Uživatelské jméno: Heslo: Dnes je 23. dubna 2024
Aktuálně O městě Pro turisty Pro občany Podnikatelé Katalog
počasí.stříbro.cz | fanstyby.stříbro.cz



Podnikatelé, vedete předepsaným způsobem skladovou evidenci?


Jak si podnikatelé nejjednodušeji splní svoji povinnost. …

Někteří podnikatelé evidenci materiálu a zboží podceňují, obzvlášť pokud vedou pouze daňovou evidenci (DE) a argumentují tím, že v DE není nikde stanovena povinnost vést skladovou evidenci. Pokud se ale podíváme na §7b/1b) zákona o dani z příjmů (ZDP), tak ten říká, že DE obsahuje údaje o majetku, což jsou i zásoby.

Dále §7b/4) ZDP říká, že zjištění skutečného stavu zásob poplatník v DE provede k poslednímu dni zdaňovacího období a o případné rozdíly upraví základ daně. Poplatník tedy zjistí skutečný stav zásob inventurou a tu má porovnat na stav evidovaný. Pokud ale prokazatelně neeviduje, neopraví základ daně a vzniká prostor pro doměrky správcem daně.

Někteří podnikatelé tvrdí, že zásoby nemají, protože nakupují materiál přímo na konkrétní akci, při které ho spotřebují. Ale i to je potřeba prokázat. Každý uplatněný výdaj je pak potřeba přiřadit k příjmu a správce daně se pak může pozastavit nad tím, proč zakázka byla prodělečná.

Nejčastěji se evidence materiálu a zboží vede na skladových kartách, kde jsou vidět jednotlivé nákupy a spotřeby. Výdeje ze skladové karty jsou pak buď prodeje na fakturu či účtenku, tedy s jasně stanovenou tržbou nebo vnitrovýdeje na stroj, zakázku, pracovníka nebo výdej do výroby, kde je pak potřeba prokázat, že množství vydané do výroby dle norem odpovídá vyrobenému množství produktů.

Vedení potřebné skladové evidence a to i v (malo)obchodě, dnes velice zjednodušuje použití počítačových programů na evidenci zásob. Samostatný program na evidenci zásob nabízí i naše firma. V případě instalace v rámci celého informačního systému pak dojde k automatickému předávání dat např. vydaných faktur do programu Faktury, denní tržby (suma účtenek) do programu Pokladna atd.

Program na evidenci zásob Vám zdarma nainstalujeme na jeden měsíc na odzkoušení. Při instalaci provedeme základní nastavení programu pro Vaše potřeby a předvedeme jeho obsluhu. Nemáte-li počítač, lze pro začátek použít počítač repasovaný, který se včetně operačního systému Windows a LCD monitoru cenově pohybuje od 3.000 Kč výše. Konkrétní cenovou nabídku Vám nezávazně uděláme, stačí poslat požadavek, co vše budete potřebovat. Nezapomeňte prosím uvést, kolik položek na skladě zhruba evidujete.

Popis programu Zásoby najdete ZDE - po přepnutí to nového okna si znovu klikněte na zásoby, aby se otevřel jejich stručný popis. Máte-li zájem, domluvte si schůzku a nezávazné předvedení programu.

Přečtěte si související článek „Kontrola korunou v maloobchodě a v pohostinství?".

Ing. Josef Hrábek
SoftAg STŘÍBRO s.r.o.
nám. Svobody 219, Stříbro
Telefon: 374 623 540
Mobil: 603 852 248
E-mail: info@softag.cz

Poznámka redakce: Tento článek je placená inzerce.



Dne 18.11.2011:Ing. Josef Hrábek





Pro reakci na článek musíte být přihlášen
Účetnictví a prodejna počítačů Stříbro | Tvorba www stránek Stříbro