Uživatelské jméno: Heslo: Dnes je 27. dubna 2024
Aktuálně O městě Pro turisty Pro občany Podnikatelé Katalog
počasí.stříbro.cz | fanstyby.stříbro.cz



Setkání horníků se i díky počasí vydařilo


14. setkání hornických měst a obcí ČR začalo ...

ve Stříbře již ve čtvrtek, kdy za účasti stříbrského hornického spolku a dělostřelců z Jihlavy byla uctěna památka stříbrských horních ředitelů. Byla připomenuta zašlá sláva stříbrských dolů, hrála se hornická hymna a hornické písně a byla vystřelena slavnostní salva.

V pátek byla mimo jiné v přízemí radnice otevřena výstava „Fotografie stříbrských minerálů", večer zahrál stříbrský divadelní spolek DIVOCH v kině divadelní představení „Noc na Karlštejně".

V sobotu od samého rána budili město bubeníci z Nepomuka. Před desátou hodinou vyrazil od stadionu TJ Baník Stříbro hornický průvod, který šel na náměstí, kde byly delegace jednotlivých města a obcí přivítány před hlavní tribunou. Náměstí bylo plné historických stánků, protože zároveň probíhal medový jarmark a u příležitosti dne evropských památek byly otevřeny všechny stříbrské památky včetně nově otevřené vyhlídky z věže kostela. Zájem byl i o divadelním spolkem DIVOCH oživené prohlídky radnice.

Návštěvníci se mohli podívat na různá řemesla, děti si vyzkoušely starověké hry a rýžování zlata. Na náměstí na hlavním pódiu probíhal hlavní program a kolem něj byly stánky s občerstvením. Klidnější a pohodovější byl program v klášterních zahradách a pak také ve dvoře restaurace Zlatý Kalich.

Odpoledne se přijel podívat do Stříbra i císař František I., který zveřejnil svůj nejnovější dekret, pak vyznamenal nejlepšího ostrostřelce a nakonec "vysvětil" nové dělo. Nejlepší ostrostřelec předvedl otevření šampusu mečem. Poté následovalo zasedání Horního soudu ve Stříbře a přijímaní nových horníků do cechu hornického.

Po setmění si horníci průvod zopakovali, tentokrát za svitu loučí a opět jejich cílem bylo náměstí, kde v tu dobu posluchačům hrála kapela ZUŠ Stříbro Zlatíčka ze Stříbra. Na náměstí došlo k rozloučení s delegacemi jednotlivých měst a pak k oficiálnímu ukončení setkání. Zahrála kapela stříbrského hornického spolku a po ní následoval ohňostroj u silnice na Svinnou. Setkání pak vyvrcholilo vystoupením skupiny Děda Mládek Ilegal Bend.

Po celé tři dny byl otevřený hornický skanzen a štola Prokop. Pokud jste ještě štolu nenavštívili, učiňte tak co nejdříve, nebudete litovat.

Program setkání horníků.

Dny evropských památek a Medový jarmark.





Dne 11.09.2010:Ing. Josef Hrábek


12.09.2010 - 14:35:10
miki - Krásné fotky, škoda, že jsem si to nemohla celé vychutnat...



Pro reakci na článek musíte být přihlášen

Publikování nebo šíření článků a fotografií ze stribro.cz je bez souhlasu autora zakázáno.
Účetnictví a prodejna počítačů Stříbro | Tvorba www stránek Stříbro