Uživatelské jméno: Heslo: Dnes je 29. března 2024
Aktuálně O městě Pro turisty Pro občany Podnikatelé Katalog
počasí.stříbro.cz | fanstyby.stříbro.cz



Kardinál Josef Beran a Karel Gott.


. . .

Stál tam na náměstí nedaleko plzeňské katedrály Sv. Bartoloměje v tom předvánočním běhu, běsu, a děsu.. Mohlo mu býti něco okolo třiceti let , vlastně takové dítko sametové revoluce. Mladý sympatický strážník městské policie..

Dobrý den, nevíte prosím, kde je tady pamětní deska kardinála Berana? Měla by být tady někde nově na kadedrále? Chtěl jsem totiž zapálit svíčku na památku tohoto významného plzeňského rodáka, vlastence, kněze a kardinála. Mladý strážník se na mě s údivem podíval, nechápaje, nenašel slov. Najednou jsem chapaje pochopil! Neví, kdo to je kardinál Beran..? I jal jsem se mu jaksi internetově zkratkovitě stručně povyprávět tenhle pohnutý příběh tohoto malého velkého muže pronásledovaného nacisty a komunisty. Pozorně poslouchal, když jsem asi po pěti minutách skončil, bylo chvilku ticho.

Najednou řekl - Karel Gott. 

Prosím ? No, Karel Gott byl také z Plzně...

Stáli jsme od pamětní desky kardinála Josefa Berana bratru padesát metrů...

---------

Po několika dnech.. Zastavuji s autem jaksi nesměle na náměstí před plzeňskou radnicí, v ruce svíčku a zápalky. Najednou někdo ťuká na okénko. Ejhle, byl to onen známý strážník.. Tady nemůžete stát pane, ukazuji mu, jdu zapálit svíčku.. jó, povídá strážník, kardinál Beran žejó.. sem za chvíli zpět... tak běžte.. Oba jsme se usmáli. Ten mladý strážník mi udělal opravdovou radost..

---------------------------------------------

pro ctěné čtenáře připomínám reportáž jež se jmenovala Josefova poslední cesta. Je z roku 2018 a můžete si ji znovu přečíst.. 

Kardinál je pohřben ve Svatovítské katedrále v Praze.

 





Dne 29.12.2019:Jan Picka





Pro reakci na článek musíte být přihlšen


Publikování nebo šíření článku a fotografií ze stribro.cz je bez souhlasu autora zakázáno.
Účetnictví a prodejna počítačů Stříbro | Tvorba www stránek Stříbro