Uživatelské jméno: Heslo: Dnes je 23. dubna 2024
Aktuálně O městě Pro turisty Pro občany Podnikatelé Katalog
počasí.stříbro.cz | fanstyby.stříbro.cz



Zdeněk Štybar mistrem světa v cyklokrosu


Stříbrský rodák si po dvou stříbrech v Elite dojel pro zlato. ...

Poslední víkend v lednu 2010 se konalo v Táboře Mistrovství světa v cyklokrosu. Jelo se na ledu a sněhu, teploty se pohybovaly pod bodem mrazu, i když polední sluníčko v kombinaci s projíždějícími koly trať v určitých místech změkčovaly.

Jako první nastoupili na start v sobotu 30.1.2010 dopoledne junioři. Fanklubáci, kteří byli v září 2008 na Českém poháru v cyklokrosu v Hlinsku, měli tajného favorita Tomáše Paprstku. Tomáš měl tehdy na začátku závodu pár metrů za depem defekt, a protože v cyklokrosu se nesmí do depa vrátit, musel vzít kolo na rameno a běžet do dalšího depa. Tehdy jsme mu fandili a podařilo se ho vyhecovat takovým způsobem, že jel jako o život a z posledního místa s obrovskou ztrátou se nakonec propracoval do středu startovního pole. A fandění diváků na MS mělo na Tomáše naprosto stejný účinek.

Tomáš se od začátku závodu držel ve vedoucí skupině, ale jel na jistotu kolem sedmého místa. Ve druhém kole se začala na čele tvořit čtyřčlenná skupina a zhruba v polovině třetího okruhu, tedy v polovině závodu, Tomáš vystartoval a velice rychle se propracoval nejen do čela skupiny, ale vybudoval si i nepatrný náskok, který si udržel až do posledního kola, kdy ho docvakl Francouz Julian Alaphilippe, aby si to spolu rozdali o vítězství ve spurtu v cílové rovince. Ve fotogalerii se můžete podívat, o kolik Tomáš vyhrál.

V sobotu odpoledne se na start MS postavili muži do 23 let. Už po prvním kole si diváci připadali jako na mistrovství Polska. Ani vítěz Světového poháru U23 Belgičan Tom Meeusen, který dojel třetí v Elite na šampionátu Belgie, Polákům nestačil a nepomohlo mu ani skákání překážek. Našim se závod absolutně nevyvedl a nejlepší z našich Jiří Polnický skončil až patnáctý.

Do nedělního dopoledního závodu žen nastupovala s velkými ambicemi naše Kateřina Nash, kterou možná znáte ještě jako běžkyni na lyžích pod dívčím jménem Hanušová. Katce bohužel o pouhých 20 bodů v klasifikaci UCI utekla možnost postavit se na startu do první řady a tím se ještě na silnici dostat na čelo závodu, kde bylo relativně bezpečno, dokud celé startovní pole jelo pohromadě.

Katka se snažila dostat co nejrychleji dopředu i po nájezdu do zledovatělého terénu, aby měla čelo závodu pod kontrolou. Bohužel hned na první vracečce namísto vnitřní stopy s přidržením se za zábranu, čímž by se dostala na čtvrté místo, zvolila ve strkanici na zledovatělém podkladu vnější stopu a spadla. Další problém hned na další vracečce jí odsunul až někam kolem dvacátého místa.

Od té doby jela za bouřlivé podpory diváků za hranicí rizika, čímž přicházely i další chyby, které sebou opětovně přinášely časové ztráty. Nicméně Katka se přesto propracovávala k čelu závodu a když už měla třetí místo na dohled, přišly další problémy a opět časové ztráty. Přes všechny problémy se Katka prala a bojovala a za to jí patří veliký dík. Její čtvrté místo je zatím největším českým úspěchem v kategorii žen na MS.

V hlavním nedělním odpoledním závodě Elite muži nastupoval jako jeden z velkých favoritů i Zdeněk Štybar. Od samého startu šel dle taktiky trenéra Vojty Červínka do čela závodu a snažil se startovní pole maximálně roztáhnout. Bohužel v polovině prvního kola nedaleko výběhu do schodů píchnul a až do depa riskoval na prázdném předním kole, které můžete vidět i ve fotogalerii. Všimněte si jeho barevného výpletu. Kola v barvě české trikolóry mu nechal k narozeninám vyplést jeho mechanik Gilbert.

Po Zdeňkově defektu šel do čela závodu Radomír Šimůnek, který nakonec zvolnil tempo právě v momentě, kdy se Zdeněk dotahoval zpět do vedoucí skupiny. Zde zapracovala perfektně týmová spolupráce. Zdeněk ve čtvrtém okruhu nastoupil a svou sólovou jízdu dotáhl až do vítězného konce. Za ním se posléze tři kola před cílem vydal jen Klaas Vantornout, který opustil Svena Nijse s Martinem Bínou, na které se zezadu mohutně dotahoval Martin Zlámalík.

Martin Bína ale namísto přibrždění Svena Nijse tak, aby je Martin Zlámalík docvakl, začal sám tahat, přičemž si vezl v háku Svena Nijse. Zlámalíkovi se nakonec nepodařilo Bínu s Nijsem docvaknout a v závěrečném kole ho nakonec předstihl i Francouz Mourey. Taktéž před Bínu se dostal Sven Nijs. Protože na osmém místě dojel Radomír Šimůnek, znamenalo to, že do první osmičky se dostali čtyři naši. Čeští reprezentanti v závodě Elite muži a v kategorii juniorů vyhráli i v hodnocení národů.

Zdeněk se tedy ve svém třetím startu v kategorii Elite po dvou druhých místech stal mistrem světa. Doma už má dva tituly mistra světa v cyklokrosu z U23 z roku 2005 a 2006 a jeden žákovský z roku 1993 z BMX. Zdeněk Štybar je tedy už čtyřnásobným mistrem světa.

Kompletní výsledky MS v cyklokrosu 30.+31.1.2010 v Táboře.

Záznam závodu juniorů na ČT4 Sport - MS v cyklokrosu 30.1.2010 v Táboře.

Záznam závodu U23 na ČT4 Sport - MS v cyklokrosu 30.1.2010 v Táboře.

Záznam závodu žen na ČT4 Sport - MS v cyklokrosu 31.1.2010 v Táboře.

Záznam závodu mužů na ČT4 Sport - MS v cyklokrosu 31.1.2010 v Táboře.

Fotogalerie junioři - MS v cyklokrosu 30.1.2010 v Táboře.

Fotogalerie U23 - MS v cyklokrosu 30.1.2010 v Táboře.

Fotogalerie ženy - MS v cyklokrosu 31.1.2010 v Táboře.

Fotogalerie muži - MS v cyklokrosu 31.1.2010 v Táboře.

Zdeňkův komentář.

Minulý závod.

Jak se stát členem Fan klubu Zdeňka Štybara?

Odkaz na www stránky Zdeňka Štybara.





Dne 02.02.2010:Ing. Josef Hrábek #ZŠ#





Pro reakci na článek musíte být přihlášen

Publikování nebo šíření článků a fotografií ze stribro.cz je bez souhlasu autora zakázáno.
Účetnictví a prodejna počítačů Stříbro | Tvorba www stránek Stříbro