Uživatelské jméno: Heslo: Dnes je 20. dubna 2024
Aktuálně O městě Pro turisty Pro občany Podnikatelé Katalog
počasí.stříbro.cz | fanstyby.stříbro.cz



Kontrola korunou v maloobchodě a pohostinství


Náhradní způsob vedení skladové evidence. …

Při maloobchodním prodeji je technicky obtížné ruční vedení skladových karet. Dovedete si představit, že by vám prodavačka přes pult podala 5 rohlíků, namarkovala je na kase a šla hledat skladovou kartu, aby je v ní odepsala? Nehledě na to, kolikrát by zapomněla zboží odepsat.

Přesto je nutné skladovou evidenci průkazně vést, jak je dokladováno v článku „Podnikatelé, vedete předepsaným způsobem skladovou evidenci?". Jak je v článku zmíněno, dnes již cenově dostupným řešením je nasazení (repasovaného) počítače s programem skladové evidence, který při pořizování řádky účtenky ihned udělá záznam i na skladové kartě.

Nenasadíte-li počítač na prodejnu, je potřeba zvolit dostatečně průkazný náhradní způsob vedení skladové evidence. Ten je vhodné srozumitelně popsat a založit ho jako účetní písemnost. Tato směrnice pro vedení skladové evidence v prodejních cenách musí respektovat účetní principy!

Jedním z možných způsobů evidence zásob zboží je „kontrola korunou". Podstatou je evidence zboží v celkovém peněžním vyjádření, tedy v prodejních cenách, které platí zákazník. Zjednodušeně si tento způsob můžeme představit jako jednu skladovou kartu na všechno zboží, kde na prvním řádku je počáteční stav skladu zboží v prodejních cenách a na dalších řádcích jsou v příjmech evidovány nákupy zboží (faktury, DL, ...) přepočítané na prodejní ceny, které navyšují celkovou hodnotu skladu. Ve výdajích jsou zase evidovány tržby za zboží, které celkovou hodnotu skladu ponižují. Na konci účetního období tedy máme evidovaný celkový zůstatek stavu skladu, který pak lze porovnat na fyzickou inventuru zboží v prodejních cenách. S rozdílem si pak už účetní poradí, odpočte DPH, průměrnou marži, ... .

Na první pohled tedy stačí jednoduchá tabulka v Excelu, přičemž je pracnější pouze dopočítávání prodejních cen na dokladech o nákupu zboží. V praxi je to však mnohem složitější, protože je nutné v kontrole korunou zohlednit i další skutečnosti, které ovlivňují celkovou výši skladu v prodejních cenách, jako je například:
- zlevnění nebo přecenění zboží,
- použití zboží (např. čistících prostředků) pro vlastní potřebu (materiál),
- odpis zboží s prošlou zárukou či rychle se kazícího zboží jako je zelenina, maso, masné výrobky, ...,
- odpis poškozeného či neprodejného zboží,
- evidence zboží vráceného dodavateli,
- evidence tržeb v nehotovostních platbách - platební terminály, prodej zboží na fakturu, ...,
- extra evidence zálohovaných obalů (vratných lahví), aby nezkreslovaly stav zboží a marži,
- přecenění akčního zboží při zahájení akce i při jejím ukončení
- zápis inventarizačního rozdílu, kterým se celkový stav skladu srovná na výsledek fyzické inventury,
- převod zboží na jinou vlastní prodejnu, atd.
A na vše výše uvedené je potřeba NEZAPOMENOUT vystavit doklad, který se musí zaúčtovat/zaevidovat.

Ještě stále se vám zdá kontrola korunou jednoduchá? Ne? Nevadí, i v tomto případě máme řešení. V našich počítačových programech na daňovou evidenci i na účetnictví je kontrola korunou přímo jejich součástí a je již léta používána. Stačí tedy opravdu na dokladech o nákupu doplnit prodejní cenu a tvořit doklady dle předchozího odstavce. Současně se zaúčtováním dokladu se mění i celková výše skladu v prodejních cenách.

Informace o našich počítačových programech pro účetnictví a daňovou evidenci najdete ZDE - po přepnutí to nového okna si znovu klikněte na název modulu, který Vás zajímá, aby se otevřel stručný popis. Máte-li zájem, domluvte si schůzku a nezávazné předvedení programu. Účetním firmám poskytujeme slevy.

Pod článkem si klikněte na ukázku konečné výstupní sestavy jak v daňové evidenci, tak v účetnictví.

Přečtěte si související článek „Podnikatelé, vedete předepsaným způsobem skladovou evidenci?".

Ing. Josef Hrábek
SoftAg STŘÍBRO s.r.o.
nám. Svobody 219, Stříbro
Telefon: 374 623 540
Mobil: 603 852 248
E-mail: info@softag.cz

Poznámka redakce: Tento článek je placená inzerce.





Dne 23.11.2011:Ing. Josef Hrábek





Pro reakci na článek musíte být přihlášen
Účetnictví a prodejna počítačů Stříbro | Tvorba www stránek Stříbro