Uživatelské jméno: Heslo: Dnes je 20. dubna 2024
Aktuálně O městě Pro turisty Pro občany Podnikatelé Katalog
počasí.stříbro.cz | fanstyby.stříbro.cz



Referendum k výstavbě větrných elektráren
Dne 09.01.2009 v 12:00


už v pátek!!! Články, diskuse, anketa ...

Městské zastupitelstvo dne 16.10.2008 vyhlásilo místní referendum o větrných elektrárnách případně budovaných na celém území obce Stříbro s otázkou ve znění: "Souhlasíte s výstavbou větrných elektráren na území obce Stříbro?".

Na listopadovém zastupitelstvu dne 20.11.2008 stanovil starosta obce termín referenda na pátek 9. ledna 2009 v době od 12:00 do 20:00, tedy v době, kdy mohou odvolit i občané, kteří pracují na směny či studující, kteří jsou přes týden na internátech či kolejích.

Ze zákona je místní referendum, které se nekoná v době voleb, pouze jednodenní (§5/1 zákona 22/2004 Sb. o místním referendu). K platnosti rozhodnutí v místním referendu je třeba účasti alespoň 35 % oprávněných osob zapsaných v seznamech oprávněných osob (§48/1). Rozhodnutí v místním referendu je závazné, hlasovala-li pro ně nadpoloviční většina oprávněných osob, které se místního referenda zúčastnily, a alespoň 25 % oprávněných osob zapsaných v seznamech oprávněných osob (§48/2). Rozhodnutí v místním referendu je pro zastupitelstvo obce závazné (§49).

Referendum proběhne ve stejných hlasovacích okrscích a ve stejných hlasovacích místnostech jako nedávné krajské a senátní volby s jednou změnou - občané, kteří volili v Kulturním domě, budou muset jit hlasovat do místnosti TJ Baník Stříbro, tedy na stadion. Ve stejném termínu je totiž v KD ve Stříbře maturitní ples.

Občané obdrží hlasovací lístek ve volební místnosti stejně, jako tomu bylo ve druhém kole senátních voleb. V prostoru určeném pro úpravu hlasovacích lístků občan udělá křížek v příslušném rámečku u odpovědi "ano" nebo "ne" a hlasovací lístek vloží do úřední obálky. Poté obálku vloží do připravené hlasovací schránky.

Přehled akcí a článků včetně diskusí k větrným elektrárnám zveřejněných na stribro.cz najdete na úvodní stránce vlevo v hlavním menu po kliknutí na Referendum.

Zákon 22/2004 Sb. o místním referendu.

Přehled akcí a článků včetně diskusí k větrným elektrárnám.

Hlasujte v anketě k výstavbě větrných elektráren!

Vyhlášení referenda a hlasovacích okrsků.

Pracovní materiál k vyhlášení termínu.




Autor: Ing. Josef Hrábek #RF#

Na tuto akci není prozatím přihlášen žádný z našich redaktorů.


07.01.2009 - 19:14:18
občan - *oprava: 70 procent PROTI na 30 procent PRO výstavbu VE.
07.01.2009 - 19:03:10
JiriBojda - Zdémonizovaného ??? hezké :o) ještě pořád čekám na váš objektivní článek.Tak znovu i když bude referendum neplatné a bude více lidí proti i díky vaší 150ti hlavé skupině,pořád to bude o něčem svědčit a neplatné referendum ještě neznamená stavbu VE :o) J.B.
07.01.2009 - 18:32:00
občan - Tak znova..Ti kdo nesouhlasí s mým názorem, v žádném případě nejsou ovce..To jsou lidé s vlastním názorem, ať už takovým, či makovým..Ovce jsou davový lid bez názoru, ovlivňení strachem z neznámého, pro ně nepochpeného, vámi zdémonizovaného..takoví budou voliči vámi ovlivnění, objektivitou nedotčení..to jsou ovce..jinak nikdo tu nemluví o půlce, zas nechápete..150 lidí k referendu nepůjde, jinak příznivců půjde jistě mnoho..Myslím, že těch 35 procent nepřijde, tudíž referendum bude neplatné..Těch, co se dostaví bude, dle mého názoru tak 70 na 30 PRO..říkám, pokud lidé nechtějí čistý vzduch, čistou přírodu, tak není co řešit..Nejde prostě říct: postavte to jinde..tohle řekne každý a máme po čisté energii..Není to jen problém Stříbra, jak si myslíte, týká se to celé planety..Sundat z očí ty ignorantské brejle, planetu nelze ničit donekonečna..bože....snad si to neuvědomuju jenom já...........:o)
07.01.2009 - 17:21:00
JiriBojda - Stříbro má myslím okolo 8500 lidí,já si myslím,že stopadesát ještě není půlka :o) i když voličů bude je poměrná část obyvatelstva a co se týká Otročínských...představte si,že ty jsou proti od začátku.A zástupce Otročínských odpůrců se do našeho sdružení přihlásil sám.Mají mít v okolí nejvíce VE.Ne výhled na ně,který vy tak rád obětujete.Pořád vidíte v lidech kteří nesouhlasí s vaším názorem ovce,ale co jste potom za zvířátko vy? :o) Pokud přijde míň příznivců VE k referendu,bude mít výsledek o to větší vypovídací hodnotu v neprospěch stavby.I to bude výsledek. :o) Klidně seďte doma a dělejte nic jako doposud. :o) J.B.
07.01.2009 - 17:03:29
občan - Pro pepu: Ten Otročín bylo je takové rýpnutí,(níže vysvětlené) samozřejmně že vím, že spadají pod Stříbro a mají na to právo volit, škoda, že ne s čistým úsudkem..jinak 150 je jen co vím já, příznivců bude jistě víc, z řad mladých určitě..Poděkujte panu Bojdovi, bude míň lidí u referenda, protože, pokud by tu byly objektivní a seriozní informace, tak bych věřil v to, že referendum bude vypovídat o tom, co lidé chtějí, takhle ne..Pokud lidé nechtějí čistý vzduch, pak není co řešit a moje snaha byla jen promarněný čas a lidstvo si možná jako druh zaslouží vyhynout..:)
07.01.2009 - 16:51:24
občan - No, těch 150 k referendu nepůjde a to jen k vůli vám a vaší iniciativě..Ty hlasy vám budou určitě chybět, protože 600 není 2000..Ještě k těm ovcím..tyto zvířátka jdou s davem a nechají se snadno manipulovat. Ten Otročín proti, tuším vaše iniciativa, asi jste je navštívil v místní sokolovně a ukázal jim ty vaše apokalyptické fotky.Proto ovce, protože jsou zmanipulovaní..Ne, protože mají jiný názor, oni nemají žádný..Hořícímu větrníku se nedá konkurovat, to víte, čistý vzduch na fotkách jaksi není vidět..
06.01.2009 - 19:40:28
JiriBojda - :o) celých stopadesát???Pánové maikle a občane,jen na petici pro referendum bylo pdopisů přes šest stovek a rozhodně to nebyli příznivci VE.A od té doby už zase uplynula nějaká voda.Když pominu správnou připomínku pana Pepy,co si o vás občane budou asi občané myslet,když každý kdo má jiný názor než vy je ovce...a ještě připomínky k anketě,ani já jsem nehlasoval,nemám IP adresu a dost pochybuji,že ji má kdokoliv z mé rodiny :o).Na začátku mě vaše napadání dost unavovalo,ale teď už mě to začíná bavit :o). Pane maikle i s neplatným referendem ještě nebude rozhodnuto o stavbě.Až vašich příznivců přijde k referendum tolik,že stavbu prosadíte,pak uznáme,že většina byla pro.Stopadesát lidí ještě větrníky nedělá... :o)
06.01.2009 - 18:43:12
pepa - Pane/í schovávající se za přezdívku "občan", dle zákona o obcích patří Otročín do správního obvodu Města Stříbra. Občané Otročína jsou právoplatnými stříbrskými voliči a budou volit přímo v budově Městského úřadu ve Stříbře. Jestliže si nejste schopen/schopna pořádně přečíst ani výše uvedený článek včetně odkazů, tak jak máme věřit Vašim ostatním diskusním příspěvkům?
06.01.2009 - 17:19:01
občan - Btw: strach nemám, možná by jste se divil, kolik lidí je pro..Je fakt, že převážně mladých..na toto téma se bavíme často, a shodujem se, že starší lidé nemyslí na budoucnost, bojí se nových technologií a zajímá je jen, jaký mají důchod a jak je drahé máslo...
06.01.2009 - 17:09:45
občan - A já dodám, že musí být 25 procent jen ze Stříbra, takže zmanipulované ovce z Otročína nechte rovnou doma :)
06.01.2009 - 17:01:40
maikl - ...a jen pro vaši info, muselo by přijít zhruba kolem 2000 lidí..nás je kolem 150..papa, referendum..:)
06.01.2009 - 16:54:50
JiriBojda - Pane občan taktika nevolit znamená ,že máte strach z výsledku.Lidé jsou dost soudní aby se nedali zcela ovlivnit ani brožurami ČEZu ani mými články.Kdo se o rpoblém bude zajímat doikážre si úsudek udělat sám.Nechat to na zatupitelstvu,tak už na konci roku byla podepsaná smlouva.A lidé by mohli již je "zírat".A nebojte i když nepřijde těch potřebných 35% voličů.ještě pořád je tu dost možností,jak stavbě zabránit nebo zpomalit nebo omezit nebo ztížit.Referendum je možnost pro lidi.Když většina voličů řekne ano,tak už naše sdružení nebude zasahovat.Proti lidem nepůjdem.Jinak není všem dnům konec.Ještě nejsou vyčerpány všechny možnosti odporu. :o) J.B.
06.01.2009 - 16:38:52
občan - Pane Bojda, vy moc dobře víte, o co jsem tím chtěl říct...takže doufám, že mají zastupitelé víc rozumu a budou větrníky..protože vám garantuju, že těch 35 procent voličů nedáte nikdy dohromady a naše taktika (tedy příznivců čistého ovzduší-VE) je bojkotovat referendum..bude to snažší, než volit, pač lidé jsou ovlivněni, či zastrašeni vaší politikou..Takže bych to předal do rukou zastupitelům, snad budou objektivnější..
06.01.2009 - 14:37:58
Martin Schreier - Dobrý den, p. rak, díky za vlídnou kritiku a ocenění smyslu pro humor. V případech, kdy se věcné argumenty střetávají s mýty a polopravdami, je někdy skutečně potřeba. Souhlasím, že nic není černobílé. Společnost jako ČEZ si také narozdíl od některých menších developerů větrných elektráren nemůže dovolit některé nestandardní kroky. Proto respektujeme legislativu a průběžně samozřejmě sledujeme i odborné studie na toto téma. Rozhodně nic nehodláme bagatelizovat, takže jako zmíněné úskalí určitě vidíme např. negativní vliv větrných elektráren na netopýry. Podle dosavadních zjištění je skutečně prokázaná souvislost mezi VtE a úmrtími netopýrů. Bohužel je snaha rozšiřovat negativní působení elektráren na ptáky obecně, což je naproti tomu neprokázané (viz. např. vystoupení p. Vlka z MŽP na konferenci o větrné energii loni na podzim). Podobně se rozmohlo strašení infrazvukem vycházejícím z VtE. Opět jde o velkou nafouknutou bublinu (viz. odpovědi Ing. A. Jirásky z Národní referenční laboratoře pro měření a posuzování hluku v komunálním prostředí - najdete je v brožuře, kterou jsme distribuovali ve Stříbře a která je ke stažení na www.pro-vetrniky.cz v sekci "Mýty a argumenty o větrných elektrárnách" - otázky mu kladlo Hnutí Duha, které rozhodně nelze podezírat z přílišné náklonnosti k ČEZ). Na téma bezpečnost jsem odpovídal už p. Bojdovi. Ještě k vlivu na člověka a názorům na kladné či záporné efekty provozu větrných elektráren. Ze zahraničních ale už i českých studií jasně plyne, že nejméně negativních zkušeností s provozem větrných elektráren je většinou v místech nebo poblíž lokalit, kde stroje stojí. Naopak nejvíce odpůrců se nachází v lokalitách, kde VtE zcela absentují. Závěry si, prosím, udělejte sám. Máte pravdu, že jsem zaměstnanec ČEZ, specialista na komunikaci. Rozhodně proto nechci ani nemůžu zpochybňovat výroky odborných autorit. Současně ale i my, případně další společnosti sdružené v České společnosti pro větrnou energii disponujeme studiemi, průzkumy a stanovisky odborníků, které staví celou kauzu výstavby větrných elektráren do poněkud jiného světla, než se vám i ostatním snaží podsouvat p. Bojda. Více info k tomu najdete opět na zmiňopvaném webu www.pro-vetrniky.cz, případně přímo na stránkách ČEZ věnovaných obnovitelným zdrojům (http://www.cez.cz/cs/energie-a-zivotni-prostredi/energie-z-obnovitelnych-zdroju/vitr.html). S díky za vaše názory Martin Schreier
06.01.2009 - 14:10:04
Martin Schreier - Dobrý den, pane Bojdo, ani v původním uvažovaném počtu 13 strojů by rozhodně nešlo o žádný les vrtulí. Elektrárny by měly dostatečné rozestupy. Původní návrh jsme redukovali především jako vstřícný krok vůči obyvatelům Stříbra a současně dbali na doporučení ornitologa. Došlo tak k vyškrtnutí všech strojů přímo na katastru Stříbra (2 VtE), dále všechny elektrárny jižně od Těchlovic (2 VtE) a na katastru Otročína o elektrárnu nejblíže k Jezercům (1 VtE) a elektrárnu poblíž Víchovského rybníka (1 VtE). Vzdálenost k Těchlovicím a Otročínu je kolem 1 km, nejbližší vzdálenost ke Stříbru je nyní 3 km. Ještě krátce k povětrnostním vlivům o nichž píšete - u starších strojů skutečně mohlo dojít k situaci, kdy byl činný i při vysokých rychlostech větru, případně fungoval s námrazou na listech vrtule. To mohlo způsobit disfunkce. Věřte, že v Dánsku a USA, kde jsou s tradicí desítek let vyvíjeny zřejmě nejvyspělejší světové technologie pro výrobu elektřiny z větru na světě (společnosti Vestas a GE), na většinu těchto problémů našli řešení. Stoprocentně nelze garantovat bezpečnost u žádného stroje, přesto nejmodernější technologie dokáží potížím ve většině případů předcházet dálkovým odstavením stroje, atd. S pozdravem Martin Schreier
06.01.2009 - 09:20:25
jiribojda - Nikdo nezůstávejte doma!!! Všichni přijďte říct NE v referendu.Pane občan až půjdete okolo mého domu,tak vzhledem k tomu,že žádný nevlastním,vám zaručuji stoprocentní bezpečnost.I když by pro vás úder do hlavy mohl být spásný.J.B.
05.01.2009 - 17:28:42
občan - Článek p. Bojdy nebylo šíření polašných zpráv, to bylo vyloženě upalování čarodejnic..:-)..Pan Inkvizitor Bojda si myslí, že dosáhne svého zastrašováním hrůzu nahánějícími fotografiemi..takže bububu, už vidím, jak se všichni bojí zalezlí doma:)..Pane Bojda, zaručíte mi, že když půujdu okolo vašeho domu, tak mi nespadne na hlavu led z vaší střechy, nebo taška při silném větru, nebo nedejbože třeba nebouchne plyn, až půjdu okolo?..dáte mi záruku, že se to nestane?
05.01.2009 - 16:29:41
rak - pro pana Schreiera: Velice si cením vášeho přístupu k propagaci VE- nakonec jste za to určitě dobře placen, ale když už jste tak fér, zkuste mi napsat, v čem spatřujete u VE skutečná úskalí tzn, kde není ověřena bezpečnost, co není zcela vyzkoumáno... Zaručujete bezpečnost na 100%, ekologičnost 100%?, vliv na ceny pozemků, na život obyvatel u větrníků.... Záležitost kolem VE a jeho působení na obyvatelstvo popsalo několik odborných studií které vytvořili top odborníci v tom, či onom daném oboru. Chcete říci, že lžou? V jakém oboru jste vlastně vy odborník? Environmentální specialista? fyzik, biolog ?? nebo jen zástupce ČEZ s.r.o? Ohledně informací "na hraně šíření poplašných zpráv" jste mi docela rozesmál a tak jsem rád, že máte i smysl pro humor. děkuji za odpověď.
05.01.2009 - 16:09:31
JiriBojda - Pane Schreiere ČEZ plánoval 13 VE,pak 7-10,pak tedy 7 ve Stříbře a další možná na uzemí Černošína a Záchlumí.Fotky lesů Ve berte jako varování lidem,když Vám nechají "volné ruce".Obrázky spadlých a hořících VE jsou ilustrační k nehodám vypsaných ve článku.Všechny nehody se staly,jak jsem si zjistil,následkem povětrnostních podmínek.U těch ,u kterých se polemizovalo o technických závadách jsem schválně nevypisoval.Dosud myslím,nejste schopni zaručit,že se něco podobného nemůže opakovat,i přes nejmodernější VE.Poroučení větru ,dešti již tu jednou bylo a nic moc.Pokud jste schopni zaručit stoprocentní bezpečnost VE např. při bouři,napíši omluvný článek.S pozdravem J.Bojda
05.01.2009 - 12:09:17
Martin Schreier - Ještě jednou dobrý den, rozhodně nehlásáme pouze a jen, že větrné elektrárny jsou bez chyb. Některé ze sporných momentů (vliv na krajinný ráz, režim dotovaných výkupních cen, nebo v prvních letech provozu žádný vliv na případné odstavování uhelných elektráren, atd.) zmiňujeme jak na stránkách www.pro-vetrniky.cz tak i v brožuře, kterou jsme připravili speciálně pro občany Stříbra (ke stažení je opět na http://www.pro-vetrniky.cz/cs/myty-a-argumenty-o-vetrnych-elektrarnach.html). Šířením poplašných zpráv mám na mysli strašení fotografiemi "lesu" vrtulí (nic takového by samozřejmě u Stříbra nevzniklo), mnoho let staré obrázky hořících větrných elektráren (u nových typů zamýšlených i pro Stříbro nic takového nenastalo), podobně je v souvislosti s připravovaným parkem zavádějící strašit někoho odletujícím ledem (elektrárna se v případě vzniku námrazy dálkově ihned odpojí), atd. Berte v potaz, že jde o investici do budoucího energetického mixu v ČR. Větrné elektrárny navíc náklady na výrobu energie již dnes konkurují některým starším uhelným elektrárnám a v horizontu několika málo let na ně nikdo nebude doplácet ani korunu. S pozdravem Martin Schreier
05.01.2009 - 11:17:42
JiriBojda - Dobrý den,všem.Referendum se blíží a já doufám,že jsou lidé seznámeni s problematikou stavby VE na území města Stříbra.A jako odpůrce doufám,že řeknou NE plánované výstavbě.Pro pana Schreiera,žádná z informací není poplašná.Spolupracuji s několika občanskými sdruženími a s Unií pro krajinu a všechno jsem si ověřoval.Nic jsem si "nevycucal z prstu".Podle Vás jsou VE bez chyb,podle našeho sdružení to tak není.Občané mají možnost vyjádřit svůj 9.1. v referendu.S pozdravem.J.Bojda
05.01.2009 - 10:53:17
Martin Schreier - Ještě jednou se omlouvám p. Hrábkovi i případným dalším občanům, kteří 18.12. dorazili na místo našeho informačního stánku později. Protože jsme vyčerpali veškeré zásoby tiskovin i občerstvení a zároveň rychle klesal počet kolemjdoucích, ukončili jsme akci dříve než v plánovaných 18:00. V průběhu obou prezentačních akcí (11. a 18.12.) jsme si rozhodně nikoho nechtěli "kupovat" za svařák a perník. Naopak poměrně velký počet občanů měl zájem diskutovat s p. Březinou z ČEZ OZE nad vizualizacemi a parametry případné výstavby větrného parku. I nabídka svařeného vína a sladkostí měla primárně za cíl dát se s lidmi do řeči a vyslechnout si živě a na místě jejich pro a proti. Všem, kteří se s námi zastavili a podělili se o své pohledy na věc, ještě jednou děkujeme. Dík patří i p. Bojdovi za úroveň jeho prezentace, byť některé z jeho argumentů jsou na hraně šíření poplašných zpráv. Chápu, že dřívější ukončení akce může být vnímáno jako neseriózní přístup. Na naši obranu mohu jen uvést, že jsme v prosinci diskusím s občany věnovali celkem 8 hodin (spolu s besedami na Gymnáziu, OA a SOŠ celkem 12 hodin). Diskuse s p. Březinou navíc proběhly také v březnu v MKS a v červnu v Kulturním domě. Stejně tak měli zájemci možnost absolvovat poznávací výlet na větrnou farmu do Kryštofových Hamrů. Věřím, že každý, kdo se chtěl dozvědět něco navíc, měl dostatek šancí. S pozdravem a přáním úspěchů v roce 2009 Martin Schreier, ČEZ
04.01.2009 - 14:39:53
občan - Já myslím, že to je jasné, ne?..Už si nenecháme dál zamořovat ovzduší zplodinami a jedy uhelných elektráren. Už si nenecháme ničit zdraví a uděláme první krok k čisté energii. Je to správná věc pro naší planetu, budoucnost a je dobře, že máme alternativu, máme na výběr..Nenechme se zmanipulovat despotickými aktivitami a lidmi, kteří myslí jen na sebe a ne na Planetu, na které žijeme a kterou ničíme. Nechovejme se jako virus, který ničí hostitele a buďme trochu šetrní k přírodě, kterou potřebujem k přežití.....buďme PRO..buďme alespoň jednou myslící tvorové a ne jen parazité......



Pro reakci na článek musíte být přihlášen
Účetnictví a prodejna počítačů Stříbro | Tvorba www stránek Stříbro