Uživatelské jméno: Heslo: Dnes je 13. listopadu 2025
Aktuálně O městě Pro turisty Pro občany Podnikatelé Katalog
fanstyby.stříbro.cz



Novinka v restauracích, jídelnách i prodejnách


Od soboty 13. prosince 2014 je nutné předem informovat …

občany o alergenech v pokrmech, tedy u těch, u kterých tato informace již není na obalu. Týká se to tedy nebaleného potravinářského zboží a pak především restaurací, bister, jídelen, atd., kde kupující/strávník musí dostat informaci o obsahu alergenů předem, tedy buď u zboží jako např. koláčů (obsahuje alergen mandle) nebo na jídelním lístku.

Sice by uvedenou informaci mohl podat ústně prodávající, vydávající, obsluha, číšník, atd., ale musel by umět zpaměti obsah všech alergenů ve všech prodávaných pokrmech, kde alergeny nejsou uvedené na obalu. I tak v případě žaloby by pak byl problém s dokazováním, proto se uvádění alergenů písemně jeví jako průkaznější, je potřeba ale jídelní lístky a podobné písemnosti archivovat.

Pokud se uvádí obsah alergenů písemně, lze je popsat jejich jménem anebo číselným kódem. V případě číselného kódu musí být odběrateli současně k dispozici i písemný význam jednotlivých kódů. Seznam povinně uváděných alergenů naleznete po kliknutí ZDE.

Odhaduje se, že 20 až 30% české populace trpí alergiemi, přičemž přibývají zejména alergie potravinové, tedy zvyšuje se pravděpodobnost, že přijde-li se čtyřčlenná rodina najíst do restaurace, jeden její člen může být alergik. Přijde-li alergik s rodinou i příště, o tom bude rozhodovat snadná dosažitelnost informace o obsahu alergenů v jednotlivých nabízených pokrmech.



Dne 13.12.2014:Ing. Josef Hrábek





Pro reakci na článek musíte být přihlšen


Publikování nebo šíření článku a fotografií ze stribro.cz je bez souhlasu autora zakázáno.
Účetnictví a prodejna počítačů Stříbro | Tvorba www stránek Stříbro