Uživatelské jméno: Heslo: Dnes je 28. března 2024
Aktuálně O městě Pro turisty Pro občany Podnikatelé Katalog
počasí.stříbro.cz | fanstyby.stříbro.cz



1/4 rozpočtu na zbytečné výdaje a klientelismus?


Hned úvodní věta volebního programu mě vyděsila, ...

obzvlášť když pod volebním programem Pirátů je podepsaná členka Finančního výboru (FV) města Stříbra. Pak mi došlo, že už vlastně členkou FV není, protože jí zastupitelstvo v roce 2017 pro dlouhodobou neúčast na jednáních FV odvolalo, když se jednání účastnila jen několikrát na začátku volebního období. Piráti nikoho jiného už nenominovali.

 Na rozdíl od zastupitelstva, kde je % zastoupení jednotlivých stran dané výsledky voleb, mohla kvůli transparentnosti kterákoli strana zastoupená v zastupitelstvu nominovat svého zástupce do výborů a komisí města. Piráti se tohoto práva dobrovolně vzdali v obou významných výborech, které ukládá zřídit zákon o obcích. V povolebních vyjednáváních si pro sebe Piráti vyjednali post předsedy Kontrolního výboru, který ovšem necelý rok po volbách jejich zastupitel opustil a tento post další tři roky Piráti neobsadili. V obou výborech měli šanci zbytečné výdaje a klientelismus řešit.

Je pravda, že zbytečné výdaje a klientelismus šlo i bez předjednání ve výborech projednávat přímo na zastupitelstvu na návrh zastupitele Pirátů, což se ovšem nestalo, možná i proto, že se prostřídali hned tři na jednom postu zastupitele a přeci jenom když nastoupí nováček, který se o fungování komunálu dosud nezajímal, tak trvá i rok než se zapracuje. Při třech toho ze čtyřletého volebního období už pak moc nezbývá.

Piráti měli před čtyřmi roky ve volebním programu celou řadu pro mne zajímavých věcí jako např. nové technologie ve styku s městským úřadem. Sliboval jsem si od nich smršť předkládaných návrhů na jednání zastupitelstva vycházejících z jejich volebního programu, ale jediné, v čem jsem zaregistroval, že se jejich zastupitel angažoval, byla kasárna, kde město díky tomu nakonec zaplatilo velké peníze za to, aby mu renomovaná advokátní kancelář potvrdila totéž, co advokátní kancelář předchozí.



Dne 28.09.2018:Ing. Josef Hrábek


04.10.2018 - 02:31:28
Pepa - Vážená paní Nová, ano, přečetla jste si dobře v kontaktech (http://www.stribro.cz/kontakt.php), že stribro.cz provozuje firma SoftAg STŘÍBRO s.r.o. a ano, jsem jejím polovičním vlastníkem a druhý vlastník kandiduje v Boru za nezávislé. Omlouvám se, ale automaticky jsem předpokládal, že tuto skutečnost za ta léta už všichni dobře ví včetně toho, že opakovaně kandiduji coby bezpartijní na nevolitelném místě za ČSSD. V těch samých kontaktech jste si mohla přečíst jména redaktorů, kteří mají přímý přístup na stribro.cz na základě toho, že písemně převzali právní odpovědnost za jimi zveřejňované příspěvky, stejně tak, jak jste sama zjistila, nejsou omezovány komentáře. Dokonce komukoli, kdo pošle/donese příspěvek a převezme za jeho zveřejnění právní odpovědnost, ho bez problémů zveřejníme. Tolik k závislosti a nezávislosti. Snažíte se odůvodnit, proč někteří Piráti nemohli v minulém volebním období pracovat, ale fakta jsou jasná: po volbách 2014 jste si vyjednali předsedu KV, který po roce odešel a Piráti po 3 roky dalšího předsedu KV nenominovali. Vy jste byla jmenována do finančního výboru, kde jste byla dle „ila“ jen jednou a pak namísto abyste rezignovala a Piráti dosadili někoho jiného, jste se o to nestarala, dokud Vás zastupitelstvo samo neodvolalo a ani poté Piráti svoje garantované místo ve finančním výboru neobsadili. A jak uvádí „ila“ níže, stejné to bylo ve Výboru pro bezpečnost a veřejný pořádek. A to, že jedním hlasem v zastupitelstvu nic neprosadíte není až tak docela pravda, což jste sama koneckonců doložila na příkladu Vašeho v pořadí druhého kandidáta, kdy stačil právě jeden chybějící hlas k tomu, aby se projednávání kasáren vrátilo o několik let zpět. A musím Vám moc poděkovat za to, že konečně je někde „černé“ na bílém, že Piráti stojí za vynucením si „kvalitní právní analýzy“, která ovšem potvrdila to samé, co ta první, jen ta kvalitní od renomované pražské advokátní kanceláře byla podstatně dražší, takže to v koncovce byly vyhozené statisíce z městského rozpočtu. Vašemu poslednímu kandidátovi přeji brzké uzdravení, ale nebyla by lepší rezignace a uvolnění místa zastupitele dalšímu Pirátovi v pořadí než dlouhodobá neúčast na jednáních zastupitelstva? Opět jsem nahlédl do Vašeho volebního letáku a Váš program v něm začíná větou v nadpisu tohoto článku a nikoli agitkou, kterou jste uvedla. Hezký den všem Josef Hrábek
03.10.2018 - 21:28:59
Daniela Nova - Vážený pane Hrábku, přiznám se, že jsem Váš článek našla až dnes, kdy jsem byla upozorněna na zajímavou diskuzi pod jiným článkem. Zapomněl jste čtenáře upozornit, že Stribro.cz není nezávislé médium a podporuje ČSSD, za níž také kandidujete. Tolik k objektivitě. Voliči si v roce 2014 zvolili za svého zastupitele pana Jaroslava Haise, ten se poctivě věnoval práci v zastupitelstvu a kontrolním výboru, později kvůli zaměstnání (ano, i piráti musí pracovat aby se uživili) změnil bydliště a již nemohl v zastupitelstvu pokračovat. Zajímavé je, že po jeho odchodu z kontrolního výboru neměl tento předsedu po tři roky, což podle mého názoru není v souladu se zákonem. Jarda Hais možná nic důležitého neprosadil, ale není pravdou, že by se o to nesnažil. Jedním hlasem proti 14 toho ale moc neprosadíte. Jarda byl vystřídám Jiřím Bohuslavem, jehož hlavní prioritou bylo dořešit průšvih jménem Waystone, za kterým podle mého názoru stojí ČSSD. Byl to právě pan Bohuslav kdo se zasadil o kvalitní právní analýzu a postavil se proti tajnému hlasování o změnách smlouvy s Waystonem. V tomto ohledu byla jeho mise úspěšná, v porovnání s tím marastem, ve kterém celý ten projekt byl. Ještě by bylo dobré připomenou, že to byl právě pan Bohuslav st., kdo se stavěl proti nevýhodný prodejům pozemků. Pan Bohuslav mladší pak jako současný zastupitel za piráty měl bohužel vážné zdravotní problémy, tedy se nemohl aktivně účastnit zasedání. Shrnuto podtrženo mise pirátů v zastupitelstvu 2014-2018 byla úspěšná, možná jsme toho spíše více zablokovali, než prosadili, ale to už je úděl opozice. Ještě komentujete moji účast ve finančním výboru, ano, máte pravdu, jednání výboru jsem se účastnila na začátku volebního období, navrhovala jsem rozklikávací rozpočet a další úpravy pro lepší transparenci, ale vůle něco takového udělat byla v podstatě nulová. Poté jsem změnila pracovní pozici a trávila většinu měsíce cestami po Evropě, tedy jednání jsem fyzicky navštěvovat prostě nemohla. Druhou polovinu volebního období jsem trávila zakládáním lesní školky, těhotenstvím, rozením, kojením. Chápu, Vám se rodičovství do cesty asi už nepostaví. V tuto chvíli mám naštěstí pracovní pozici, kde si určuji pracovní dobu sama a můžu se věnovat práci pro rozvoj města a místní komunity. Ještě bych dodala, že mne celkem pobavilo, když zde píšete „Hned úvodní věta volebního programu mě vyděsila, .” Úvodní věta našeho programu zní následovně: „Volbou pirátů dáváte svůj hlas modernímu městu, které každému jednotlivci umožňuje prožít svůj život svobodně a naplno.“ Máte pravdu, to je opravdu děsivá představa… nebo, ne? To už nechám na voličích.
30.09.2018 - 20:19:01
ila - Souhlas s panem J.H. Již jsem tuto skutečnost uvedla v komentáři na fb Pirátů. Účast na Finančním výboru, v současnosti lídra Pirátů, byla pouze jednou na začátku volebního období. Podobná zkušenost byla i v Kontrolním výboru a Výboru pro bezpečnost a veřejný pořádek.



Pro reakci na článek musíte být přihlšen


Publikování nebo šíření článku a fotografií ze stribro.cz je bez souhlasu autora zakázáno.
Účetnictví a prodejna počítačů Stříbro | Tvorba www stránek Stříbro