Uživatelské jméno: Heslo: Dnes je 26. dubna 2024
Aktuálně O městě Pro turisty Pro občany Podnikatelé Katalog
počasí.stříbro.cz | fanstyby.stříbro.cz



Mimořádný archeologický nález před muzeem. Plzeňská ulice v horní části uzavřena.


aneb revitalizace náměstí XVI. …

Pokračuje pokládka podkladních vrstev a pokládka dlažeb ve středu náměstí. Byla dokončena pokládka tras pro osvětlení fasád a stožárů veřejného osvětlení. Byla dokončena pokládka potrubí pro „vodní zrcadla" a provádí se pro ně pokládka kabelů.

Bylo zahájeno napojení Plzeňské ulice, která je tedy v horní části ústící na náměstí uzavřena a objížďka je vedena úzkou ulicí Kostelní. Nemusíte-li, raději tudy nejezděte.

Byly provedeny práce pro výsadbu stromů - větrací kanálky a vrty, výkop jam pro stromy a rozprostření humusu. Řešila se pokládka trávníku vedle radnice, ale kvůli nedořešené otázce „vánočního" smrku vedle radnice se trávník položí až na jaře.  

Smrk, který má mělké kořeny, je nakloněn na radnici a vyrůstá navíc z malého návrší, takže jsou obavy z jeho stability. Má-li zůstat, musí se provést tahová zkouška. V případě, že by nedopadla, připadají v úvahu další dvě varianty. Buď na rekonstruovaném náměstí připravit prostor pro každoroční dovezení a zapuštění vzrostlého stromu nebo vysadit místo smrku vzrostlou jedli. Cena 3,5 m vysoké jedle odpovídá zhruba ceně tahové zkoušky smrku. V případě jedle, která koření hlouběji než smrk, ale může dojít k problému, že se neví, zda pod smrkem nejsou sklepní prostory z původní zástavby a mohlo by tedy dojít za několik let k odumírání jedle. Bylo by tedy nutné prověřit, co je pod smrkem a případně provést úpravy.

Před druhou etapou výstavby náměstí se před muzeem při provádění archeologického výzkumu narazilo na hornické dílo vedoucí po křemenné žíle až do hlouby 520 cm, jak informoval archeolog Západočeského muzea v Plzni PhDr. Pavel Břicháček.  Je možné, že je starší než město samo, rozhodně patří k nejstarším v naší republice.

Zpřístupnění horního díla v rámci revitalizace náměstí veřejnosti však naráží na problém, že leží přesně v místě, kde i podle projektu je možné otáčení hasičských vozů v případě požáru a na malém náměstíčku před muzeem je místa málo. K uvedenému problému by do konce roku měla proběhnout schůzka památkářů, archeologa a architekta.

Ing. Josef Hrábek
člen výboru Zastupitelstva města Stříbra pro akci
„Revitalizace Masarykova náměstí v městské památkové zóně Stříbro"

Poznámka: Projekt je spolufinancován z ROP NUTS II Jihozápad.

Postup prací na stříbrském náměstí můžete sledovat i na této webkameře.

Předchozí článek k revitalizaci náměstí. 

Postup prací v posledních týdnech můžete sledovat na fotografiích níže:





Dne 05.10.2012:Ing. Josef Hrábek





Pro reakci na článek musíte být přihlášen

Publikování nebo šíření článků a fotografií ze stribro.cz je bez souhlasu autora zakázáno.
Účetnictví a prodejna počítačů Stříbro | Tvorba www stránek Stříbro