Uživatelské jméno: Heslo: Dnes je 1. května 2024
Aktuálně O městě Pro turisty Pro občany Podnikatelé Katalog
počasí.stříbro.cz | fanstyby.stříbro.cz



Šestisté výročí Dolnického povstání
Dne 27.10.2014 v 20:00


...oslavíme 27.10. v restauraci KD v Ag.

Na oslavě zahrají dolnické kapely Digger, RockaRolla a Spheres. Vstup je za pade a vítáni jsou všichni dobří lidé. Více o pozadí akce vysvětluje následující stať vrchního dolnického mluvky pana Václava Sternera.

Vážení bratři,
Loni jsme slavili 500. výročí Dolnického povstání, ovšem to jsme netušili, k jakému obrovskému objevu dojde při odkrytí Butovských mohyl.
Lesní výstupky butovských lesů nedávaly dlouho spát nejen náhodným houbařům překonávajícím pro ně zbytečné překážky, ale i zoufalým archeologům, kteří již dlouhou dobu nic, co by stálo za řeč, nevykopali. V panice, že přijdou o řádné zaměstnání, začali odkrývat a ohmatávat kdejaké přírodní výčnělky. Úspěch na sebe nenechal dlouho čekat. Ve dvou takových kopcích nedaleko dnes již slavného Butova se našly zmíněné mohyly, o kterých se nadšení archeologové domnívali v návalu vykopávkového opojení, že jsou zde ukryty pozůstatky duchovních představitelů vojsk Alexandra Velikého.
Po důkladném průzkumu však bylo zjištěno, že v mohylách jsou pohřbeni dolničtí učenci. Jako jasný důkaz posloužily smotky opsaných úryvků slavné Dolnické kroniky, které se nalezly ukryté v lebečních dutinách pozůstalých. A právě z těchto úryvků máme dnes jasně doloženo, že k poslednímu pokusu o Dolnické povstání ve Stříbře došlo dne 27.10. l.p. 1414. Původní udávané datum povstání bylo velmi sporné. Právě ona stránka nalezené Dolnické kroniky, popisující historické povstání zubožených Dolníků končící pokusem o defenestraci hornických potentátů, byla silně poškozena a naši dolníkologové nebyli schopni určit přesné datum slavné události.
Je tedy potřebné připomenout si takto nově objevené výročí a zarachotit našimi Dolnickými zbraněmi.
Nedávno zvolení radní by se měli zamyslet nad popsanou stříbrskou defenestrací a měli by zvážit své budoucí kroky, aby nedali záminku k brzké, tentokrát zajisté úspěšné Dolnické exekuci provedené středem okna.

Tě bůch


Autor: Jaroslav Hais

Na tuto akci není prozatím přihlášen žádný z našich redaktorů.


23.10.2014 - 21:18:20
honza - Cimrmanovsky
23.10.2014 - 10:23:24
honza - Hezky Járovsky Cimrnanovsky



Pro reakci na článek musíte být přihlášen
Účetnictví a prodejna počítačů Stříbro | Tvorba www stránek Stříbro