Uživatelské jméno: Heslo: Dnes je 29. března 2024
Aktuálně O městě Pro turisty Pro občany Podnikatelé Katalog
počasí.stříbro.cz | fanstyby.stříbro.cz



Studenti GOAS se zúčastnili Pražského studentského summitu


Pražský studentský summit je celoroční vzdělávací projekt s dvacetiletou tradicí pro více než 300 studentů středních i vysokých škol z celé České republiky, který pořádá Asociace pro mezinárodní otázky.

            V letošním školním roce se studenti stříbrského gymnázia, Ngoc Nguyenová (G5), Anna Ho (G6), Josef Šlapák (G6), zúčastnili 24. ročníku celoročního vzdělávacího projektu Pražský studentský summit pořádaného organizací AMO (Asociace pro mezinárodní otázky).

            Jedná se o simulaci modelů OSN, NATO a EU. Každé delegaci o 3 až 5 členech byl na základě počtu získaných bodů ve velmi náročném přijímacím řízení přidělen určitý stát, jehož zájmy a postoje pak prosazoval delegát ve svém orgánu. Studenti Gymnázia Stříbro se angažovali v modelu OSN, konkrétněji v orgánech HRC (Rada pro lidská práva), UNEA (Enviromentální shromáždění OSN) a UNODC (Úřad pro drogy a kriminalitu).

            Vyvrcholením projektu byla čtyřdenní závěrečná konference ve dnech 21. - 24. března 2019 započatá slavnostním zahájením v hotelu Ambassador Zlatá Husa na pražském Václavském náměstí. Zde vystoupila řada známých osobností se svými projevy, např. americký velvyslanec v ČR, Stephen B. King. Taktéž se zde uskutečnila debata o brexitu moderovaná Světlanou Witowskou. Do ní se zapojili kvalifikovaní hosté: Alexandr Vondra (bývalý ministr zahraničí a velvyslanec v USA), Libuše Šmuclerová (CEO českého mediálního leadera Czech News Center) a Tomáš Sedláček (významný český ekonom působící v ČSOB a na Univerzitě Karlově). V minulých letech mezi hosty patřili např. Karel Schwarzenberg nebo Marek Hilšer. Za chilskou delegaci měla naše spolužačka Ngoc Nguyenová projev o obchodu s lidmi a skvěle si tak osvojila řečnické schopnosti před širokým publikem o zhruba 300 hostech.

            Během 3 následujících jednacích dní měli účastníci možnost si rozšiřovat znalosti v oblasti mezinárodního dění, politiky, ekonomie, mezinárodní bezpečnosti či životního prostředí. Při diskusích se zlepšili v argumentační rovině, soft skills, kritickém myšlení, rétorických a prezentačních dovednostech a edukovali se ohledně mezinárodních vztahů a diplomacie. Cílem delegátů na každém jednání bylo schválit rezoluci, která komplexně, konstruktivně a kompromisně řešila dané problematiky agendy, těmi byly např. obchod s lidmi, plasty v oceánech nebo práva válečných zajatců.

           Této celé konferenci předcházelo 5 přípravných setkání pořádaných na VŠE v Praze nebo na Právnické fakultě Univerzity Karlovy. Ngoc Nguyenová a Anna Ho se v dubnu 2019 ještě vydaly do Varšavy na studijní exkurzi.

            Studentům projekt přinesl do života spoustu nových poznatků, zbrusu nový pohled na svět a také mnoho nových přátel. Za úspěšnost summitu vděčí hlavně perfektnímu Sekretariátu složeného z týmu 60 studentů vysokých škol, kteří projekt organizovali dobrovolně. Stříbrští gymnazisté se dalšího ročníku Pražského studentského summitu jistě velice rádi opět zúčastní.

 

Ngoc Nguyenová, Anna Ho, Josef Šlapák





Dne 20.05.2019:Kristýna Weilová





Pro reakci na článek musíte být přihlášen

Publikování nebo šíření článků a fotografií ze stribro.cz je bez souhlasu autora zakázáno.
Účetnictví a prodejna počítačů Stříbro | Tvorba www stránek Stříbro