidla diskuze je p. Schreier - něco navrhne, pak si to zdůvodní a pak diskutuje. Ty něco navrhneš, zdůvodníš a pak už ti dojdou argumenty a jen dokola opakuješ že ČEZu nevěříš. Přijde mi to asi tahkle: Staví to ČEZ=nevěřim, že to bude postavený pořádně, vítr měří ČEZ=bude to změřený špatně, vítr měří někdo jiný=ČEZ to podplatí atd. Neříkám, že např. Richard nebo já tu dáváme konstruktivní návrhy, ale hlavně mi přijde, že by to měla být spíš tvoje práce, jestli nás chceš přesvědčit o tom, že nám VE uškodí a pokud mi dáš pádný argumenty, tak se za tebe postavím. Zatím to tak bohužel (bohudík) není. Jinak návrh na sluneční panely se mi líbí a pokud se budou stavět fotovoltaické komplexy, tak budu určitě pro, stejně jako pro VE, které jsou momentálně na stole.
24.02.2009 - 12:21:50
jiribojda - Ano Míro,je to hrozné,dovolil jsem si mít na celou věc svůj názor a ten je odlišný od tvého. Pokud je na severním dost příznivců,není problém je sjednotit a umožnit ČEZu stavbu VE právě tam.Až tě někdo donutí sundat si "růžové brýle" ,dej mi zase vědět ty.J.B.
24.02.2009 - 10:38:28
Urbi - Tak to je zase diskuze o hov.. - až někdo Jirku přesvědčítě o tom, že je Země kulatá a že se točí, tak mi dejtě vědět!
24.02.2009 - 10:10:30
JiriBojda - Pane Schreiere,zredukujte počet strojů na nulu a je po polemice :o)...fotovoltaika má nižší efektivitu,ale bude v místech,pro které by se těžko hledalo jiné využití.Ohledně meření větru...bude ho předpokládám provádět přímo ČEZ,že?Musím znovu opakovat že ČEZu příliš nevěřím.Co nezmůže "puška" vítr,to dodělá tužka.S pozdravem J.Bojda
24.02.2009 - 08:01:10
M.Schreier - Dobrý den, p. Bojdo, skutečnost, že v projektech větrných elektráren časem dochází k redukci počtu strojů, je vcelku obvyklá. Jde o daň za to, že jde o nový prvek v české krajině, který vyvolává polemiky. To, že jsme počet snížili, je spíše projevem odpovědnosti vůči lidem a životnímu prostředí v lokalitě. Prosím, nezamlouvejte jasná fakta o nesrovnatelně nižší efektivitě fotovoltaiky ve srovnání s větrnými elektrárnami + ještě jednou připomenu výkupní ceny: solární energie - 12,79 Kč/kWh, větrná energie - 2,34 Kč/kWh. Ohledně větrného potenciálu bych skutečně posečkal na výsledky ročního měření větrného potenciálu. S pozdravem Martin Schreier
24.02.2009 - 07:56:20
M.Schreier - Dobrý den, p. rak, musím Vám dát za pravdu, že Skupina ČEZ v současnosti "neprovozuje žádné větrné elektrárny". Ta pravda je však pouze poloviční. Skupina ČEZ provozovala na území ČR větrné elektrárny nepřetržitě v letech 1993-2007 (Dlouhá Louka u Litvínova, Mravenečník, Nový Hrádek) a opětovně bude v ČR provozovat větrné zdroje cca od poloviny letošního roku minimálně dalších 20 let. Pokud by informace o tom, že v současnosti neprovozujeme ve větru nic, zazněla v tomto kontaxtu, považoval bych to minimálně za seriózní. Při diskusích s občany Stříbra jsme nikdy netvrdili, že v současnosti provozujeme větrné elektrárny. Říkali jsme ale také, že s jejich provozem a výstavbou máme dlouholeté zkušenosti. S díky za Váš názor, Martin Schreier
23.02.2009 - 19:20:33
JiriBojda - A pane Schreiere pokud se Vám zdá projekt,ve kterém je po zveřejnění půlka stožárů vyškrtlá,ať už kvůli veřejnosti,které se nikdo dopředu neptal,ať už odborníků,kterých se dopředu nikdo neptal a nebo území Natury,které tam určitě nevzniklo přes noc,proti kterému jsou místní úřady Životního prostředí,proti kterému je většina lidí z obcí ,kterých se to týká,který je plánován v oblasti,která podle odborných institucí větrem neoplývá a nakonec naplánováný tak,že vlastně zatím nemůže být realizovaný,tak máme o vhodné přípravě každý odlišný názor.S pozdravem J.Bojda
23.02.2009 - 19:09:51
JiriBojda - Omlouvám se panu starostovi ohledně termínu referenda.Já jsem z jednání pochopil,že nic nebránilo tomu,aby se konalo v době krajských a senátních voleb.Pokud tomu bránilo nesplnění zákonných termínů,byla změna datumu konání referenda nutná.Děkuji panu Hrábkovi za upozornění a ještě jednou se omlouvám.J.Bojda
23.02.2009 - 18:00:17
pepa - Pane Bojdo, co se týče termínu pořádání referenda, tak sice máte pravdu, že bylo zastupitelstvo přerušené a zastupitelé se radili za zavřenými dveřmi, ale před tím se dotazoval pan starosta vedoucí správního odboru, zda je reálné stihnout termíny dané zákonem o referendu tak, aby se referendum spojilo s krajskými volbami. Ani vedoucí správního odboru, ani nikdo jiný nebyl schopen odpovědně říci, zda ano. A to se ještě přemýšlelo, že by se musel zkrátit termín pro zveřejnění "závěrů" zastupitelstva, atd. Ani já bych na místě zastupitelů nešel do rizika, že se nestihnou některé zákonem dané termíny. Starosta sám navrhoval vyhlásit referendum tak, aby se spojilo s volbami do Evropského parlamentu, které nás letos čekají. Já sám jsem pochyboval o tom, že k referendu přijde dostatek lidí a proto jsem ještě v diskusi na zastupitelstvu apeloval na zastupitele, aby referendum vyhlásili skutečně až v termínu voleb do Evropského parlamentu. Bohužel tlak na to, aby se referendum neoddalovalo, byl příliš velký, takže se referendum vyhlásilo samostatně, což jednak znamenalo zkrácení možnosti volit pouze na jeden den a jednak nás samo o sobě stálo peníze za uspořádání samotného referenda.
23.02.2009 - 17:56:39
JiriBojda - Pane Schreiere máme tu vcelku dost místa v bývalých vojenských prostorech,nevím kolik,ani kolik energie by bylo vyrobeno při plném využití těchto jinak nevyužitelných prostorů,ale vím,že se na fotovoltaice nebrání ani tolik lidí a ani úřadů.Pokud někomu vadí zabírání orné půdy,budou to zrovna VE,které budou stát na půdě využitelné i jinak.A ohledně mapy v Lidových novinách,psal jsem,že nemá nic společného s VE...to ale nic nemění na faktu,že Stříbrsko je oblast s nízkým průměrným ročním větrem.Tak kde berete tu svou jistotu o vhodnosti oblasti?Měřící stožár ještě nestojí a původní měření ukazují něco zcela odlišného.S pozdravem J.Bojda
23.02.2009 - 17:43:43
občan - Pane Bojda, podělte se s námi alespoň o důvod, proč se tak křečovitě bráníte projektům, u kterých nebyl prokázán žádný vliv na zdraví lidí, žijících kolem. Ekologie to není, to víme všichni, otcovská starost o Těchlovicko-otročínské obyvatele taky ne, tak co? Pořád čekám, kdy prozradíte ten pravý důvod? že by peníze..? Docela by mě zajímalo, jak se na sebe ráno můžete podívat do zrdcadla, když pořád lidem jen lžete. I když...bezpáteřní demagog asi svědomí nemá. Tak hledejte, hledejte, až zas najdete něco negativního na VE, tak se s námi o to nezapomeňte podělit. Jistě vám to udělá radost..
23.02.2009 - 17:26:01
rak - Pro p. Schreiera: Velice si Vás cením jako odborníka a tak Vás prosím, až budete mít coby ČEZ alespoň jednu větrnou elektrárnu v provzu dejte mi vědět. Rád jí navštívím. V současné době nemá ČEZ na území ČR v provozu ŽÁDNOU Větrnou Elektrárnu (to doufám nepopíráte ). Ale o to víc si Vás vážím. Rak
23.02.2009 - 15:36:19
M.Schreier - Dobrý den, pane Bojdo, původně jsem pod tento text nechtěl přispívat, protože je primárně o městě, kde žijete, resp. Vašem sdružení. Bohužel opět opakujete několik účelových tvrzení, které vydáváte za "fakta", popř. tzv. "alternativy". 1) Skutečně by mě zajímalo, z jakých hodnověrných pramenů berete informace, že projekt větrných elektráren u Stříbra je "nedokonale připraven"?, 2) Myslel jsem, že otázku neefektivity fotovoltaických elektráren už jsme zde vyřešili - Vámi propagované solární elektrárny jsou několikanásobně méně efektivní než proklínané větrné elektrárny + navíc přežívají jen díky neskutečně vysokým "dotovaným" výkupním cenám 12,79 Kč/kWh. Sám přitom nenecháte nit suchou na větrných elektrárnách, které pro letošek mají garantovanou výkupní cenu 2,34 Kč/kWh. Je to z Vaší strany přehlédnutí nebo záměr? Ještě jednou přiložím základní data: K fotovoltaickým elektrárnám jen tolik: nezávislé zdroje (např. www.solarfoerderung.de) se shodují, že na 1 kW instalovaného výkonu je třeba 8-9 čtverečních metrů plochy, náklady ve výši cca 4-5 tisíc euro a 1 kW instalovaného výkonu v našich zeměpisných končinách ročně vyrobí asi 800 kWh. Co z toho plyne? Že pro 12 MW instalovaného výkonu, který by představovalo 6 větrníků, by bylo třeba u Stříbra najít 96-108 tisíc čtverečních metrů plochy pro fotovoltaiku, investovat do toho 1,3-1,6 mld. korun (větrný park s 6 stroji přijde na 420-540 milionů Kč) a celé by Vám to ročně vyrobilo 9600 MWh elektřiny (střízlivý odhad pro 6 větrníků hovoří o 24 000 MWh). 3) Údajně nevhodný větrný potenciál ve Stříbře a okolí - opakuji už poněkolikáté: teprve měření ve výšce 60 metrů nám odpoví na otázku, zda je vůbec reálné a ekonomicky opodstatněné větrné elektrárny u Stříbra stavět. A opět opakuji - za pouhé postavení větrné elektrárny Vám dnes nikdo žádné peníze nedá. To zařízení musí být dobře postavené, efektivní a mít pro svou činnost dobré podmínky. Z toho vyplývá, že pokud tyto podmínky nebudou splněny, pravděpodobně ke stavbě vůbec nedojde. Prosím, neodsouvejte lidem další katastrofickou vizi, že stroje budou stát a zlý ČEZ přesto bude inkasovat peníze. Za co? Předem se omlouvám za poněkud ostřejší tón, ale mám bohužel pocit, že opakováním některých smyšlenek často vznikají domnělé pravdy. S pozdravem Martin Schreier
23.02.2009 - 12:11:35
jiribojda - V Lidových novinách v páteční příloze vyšla povětrnostní mapa Česka...průměrná,roční...vydaná Českým meteorologickým ústavem.Vůbec nemá nic společného s VE,jde o seriál o počasí v česku.A zrovna Tachovsko,je oblast s nejnižším průměrným větrem za rok...nevím,proč jsme tedy tolik vhodní.Nerad používám výroky jiných,ale zde se to hodí: Kdo chce stavět VE vítr si najde.S pozdravem J.Bojda
23.02.2009 - 12:06:25
jiribojda - Pane Jiří Nenutile...já Vás nutil vnímat moje názory? Moje články jsem nikoho číst nenutil,leták se dal zahodit docela snadno,referendum také nechalo chladným dost lidí.Takže měl jste na výběr.A názor proč pan starosta stavbu protlačuje je jen můj,takže si ho i pro sebe nechám.S pozdravem J.Bojda
23.02.2009 - 10:13:12
Neny - p. Bojda :"Proč je tedy zrovna pro pana starostu tak důležité prosadit něco,co je tak sporné a lidé v "postižených obcích" to nechtějí?Já svůj názor mám.Ale ten tu psát nebudu(...)" Buďte tak hodný napište ho pane Bojdo. Vaše názory jsem nucen vnímat přes půl roku, a zrovan tento by mě zajímal. S pozdravem Jiří Nenutil
22.02.2009 - 23:36:22
občan - Pane Bojda, za koho konkrétně mluvíte a jakým právem? Pořád říkáte všichni " postižení"..mluvíte za nějaký jedličkův ústav? Ekologické projekty jsou nějaká nemoc? Kolik lidí už zemřelo, nebo bylo prokázáno nějaké úmrtí na následky infrazvuku? Kolik lidí zemřelo na následky hluku na úrovni kanceláře typu office? Kolik lidí je hospitalizováno na následky svícení pozičních světel? Kolik lidí už zabila olétávající jinovatka? Kolik pěsně ptáků zemře na kolizi s větrníky? Víc, než lidí na rakovinu plic? Nemyslíte, že kdyby byli VE tak škodlivé, ministerstva pro životní prostředí okolních států by je dáno zakázali? Jsou všichni vyspělí evropané, kromě čechů, hloupí? Úplně všichni lidé z okolních vesnic vám dali pravomoc za ně mluvit? Co bude dělat ekologického vaše sdružení, po skončení kampaně proti VE, pro tyto lidi dál? Odpovězte alespoň na jednu z těchto otázek...
22.02.2009 - 19:49:29
JiriBojda - Ano znám názor pana starosty.I když netuším jak šest 150ti metrových VE v krajině a řekněme 1,5mil kč v 180mil rozpočtu pomohou v rozvoji města.Proč je tedy zrovna pro pana starostu tak důležité prosadit něco,co je tak sporné a lidé v "postižených obcích" to nechtějí?Já svůj názor mám.Ale ten tu psát nebudu,protože ať pan starosta píše co píše,myslím že kritika je to poslední, čemu se nebrání.Už tu jednou zazněl názor:stejně si to rozhodnou jak budou chtít.A nepsal jsem ho já.Ale pokud to tak lidé vidí,nemůže se pan starosta divit,že se prostě nezajímají.Referendum vyvolala až naše podpisová akce,spojit referendum s termínem krajských voleb a zajistit tak dostatečnou účast, se nepovedlo a kdo byl na zasedání,ví že tomu předcházela čtvrthodinová porada za zavřenými dveřmi,referendum platné nebylo,ale pořád pětina lidí na Stříbrsku je proti,na petici Záchlumí se moc zřetel nebral...to člověka docela odradí se zajímat.Na jednu stranu se lidé mají zajímat a starat se a na druhou stranu je špatně když jsou proti.Doufám že zastupitelé rozhodnou v neprospěch stavby.J.Bojda
22.02.2009 - 19:33:15
JiriBojda - Vážený pane starosto, email,který jste dostal,nebyl podepsaný za mě,ale za občanské sdružení.Chtěli jsme pouze vědět jak hodláte nadále postupovat.Jestli proběhne nové hlasování a pod. Že je projekt nedokonale připraven je zřejmé,že máte zájem stavbu prosadit také.Kvůli tomuto jsme psát nemuseli.A co se týká alternativy,jsou tu fotovoltaické elektrány.Zrovna se jedna chystá a my jsme již stavebnímu úřadu dali vědět,že do řízení zasahovat nehodláme. Takže navrhujeme...jsme konstruktivní...jen Vy to myslím nechcete vidět.Ale to není náš problém. O tom jak se lidé zajímají o dění ve městě dost vypovědělo jak referendum,tak třeba senátní volby.Možná je to pochvala pro zastupitele,lidé jsou tak spokojeni,že se nemají důvod zajímat,mě nevyjímaje.O to víc je špatně,když se zajímat a ozývat začnou a je jim to moc málo platné.Pak se začnou bránit sami.Ať už je to všem příjemné a nebo není. S pozdravem J.Bojda P.S. Dobrá,i já přepošlu svou odpověď na stribro.cz
22.02.2009 - 18:36:02
cuk - Tady nekdo nema smysl pro humor :-D
22.02.2009 - 18:13:26
občan - P.S.: Nemějte strach, pane pepo, váš odkaz na bulvární článek "ufo útočí na větrné elektrárny" neberu jako zastrašování, beru to spíš jako zesměšňování čtenářů portálu www.stříbro.cz, protože si zřejmně myslíte, že jsou to všichni pitomci.
22.02.2009 - 17:36:33
občan - Pane pepo, jestli je něco extremistické, tak právě to sdružení pana Bojdy. Nikdo jim neupírá právo se sdružovat, jen je nepřípustné používat ke svým sdružením takové názvy, které jsou ve své podstatě proti tomu, co vnázvu používají. Proti svobodě sdružování nejsem, pokud ovšem nejsou jejich aktivity nemorální, propagandistické a založené na zastrašování. Bojdův článek zastrašováním nepochybně je. Na všechny stejný metr, pane pepo, pokud by se jednalo např. o neonacistické sdružení, těm už by jste to právo na sdružování tak vehementně neobhajoval,že?
22.02.2009 - 16:12:10
pepa - Zaujalo mě, že dva členové ČSSD a to dokonce poslanec a senátor, mají každý jiný názor. To je pro mě jako pro občana pozitivní signál, že na komunální úrovni nedrží ČSSD jednotnou stranickou linii, což si myslím, že je jen pro dobro věci. Ať to dopadne jak chce, tak to je demokratické. V kontrastu k tomu se objevil velice nebezpečný extremistický názor pana Novotného, který napadá základní právo občana v demokratické společnosti a to sdružovat se.
22.02.2009 - 15:19:29
občan - Ano, máte pravdu, pane poslanče, vyjádřil jste svůj názor..Jen mě zaráží, že na toto vyjádření jste měl dostatek času, pár dní před referendem mě to vyznělo jako ovlivňování. Ano, člověk by si měl udělat úsudek sám, nenechat se "masírovat" jak čezem, prodávajícím svůj produkt, tak druhým extrémem p.Bojdou a jeho združením, předhazujícím jen negativa. Možná bylo chybou radnice, že sama nevydala letáky k problematice, která se zásadně dotýká všech obyvatel stříbrska, ovšem s objektivními info, popsanými výhodami i možnými riziky. Myslím, že by to nestálo mnoho peněz,(z našich kapes) ani úsilí. Bylo by to rozhodně lepší, než povolovat nesmyslné sdružení s ještě absurdnějšími názvy. Navíc když jejich vůdce má tolik drzosti, že si veřejně propaguje své doměnky, pocity, polopravdy, jako obecnou pravdu. Kolik je zde najednou "odborníků" na VE. Já si na odborníka nehraji, nicméně, jako člověk, který se touto problematikou delší dobu zabývá, musím reagovat na demagogii. A to budu dělat dál s vědomím, že to co dělám, vadí těm, kterým to vadit má a naopak těm, co to má otevřít oči, to oči otevírá..
22.02.2009 - 13:46:14
Václav Votava - Nechtěl jsem se již více účastnit diskuse ohledně větrníků u Stříbra, protože zde již nic nového řečeno být ani nemůže. Padají kromě urážek již jen tvrzení proti tvrzení. A s některými lidmi se opravdu diskutovat nedá.Ale přece jen zareaguji. Pro pana R.Novotného alias občana (pokud vůbec ve Stříbře takový existuje, omlouvám se neznám )jsem se stal jistým "oblíbencem", jeho zloba z některých příspěvků přímo odkapává. Docela mě to mrzí. Pan starosta je pro větrníky, já jsem proti. On pro to má své argumenty, já argumenty z diskuse s lidmi, kteří se touto problematikou dlouhodobě zabývají a věřím jim. Nemám patent na rozum, nejsem odborník.Oba společně pracujeme pro rozvoj města,oba se snažíme pro město a jeho obyvatele něco udělat, i když někdy se naše názory jak a s jakými prostředky toho dosáhnout rozcházejí. Nemusím třeba považovat za zcela korektní ani poznámku k p.Bojdovi od starosty v tomto článku. A přesto jsme stále přátelé, kteří třeba spolu, pokud vyjde čas, zajdou na pivo.A tak to má být a určitě bude i nadále. O větrnících rozhodne demokraticky většina - teď je to na zastupitelích a jejich zodpovědnosti. Jaké argumenty u nich rozhodnou.A zda přihlédnou k výsledku referenda, byť není podle zákona právoplatné. Oba jsme své názory prezentovali jak na zastupitelstvu, tak v tisku i v TV. Já jsem navíc svůj postoj sdělil v dopisu ( letáku ) spoluobčanům. Chtěl jsem tak aby o věci přemýšleli a hlavně přišli k referendu. Ať se rozhodnou tak či onak.Nevyzýval jsem jak mají hlasovat, pouze jsem předložil své argumenty.A za nimi si také stojím.Možná si tím některé lidi proti sobě postavím , jako je tomu u p.Novotného.Ale svůj postoj proto měnit nebudu. Pro p. Novotného alias občana : respektuji Váš názor, respektujte tedy i Vy názor můj nebo ostatních i když s ním nemusíte souhlasit. To je výraz jednání slušného člověka, bez urážek a zesměšňování. Nabízím Vám možnost diskuse v mé poslanecké kanceláři ve Stříbře (v objektu Komerční banky ) a to nejen k větrníkům, ale také k tomu, čím Vy osobně a konkrétně hodláte přispět k rozvoji našeho města a třeba co se Vám již pro občany našeho města podařilo udělal.Stačí kontaktovat moji asistentku Mgr.Šatrovou na mail satrovaj@volny.cz a dohodnout termín návštěvy.
22.02.2009 - 11:01:44
občan - Děkuji panu starorostovi, za vyjádření se k problematice větrných elektráren na Stříbrsku. Líbí se mi, že pan starosta má svůj názor na VE, ale nenutí ho ostatním, jako např. poslanec Votava roznášením letáků. Takhle se má chovat zastupitel, myslím, že je to správný člověk na svém místě. V podstatě se s jeho odpovědí ztotožňuji a souhlasím s názorem, že se různé "ekologické" sdružení vyrojily až teď a je jasné, co mají za cíl. Ekologii určitě ne. Sám jsem zvědav, v jakých ekologických aktivitách budou tato sdružení v budoucnu pokračovat, co dalšího blahodárného pro zdraví občanů udělají. Doufám, že už nic, protože aktivity tohoto pseudoekologického sdružení okolo pana Bojdy se zakládají jenom na sezení za počítačem a hledání negativ na internetu..a samozřejmně ovlivňování a zastrašování neinformovaných lidí. Jinak přeju zastupitelům při rozhodování zdravý úsudek a to PRAVÉ ekologické smýšlení. Technické záležitosti nechme na odbornících a ne na amatérech, kteří čerpají informace na wikipedii. Děkuji. R. Novotný



Pro reakci na článek musíte být přihlášen

Publikování nebo šíření článků a fotografií ze stribro.cz je bez souhlasu autora zakázáno.
Účetnictví a prodejna počítačů Stříbro | Tvorba www stránek Stříbro