Uživatelské jméno: Heslo: Dnes je 6. května 2024
Aktuálně O městě Pro turisty Pro občany Podnikatelé Katalog
počasí.stříbro.cz | fanstyby.stříbro.cz



Křížová cesta z Ronšperku na Vyšehradě
Dne 21.05.2016 v 11:00


Národní putovní výstava „MÁ VLAST cestami proměn 2016“ ...

přináší svědectví o zvelebování opomíjených míst a objektů v sídlech a krajině. O proměnách chátrajících staveb v důstojné objekty s užitečnou náplní, o zkrášlených náměstích a návsích, nádražích, sakrálních stavbách. Přispívá k posílení osobního i národního sebevědomí a k šíření dobré pověsti naší země v zahraničí.

Výstavu pořádá Asociace Entente Florale CZ - Souznění, o.s. a Národní kulturní památka Vyšehrad. Partnerem výstavy „MÁ VLAST cestami proměn 2016“ je Omnium z.s.

Výstava „MÁ VLAST cestami proměn 2016“ umožnila vybrané proměny prezentovat na putovní výstavě po celé České republice.

Jednotlivé kolekce výstavy budeme po celý rok potkávat ve vestibulech nádraží, krajských úřadů, knihoven, škol a univerzit, na návsích a náměstích nebo v infocentrech. Díky tomuto konceptu výstavu v průběhu roku shlédne asi 2,5 milionů návštěvníků.

8. ročník putovní výstavy "MÁ VLAST cestami proměn 2016" bude slavnostně zahájen 21. 5. 2016 v 11:00 v Praze na Vyšehradě. Zde výstava setrvá přibližně měsíc a poté se rozjede v dílčích kolekcích na putování po celé vlasti.

Text z panelu:
Křížová cesta na vrchu Ronšperk byla ještě v roce 2010 v havarijním stavu. Otcem myšlenky obnovy kalvárie je tehdejší ředitel Muzea města Stříbra, Pavel Plánka. Společně s Davidem Rybou, Miroslavem Kaltenbrunerem a Janem Koenigsmarkem založili roku 2010 Občanské sdružení Ronšperk, které začalo řešit konkrétní problémy spojené s rekonstrukcí. Nejnáročnější fází byla obnova obrazů kapliček, což byl úkol pro akademického malíře Ivana Komárka a keramika Františka Švancara. Výtvarníci navrhli provedení malbou na keramický materiál. Jako předlohu si Ivan Komárek zvolil tvorbu Josefa Führicha, malíře konce 19. století, pro něhož byla poslední cesta Ježíše Krista častým tématem. Při vytváření přípravných kreseb v měřítku 1:1 vycházel z tradičního pojetí, dílo však nezapře jeho osobitý rukopis. Návrhy pak v keramické dílně přenesl na masivní kachle vypálené z keramické hlíny, tvarované ručně ve formě, které připravil keramický mistr František Švancar. Do projektu se v rámci přeshraniční spolupráce zapojil také spolek Goldene Strasse z bavorského města Altenstadt an der Waldnaab, které stejně jako Stříbro leží na trase někdejší Zlaté stezky.

Míra Kaltenbruner
Občanské sdružení Ronšperk
349 01 Stříbro, Kladrubská 652

mail: osronsperk@seznam.cz
www.ronsperk.cz




Autor: Mgr. Míra Kaltenbruner

Na tuto akci není prozatím přihlášen žádný z našich redaktorů.





Pro reakci na článek musíte být přihlášen
Účetnictví a prodejna počítačů Stříbro | Tvorba www stránek Stříbro