Uživatelské jméno: Heslo: Dnes je 5. května 2024
Aktuálně O městě Pro turisty Pro občany Podnikatelé Katalog
počasí.stříbro.cz | fanstyby.stříbro.cz



Přijďte diskutovat o soužití s Romy
Dne 30.04.2014 v 17:00


Debatou s občany vyvrcholí projekt nazvaný ...

Teorie přizpůsobivosti, v jehož rámci měli zejména mladí lidé možnost neobvyklým způsobem pracovat s vlastními předsudky. Debata, která proběhne ve středu 30. dubna 2014 od 17.00 hodin v Kině Slavia, se bude týkat otázek vzájemného soužití Romů s majoritou.

Debaty se zúčastní například místostarosta města a senátor za ČSSD Miroslav Nenutil, Michal Kandler z Úřadu vlády ČR (Odbor pro sociální začleňování) a romská aktivistka Monika Berkyová. Moderovat diskusi bude fotograf a romista Lukáš Houdek. Debatě bude od 16.00 hodin předcházet před budovou kina ochutnávka romských jídel za hudebního doprovodu romské kapely Maťáci.

Studentům gymnázia ve Stříbře projekt v uplynulých měsících dal šanci setkat se a diskutovat s bývalým stoupencem neonacismu, který mládež seznámil se současnou situací v extrémistickém hnutí a jeho nebezpečím. Studenti následně prošli zážitkovým workshopem na téma soužití s Romy i jinými menšinami.

Součástí projektu byla také stejnojmenná umělecká intervence do veřejného prostoru formou plakátů z dílny stříbrského fotografa Lukáše Houdka. Ty vtipným a velmi přímočarým způsobem poukazovaly na způsob distribuce mediálně i politicky oblíbeného označení „nepřizpůsobivý“. Plakáty se kolemjdoucích ptaly, jestli jsou oni sami také nepřizpůsobiví, a doporučují navštívit webové stránky http://www.teorie-prizpusobivosti.cz/, aby se k vlastní nepřizpůsobivosti přihlásili. Na nich mají možnost si prostřednictvím aplikace vytvořit vlastní nepřizpůsobivou fotografii a doplnit, v čem jsou právě oni nepřizpůsobiví.

„Tento plakátový a internetový projekt je koncipován zejména jako platforma pro ty, kteří chtějí vyjádřit svou podporu lidem, kteří jsou častováni z rozličných stran tímto označením. Označením, které užívali už nacisté za Třetí říše. Současně se ale zamýšlí nad jeho významem, nad tím, co vlastně znamená být nepřizpůsobivý, a zda jde skutečně o negativní vlastnost,“ popisuje záměry svého projektu Houdek. „Současně dává návštěvníkům a kolemjdoucím možnost se nad touto otázkou zamyslet, zda se skutečně přizpůsobit chtějí, zda chtějí splynout s davem a stát se šedou masou,“ doplňuje.

Houdkovy fotografie ve středu vystřídaly plakáty, které vytvářel společně se studenty gymnázia ve Stříbře. Ti při uměleckých workshopech hledali momenty, ve kterých se oni sami od svého okolí odlišují, v čem jsou nepřizpůsobiví. Ukazují tak další rovinu projektu, která ukazuje, že nepřizpůsobivý je v určité situaci každý z nás.

Projekt Teorie přizpůsobivosti realizuje Otevřená společnost, o. p. s. za finanční podpory Česko-německého fondu budoucnosti a Open Society Foundations ve Stříbře a v Děčíně. Více informací k projektu najdete na webových stránkách Otevřené společnosti, o. p. s. http://www.otevrenaspolecnost.cz/cz/nase-temata/pgf/teorie-prizpusobivosti, informace o uměleckém workshopu a kampani ve Stříbře včetně možnosti vytvořit si vlastní plakát s nápisem „nepřizpůsobivý“ najdete na http://www.teorie-prizpusobivosti.cz/.





Autor: Andrea Šenkyříková

Na tuto akci není prozatím přihlášen žádný z našich redaktorů.


28.04.2014 - 11:24:24
georges - Ona ta vyhláška o popíjení alkoholu na veřejných prostranstvích ve Stříbře je.Dokud si ale ze státu budou dělat dojnou krávu a stát je bude v tom podporovat,nemá cenu diskutovat o tom :-(.Stačí že mají stejné důchody i když nepracují celý život,jako ti ostatní co chodí celý život do práce.
27.04.2014 - 16:29:25
gandalf - Přepokládám že tam bude narváno když je májka termín vybrali dobře :)
27.04.2014 - 14:20:28
honza - Co takhle omezit popíjení alkoholu na veřejných prostranstvích vyhláškou, co si mají mysleti děti a mládež když na to koukají dnes a denně ?
27.04.2014 - 08:13:47
fobus - Pan fotograf Houdek-ROMISTA(uvedeno na upoutávce)-nastěhuj ten póvl domů,nebo se nastěhuj k nim .Je to verbež.Na náměstí a parkem už raději nechodím.Kolikrát je to o zdraví.Jak praví Dolník-makat.Jinak někam do kolonie.
26.04.2014 - 10:12:12
dolnik - Problem s cikanama nebude kdyz budou makat jako pred rokem 1989.Tento patek jich sedelo 15 ozralejch v parku.Kdyby se takto starala vlada take o zbytek naroda a ne jen o nektere.



Pro reakci na článek musíte být přihlášen
Účetnictví a prodejna počítačů Stříbro | Tvorba www stránek Stříbro