Uživatelské jméno: Heslo: Dnes je 29. března 2024
Aktuálně O městě Pro turisty Pro občany Podnikatelé Katalog
počasí.stříbro.cz | fanstyby.stříbro.cz



Lukáš Houdek a


Jeho Odložené životy. Lukáš Houdek a Jeho umělecký dokument.

V rámci festivalu Stříbření mohli návštěvníci vidět jednu velmi zajímavou, neobvyklou výstavu fotografií. V galerii Hasičárna na stříbrském náměstí byly instalovány černobílé fotografie, jež nám evokují asociace dob minuých a podivných..

Fotografie pana Houdka jistě nutí každého návštěvníka k zamyšlení nejen nad nedávnou i dávnější historiií,ale i k vnímání smyslu našeho bytí i smyslu života každého z nás. Je to o to naléhavější v dnešní době. Digitální svět jež nás obklopuje je světem, který zasahuje naše nitro, naše duše. Válčí se na všech frontách našich mozků s jediným cílem je ovládnout..Pan Lukáš se zabývá  historií osídlení Stříbrska od od konce 17.století, kdy zde žilo převážně německé obyvatelstvo. Lidé stejní jako my, se stejnými životními osudy,vítězstvími, prohrami, láskou i nenávistí.. Do jejich životů velmi osudově zasáhla nejen 1., ale zejména 2.světová válka,která rozmetala všechny lidské hodnoty jak je známe.. 

Současná výstava je vlastně spojením původního projektu Musíš zapomenout na Johanna a nové realizace Odložené životy. Dokument je ovšem slabé vyjádření, patří mu poprávu název Umělecký dokument. Vznikl totiž nejdříve v hlavě pana Lukáše a až poté byl realizován, vyjímečně, nadčasově i s mementem pro naší dobu.. Nevím jakou techniku pan Lukáš Houdek použil, jestli jsou to všechno inscenované, nebo nalezené fotografie,ale je to vcelku jedno. To nejdůležitější se totiž nachází ve vystavených fotografiích a jejich vnímání námi diváky vnímateli. Pan Houdek využil dokonale sílu fotografie a její sdělení. Pochvala a poklona !





Dne 05.08.2019:Jan Picka





Pro reakci na článek musíte být přihlšen


Publikování nebo šíření článku a fotografií ze stribro.cz je bez souhlasu autora zakázáno.
Účetnictví a prodejna počítačů Stříbro | Tvorba www stránek Stříbro