Uživatelské jméno: Heslo: Dnes je 20. dubna 2024
Aktuálně O městě Pro turisty Pro občany Podnikatelé Katalog
počasí.stříbro.cz | fanstyby.stříbro.cz



Proč se ve Stříbře více staví?


V zájmu serióznosti je potřeba …

se vrátit do minulosti. Při mém několikaletém působení ve Finančním výboru (FV) města Stříbra jsme každoročně při sestavování rozpočtu města naráželi na problém, kdy nám inflační navyšování mandatorních výdajů města (zjednodušeně nákladů nezbytných na nutný chod města daných zejména zákony ČR) neustále ukrajovalo z peněz, které zbyly na ostatní činnosti.

V rámci sestavování rozpočtu dostával FV od Výboru výstavby, územního plánování a fondu rozvoje bydlení na území města Stříbra (SV) tabulku stavebních akcí, které by bylo potřeba ve městě udělat, která byla výsledkem vznesených požadavků jednotlivých odborů města a zastupitelů města. Akce v tabulce byly seřazeny dle priority, přičemž nejvyšší prioritu měly tzv. havarijní akce.  Z toho mála, co zbylo v připravovaném rozpočtu se pak často vykryly jen zmíněné havarijní akce a pak se ponechávala rezerva na podíly k dotacím, díky kterým město mohlo dosáhnout na stavební akce, na které by jinak nemělo peníze. Akce nezařazené do rozpočtu pak zůstávaly tzv. pod čarou a pokud se k některé z nich objevil dotační titul, tak bez ohledu na prioritu zastupitelstvo rozhodovalo, zda se žádost o dotaci podá.

Zlom ve financování města Stříbra nastal v roce 2013, kdy vstoupila v platnost novela zákona o rozpočtovém určení daní a Stříbro spadlo dle počtu obyvatel do kategorie obcí, která dostala nejvíce od státu do svého rozpočtu přidáno. Ovšem prostředky převáděné postupně městu jsou závislé na výběru daní a tak až na konci roku je jasné, v jaké konečné výši město peníze do svého rozpočtu obdrží. Proto se ještě rozpočet města dokonce i na rok 2014 držel zkrátka a s většími penězi tak začalo disponovat až zastupitelstvo v právě končícím volebním období 2014-2018.

Za zvýšeným stavebním ruchem ve Stříbře stojí tedy vyšší částky do rozpočtu města získávané díky novele zákona o rozpočtovém určení daní a dále SV spolu se „stavebním guru“ města Stříbra vedoucím odboru OVÚP, který je pravidelným hostem jednání SV i zastupitelstva města a který svými cennými informacemi přispívá k efektivitě celého procesu. Dále pak FV, který spolu se svým stálým hostem „držitelkou městské kasy“ vedoucí FO dohlíží na to, aby se město nezadlužilo a nepřeúvěrovalo. Je nutné dodat, že každá volební strana si mohla kvůli transparentnosti do výborů zastupitelstva nominovat svého odborníka na danou oblast. A na základě podkladů a doporučení těchto dvou výborů zastupitelstva a na základě informace oddělení regionálního rozvoje o možnostech získání dotace pak jednání zastupitelstva rozhodovalo o stavebních akcích.



Dne 26.09.2018:Ing. Josef Hrábek





Pro reakci na článek musíte být přihlšen


Publikování nebo šíření článku a fotografií ze stribro.cz je bez souhlasu autora zakázáno.
Účetnictví a prodejna počítačů Stříbro | Tvorba www stránek Stříbro