Uživatelské jméno: Heslo: Dnes je 29. března 2024
Aktuálně O městě Pro turisty Pro občany Podnikatelé Katalog
počasí.stříbro.cz | fanstyby.stříbro.cz



Milé děti, jsou velikonoce, nejkrásnější svátky v roce.


Tak něco pro VÁS. Članek je z roku 2017. To jste ještě chodili do školy a těšili jste se na každé to sváteční volno... Teď v roce 2021 se těšíte do školy. Držíme Vám palce! Článek se jmenuje SULISLAVSKEJ a snad Vas potěší.. Bulo, nebulo, taky něco pro děcka..

Bulo, nebulo.

Bula jednou jedna vesnička. Byla to správná ves. Měla svůj půvabný kostelík, upravený hřbitov, udržovaná hříště, ba co dim, dětský, fotbalový i nohejbalový, zaplivanou hospůdku, upravenou náves, rázovité obyvatele českého původu, což je dneska už skoro vzácnost, malebné domky se zahrádkami, ja Vám povím milé děti, skoro ráj na zemi. Jedinou nevýhodou, velikánskou nevýhodou je hlavní silnice , no Vávro na Plzeň, jež malebnou vísku rozetne ve dví.. ovšem, tahle vesnička má také svá tajemství, ba i tragická, ne e kažkej šofér jede předpsanou padesátkou, tahle děcka ..

Tahle vesnička má rybník,vlastně jsou tři, ale bývávalo jich až šest..Tři rybníky, jež vytvořené předky, starými Čechy tvoří propojené vodní dílo.. když se se dostanete dlouhým(?) skokem přeze příkop, ocitnete se na starobylé hrázi, mezi vzrostlými stromy, kde se zastavil čas.. kouzelné místo, pulsující 21.století zůstalo kdesi tam nahóře, ne, nedoléhá sem zvuk všech těch motorovejch motovidel jež burácejí v žáru silnice planety Země.. tady je klid, ticho ,jen ptáci pějí své milostné písně a divoký kachny se čvachtaj tak divoce, jak jen zarostlej vodní svět unese.. náhle se otočíte, zazdá se Vám zakoby Vás někdo sledoval, otočíte se a a nic, jen větve zašumí, trošku Vás zamrazí, znáte ten pocit, divnej pocit, znouvu se ohlédnete, najednou zahlédnete jakýsi v zeleni stromů ukrytý červený máz, jen se mihne a mizí. Divoký kachny náhle divoce vzlétnou a prchají pryč, ptáci utichnou, je najednou takový divný klid. Náhle zase zašumí ve větvích, zdáli vidíte jakousi načervenalou postavu, kerá sem na hráz starýho rybníka určitě nepatří...

 ... ne nebojte se milé děti, tohle malý strašidýlko se nakonec neoběsilo, to si jen tak s námi hrálo na podívanou, tyhle strašidýlka, tenhle sulislavskej Cipísek, jsou totiž nesmrtelný... a to je dobře...

 





Dne 02.04.2021:Jan Picka


09.06.2017 - 08:44:41
onza - zazvonil telefon, ctěná čtenářka www.Stribro, zřejmě rodačka, mi řekla zajímavou věc, ten provaz, co se na něm houpe Cipísek,ta ten tam u toho rybníka visí dobrých čtyřicet roků,slouži pro sulislavská děcka jako houpačka, no řekněte sami, není to samo vo sobě kouzelné ?



Pro reakci na článek musíte být přihlšen


Publikování nebo šíření článku a fotografií ze stribro.cz je bez souhlasu autora zakázáno.
Účetnictví a prodejna počítačů Stříbro | Tvorba www stránek Stříbro