Uživatelské jméno: Heslo: Dnes je 19. dubna 2024
Aktuálně O městě Pro turisty Pro občany Podnikatelé Katalog
počasí.stříbro.cz | fanstyby.stříbro.cz



Úspěch studentů Gymnázia Stříbro - literární soutěž




Studenti Gymnázia ve Stříbře zabodovali.


Katedra historie Pedagogické fakulty ZU v Plzni společně se Střediskem orální historie (SOHI) yvhlásily
v letošním roce již 5. ročník historicko - literární soutěže.
Účastníci – žáci ze ZŠ a nižších ročníků víceletých gymnázií Plzeňského kraje – psali o svých hrdinech,
ale i o hrdinech rodičů a prarodičů. Příspěvky hodnotila nezávislá komise složená ze dvou členů katedry
historie FPE, ředitele Archivu města Plzně a nezávislého historika z jiného kraje.
Slavnostní vyhlášení výsledků a předávání cen proběhlo 28.5.2019 v aule ZČU v Jungmannově ulici v
Plzni. Přítomen byl děkan i proděkan PF.
K naší radosti ve druhé kategorii 1. místo obsadila studentka Anežka Brahová z G4. Její práce s názvem
„Chtěla jsem být jako...“ byla po přečtení oceněna velkým potleskem. I porota se jednomyslně shodla na
nejlepším ohodnocení.
Dalším velkým úspěchem v této kategorii bylo 4. místo a Čestné uznání Vojtěcha Čechury z G4.
Další dvě práce našich studentek z G3 a G4 byly též oceněné.
Věřím, že i v dalších ročnících budou naši studenti, kteří mají rádi češtinu a historii, stejně úspěšní.
Mgr. J. Soutnerová, vyučující CJL

 

 

Vítězná práce Anežky Brahové:

Chtěla jsem být jako…
Je neskutečné, jak moc zaleží na pojetí této věty. Jak moc se mohou lišit odpovědi založené na úhlu pohledu. „Kým jsi chtěla být, když jsi byla malá?“ Je to souvětí, přec věta jednoduchá. Musím se prodírat databází osob, do kterých jsem dříve měla nutkání se stylizovat, nebo které mě inspirují. Je jich tolik. Jeden není důležitější než druhý. Létají mi hlavou tak, že by si Milada Horáková mohla podat ruku s Kurtem Cobainem. Myslím, že jsem jimi přeplněná. Připadám si jako muzeum fosílií, protože každý můj vzor ve mně zanechal alespoň otisk.
Asi rok zpátky jsem si začala lepit fotografie fiktivních postav i reálných osob na bok mé skříně. Pokud byste si z každého z nich odnesli to, co zapříčiňuje, že jsou vylepeni v mém pokoji, mohli byste být „dokonalý“ člověk. Proč je slovo dokonalý v uvozovkách? Chtěla jsem tím vyjádřit jeho subjektivitu. Nepředstavujte si pod tím dokonalost opálených modelek v slušivých plavkách na pláži. Jejich instagramové fotky, které jsou upravovány v různých programech, aby se ubralo na velikosti stehen a přidalo na velikosti rtů. Fotky, ve kterých není ani troška pravdy. Fotky, které vytvářejí nesplnitelné ideály pro mnoho mladých lidí. Fotky, pod nimiž ovšem nesmí chybět srdceryvný citát o sebelásce a o kráse v odlišnosti.
Jak by si možná moje babička myslela, to není vina internetu. Člověk má neustálou potřebu porovnávat se s ostatními i v reálném životě. Dovoluji si říct, že více jak padesát procent mých znalostí pochází právě ze sociálních sítí. Díky nim se denně dozvídám tucty nových informací.
Ať už se raduji z toho, že Evropská unie schválila novelu o zákazu výroby jednorázových plastů, závidím Slovensku jejich novou prezidentku, nebo se dozvídám, že během dne jsou na světě zabity tři miliardy zvířat a že každý rok se vyhodí dvacet jedna miliard tun oblečení, vyrobeného dětmi a ženami ve špatných podmínkách za nehorázně nízké mzdy a že to samé oblečení se projede několik tisíc kilometrů, aby nám mohlo být nabízeno jako zboží, které nutně potřebujeme…Všechno to je zásluha těch, kteří se rozhodli platformy, původně využívané k zábavě, změnit na způsob, jakým věci měnit. A právě takovéto lidi si volím za své vzory.
Nemyslím pouze ty, co svůj způsob života veřejně sdílí, a tím vzdělávají a motivují ostatní, ale i ty, kteří se snaží být lepší každý den. Co každý den, být lepším člověkem každou chvíli, menší než setina vteřiny. Tak si představuji lidskou dokonalost.
Pokud přemýšlíte nad věcmi, které děláte, jste mým vzorem. Pokud se snažíte nikomu vědomě neubližovat, jste mým vzorem. Pokud se nebojíte prosazovat to, co si myslíte, že je správné, jste mým vzorem. Pokud odmítáte bezmyšlenkovitě přijímat názory za své, jste mým vzorem. Pokud nedáváte přednost pohodlnosti před spravedlností, jste mým vzorem. Pokud se nepovyšujete nad ostatní, tolerujete víry a nezakazujete lásku všem bez rozdílů, pokud děláte věci z dobrých důvodů, jste mým vzorem. Pokud ostatní neodsuzujete, jste mým vzorem. Pokud si nezakrýváte oči před bezprávím, dávejte si pozor, abych vás nepřilepila na skříň, protože jste mým vzorem. A pokud tohle všechno ještě neděláte, moc vás prosím: Buďte mým vzorem.





Dne 11.06.2019:Mgr. Zuzana Kalčíková





Pro reakci na článek musíte být přihlšen


Publikování nebo šíření článku a fotografií ze stribro.cz je bez souhlasu autora zakázáno.
Účetnictví a prodejna počítačů Stříbro | Tvorba www stránek Stříbro