Uživatelské jméno: Heslo: Dnes je 18. dubna 2024
Aktuálně O městě Pro turisty Pro občany Podnikatelé Katalog
počasí.stříbro.cz | fanstyby.stříbro.cz



Krajina je nad peníze,


rozhodl soud ve sporu o větrníky. ...

Ani dostatečný ekonomický přínos neospravedlňuje výstavbu větrných elektráren v případě, že by došlo k vážnému poškození krajiny, ve které mají elektrárny stát.

Celý článek si přečtěte po kliknutí zde: http://aktualne.centrum.cz/ekonomika/penize/clanek.phtml?id=635903.



Dne 29.04.2009:www.aktualne.cz #RF#


26.07.2010 - 21:55:33
Václav - Za Otročínem již ČEZ postavil stožár, na kterém probíhá měření větru, pro výstavbu větrných elektráren.
15.02.2010 - 09:21:40
georges - Zajímalo by mě,kolik dostal pan Bojda za to,že tady zbrojil proti větrným elektrárnám?Protože kdyby se tady ty větrníky udělali nebyl by tady ten hnus co je teď=solární panely.Divím se,že se nedělalo referendum i na ně.Tohle je hnus co se tady hned vedle Stříbra postavilo!!!
16.11.2009 - 16:51:34
cože?! - Tak a teď mi řekněte, proč se větrníky řešily tak dlouho a sluneční kolektory nikdo neřešil?! Nikdo se neptaL... No radost pohledět. ČEZ vadil, ale nějakej německej podnikatel?! No paráda, ocelový předměstí jako FÍK!!!
02.11.2009 - 11:23:33
M.Schreier - Co je horší? Větrníky nebo solární panely? 2.11.2009 Tachovský deník str. 3 Tachovsko GLOSA JIŘÍHO KOHOUTA Když pojedete směrem od kladrubského kláštera na Zhoř, kousek za klášterem a za dálničním podjezdem vjíždí silnice do lesa. Zastavíte-li a ohlédnete se zpět, čeká vás příjemné panorama s věží klášterního kostela, Kladrubami a Stříbrem v pozadí. Panorama jsem si prohlédl také teď v pátek, když se na stejném místě opravená silnice otevírala. Ale cosi šedivého mi na panoramatu, těsně u Stříbra, nesedělo. Podíval jsem se důkladněji a zjistil příčinu. Byla to rozsáhlá plocha s fotovoltaickými články. Elektrárna se buduje jihozápadně od města na ploše bývalé střelnice, na soukromých pozemcích. Nic proti energii ze slunečního záření. Sice nám elektřinu nezlevní, ale budiž, je-li to ekologický zdroj energie, nechť jej využíváme. Ale takhle? Abychom si hyzdili krajinu či zajímavá panoramata něčím tak ošklivým? Fotovoltaických elektráren vzniká poslední dobou víc než dost. Jsem zvědavý, jak proti nim začnou bojovat ti, kterým vadil záměr stavět kolem Stříbra větrné elektrárny. Krajinu by podle mého názoru nehyzdily o nic méně než tyto možná užitečné, ale na pohled hnusné plochy.
09.05.2009 - 15:54:37
občan - ..nic proti, jen když se na to nebudu koukat..
07.05.2009 - 16:40:43
JiriBojda - Panr Schreiere nebyl jste osloven ani vy ani ČEZ...jen to byl můj názor k vaší politice.A lovení hlasů už není třeba,už jsme dosáhli svého...narozdíl od vás a vašich obdivovatelů z řad Občanů,že ? :o)))Na VE už jsem se dívat byl.Znovu opakuju nic proti,když budou tam kde je chtějí.Sbohem J.B.
07.05.2009 - 11:30:41
M.Schreier - ok, pane Bojdo, osloveným byl ČEZ a za něj se zase v rámci možností snažím své osobní i neosobní názory prezentovat já. Politiku neplánuji, těžko bych rozlišoval situace, kdy mluvím za sebe a kdy jen lovím hlasy :-) Každopádně potkat se můžeme např. v rámci DNE OTEVŘENÝCH DVEŘÍ U VĚTRNÝCH ELEKTRÁREN, který Česká společnost pro větrnou energii plánuje na sobotu 13.6. (9:00-16:00). Vně i uvnitř cca 15 vybraných větrných elektráren po celé ČR budou mít lidé možnost vidět a zeptat se na cokoli (samozřejmě bezplatně). Nic netajíme a všechny zájemce srdečně zveme! Informace včetně lokalit a cest k nim budou již brzy na webu asociace www.csve.cz. Věřím, že tato nesporně zajímavá zpráva bude stát za zmínku sekci "Větrné elektrárny" na tomto webu. Mějte se fajn, Martin Schreier
07.05.2009 - 11:18:08
M.Schreier - Pane Pepo, ale samozřejmě, záměrně jsem vybral právě stránky věnované dostavbě Temelína , tedy s argumenty „jaderníků“, abychom nebylipodezíráni, že se chováme jen jako "obchodníci s větrem". I zde umístěný graf jasně ukazuje to, co lidem říkáme od začátku a co bylo předmětem reakce na Vaši původní poznámku: totiž že kapacity uhelných zdrojů se již relativně brzy i navzdory jejich obnově výrazně sníží a tento pokles bude muset být SOUBĚŽNĚ nahrazován mj. obnovitelnými zdroji. I když už jsme to probírali x-krát, dovolte ještě poznámku k dotovaným cenám. VĚTRNÁ ENERGIE se neustále snižovanou výkupní cenou (pro letos spouštěné stroje 2,34 Kč/kWh) nejrychleji blíží ceně silové elektřiny. Mohu Vás tak snad uklidnit, že v horizontu 2-3 let naprosto PŘESTANE BÝT DOTOVANÁ z Vaší „kapsy“ – na rozdíl od např. Stříbrem preferovaných solárních instalací, na které všichni budeme doplácet ještě hodně dlouho. Ona ale nakonec i ta neustále opakovaná formulka o doplácení na obnovitelné zdroje je trochu nadsazená. Když pročítám náš účet za elektřinu za období říjen 2007 - říjen 2008, zjišťuji, že z celkových 8 538 Kč jsme na obnovitelné zdroje přispěli 85 korunami. Z širšího pohledu investic do energetické budoucnosti země mi to číslo skutečně nepřijde nijak závratné. Vám ano? Je ale pravda, že i mnohem nižší částky (např. 30 Kč) se při správném marketingovém podání mohou stát obrovskou sumou :-) K výběru textů – opakuji, že jde čistě o Vaši věc. Rozhodnutí nezávislého soudu sem zcela určitě patří, v případě UFO asi přes veškeré zlehčování sám cítíte, že jeho umístění by snad ospravedlnilo jen datum 1.4., resp. 31.12. Šlo mi spíše o to umožnit Vašim spoluobčanům širší pohled. Pokud už na webu zakládám složku o větrných elektrárnách a umisťuji do ní informace z celé ČR příp. světa, přijde mi rozumné alespoň minimálně informovat také o vývoji, cílech a nástrojích na jejich plnění v rámci EU. Už třeba proto, že včerejší schválení Lisabonské smlouvy v Senátu nás k tomuto prostoru a jeho jasným energetickým vizím připoutává zase o něco silněji. Přeji fajn víkend, Martin Schreier
07.05.2009 - 10:01:11
jiribojda - pro nicku OBČANA :o)))
07.05.2009 - 09:59:51
jiribojda - Pane Schreiere,jen jsem napsal svůj názor.Svůj osobní.A neoslovoval jsem nikoho konkrétního.Ani vás.Říkáte jen to co se vám hodí a mě to vyítáte...možná se v té "politice" potkáme. :o).J.B.
06.05.2009 - 18:28:27
Pepa - Pro pana Schreiera: Děkuji za odkaz, jen ho vrátím zpět do kontextu, ze kterého jste ho vytrhl: http://www.cez.cz/cs/energie-a-zivotni-prostredi/dostavba-elektrarny-temelin/duvody-dostavby.html. Takže nadpis internetové stránky je "Důvody pro dostavbu Elektrárny Temelín". A hned první věta pod grafem je naprosto srozumitelná: "Primární zdroje energie – jak fosilní tak obnovitelné – mají omezenou kapacitu." A dále se dočteme: "Obnovitelné zdroje energie jsou zatím ve většině případů ekonomicky nekonkurenceschopné. Jsou sice schopny zajistit část energetických potřeb, avšak základním předpokladem pro jejich větší rozšíření je technologický vývoj s cílem zvýšit jejich efektivnost. S výjimkou vodních elektráren tak profitují z dotovaných výkupních cen. Problémem obnovitelných zdrojů je také těžko předvídatelná výroba, která je závislá na větru či sluneční aktivitě." Pane Schreiere, vždyť já celou dobu argumentuji pouze tím, co má ČEZ uvedeno na svých stránkách. V těch několika větách je přeci shrnuto vše: bez jádra to nepůjde a obnovitelné zdroje potřebují zvýšit efektivitu, protože zatím se vyplatí pouze tím, že jsou dotovány z kapes daňových poplatníků! Jinak, co se týče článku, pod kterým se diskutuje, tak se jedná o rozhodnutí NEZÁVISLÉHO soudu, co může být víc? A co se týče UFO, tak jak vyplynulo z diskuse, nejen mě to pobavilo na sklonku dne, kdy v podstatě končilo referendum. Vás ne? Že by to nakonec s tím UFO byla pravda, že to pořád zmiňujete? Že byste k tomu měl nějaké další interní informace? Tak nám nějaké sdělte.
06.05.2009 - 16:21:55
občan - Děkuji p. Schreierovi za odpověď na otázku Pepy, kterou mi položil, jelikož jste k této otázce kompetentnější odpovědět. Vidím, že do očí bijící "nestrannost" tohoto webu, co se týče VE vás už také štve. Já zde jiné, než negativní články o VE ani už nečekám. Jen mě fascinuje, jak se zde vždycky vyloupne Bojda s rýpavými, zkreslujícími a nenávistnými komentáři k Čezu..Vy jste mu museli provést něco opravdu hrozného..:-). Nebo, že by závist? Vyloženě vám ty peníze přeje..:)Jinak si chudák neuvědomuje, že svými peticemi právě nahrává výstavbě nových uhelných elektráren, které vám nyní vyčítá..Mě tohle stačí, abych pochopil, co je Bojda zač. Ten povznesl demagogii někam výš na další stupeň. :)Začínám mít pocit, že to jeho združení byla jen zástěrka pro jeho osobní boj s Čezem, o VE mu nikdy nešlo.. Jinak, v politice ať to raději nezkouší, takových demagogů je tam už dost, raději někoho normálního, inteligentního, rozumného, který nezávidí ostatním i nos mezi očima..:)
06.05.2009 - 12:45:54
M.Schreier - Pane Bojdo, asi opravdu nemá smysl rozporovat každý Váš "argument" zvlášť. Já jsem možná, jak říkáte, "obchodník s větrem", Vy byste to měl zkusit v politice :-) Mějte se, Martin Schreier
06.05.2009 - 12:26:19
jiribojda - Ano nahrazení spalovacích elektráren obnovitelnými zdroji fifty fifty.A proto ČEZ obnovuje uhelné a plánuje výstavbu nových uhelných a plynových elektráren...tomu říkám útlum.Je mi jasné,že stát u nás těch sedum VE,nemusela se tato nová výstavba vůbec plánovat.Dostavba JE Temelín bude ČEZ stát "úplatek" pro jihočechy v řádech stovek miliónů a já se nedivím,že si tentokrát podmínky diktují oni.Elektřinu vyvážíme.Takže obnovitelné zdroje jsou zatím jen dalším zdrojem do kapsy ČEZu...ekologie je na druhém místě.J.B.
06.05.2009 - 09:06:04
M.Schreier - Dobrý den, pane Pepo, rád bych se pana občana alespoň jednou zastal. Mrkněte, prosím, na graf http://www.cez.cz/edee/content/file/energie-a-zivotni-prostredi/dostavba-ete/vyroba-vs-spotreba.gif Na případné výtky předem přiznávám, že je z našich zdrojů, ale s podobnými čísly operovala např. Pačesova komise a další uznáváné kapacity. Současná krize sice zpomalila a dále zpomalí neustálý nárůst spotřeby elektřiny posledních let, přesto se nejpozději po roce 2015 přesuneme z pozice čistého vývozce spíše do role dovozce elektřiny. Tento nepoměr se samozřejmě naštěstí může částečně změnit plánovanou dostavbou JE Temelín. Z grafu každopádně vidíte i další trend: postupný výrazný útlum provozu stávajících uhelných zdrojů po roce 2015 a jejich nahrazování (cca v poměru 50:50) obnovenými uhelnými zdroji (tj. výrazně čistšími a přívětivějšími k živ. prostředí) a obnovitelnými zdroji. Odstavování uhelných zdrojů a nástup obnoviteůných zdrojů jsou tak spojené nádoby. (Jen na okraj: větrníky u Stříbra měly vzniknout po roce 2012, k odstavování stávajících uhelných elektráren má docházet prakticky souběžně). Podotýkám, že spotřeba energie stále poroste, ať už budeme uvažovat její výši s maximálními úsporami nebo bez nich. Rád bych se ještě pozastavil nad relevancí některých zde umisťovaných informací. Plně samozřejmě respektuji, že jde čistě o Váš výběr. Každopádně bych čekal, že jistě zajímavé a hodnotné zprávy typu "Ufo nad větrnou elektrárnou" příp. "Krajina je nad peníze" doplníte o další, aby občané měli možnost posoudit věc v širších souvislostech. Pro začátek doporučuji např. stránky www.ewea.org nebo stránky Evropské komise (ta už je dokonce i v češtině) http://ec.europa.eu Zabráníte tím možná nepříjemnému procitnutí některých relativistů. S pozdravem Martin Schreier
06.05.2009 - 08:33:33
Pepa - Pro občana: Proč se pořád vykrucujete a odbíháte od tématu? Takže ještě jednou: Proč máme stavět v české krajině větrníky, když ČEZ energii z nich prodá mimo ČR namísto toho, aby omezil výrobu v tepelných elektrárnách, důsledkem čehož by bylo V ČR zdravěji?
03.05.2009 - 12:30:26
občan - Pro Pepu: ..to je omyl, já se pouštím do boje s lidskou hloupostí, zaostalostí a zpátečnictvím..protože lpění na stále stejné krajině, bez zásahu civilizace, je pro mě něco nepochopitelného, hloupého.. Vždyť bez zásahu civilizace do krajiny bychom neměli hrady, zámky, bezpochyby krásné zásahy, ovšem brané z dnešního pohledu. Pokud by byli takto smýšlející lidé ve středověku, neměli bychom takovéto krásné zásahy do krajiny. Kdo mi může dneska s jistotou říct, že za 800 let nebudou lidé obdivovat ty dnešní zásahy do krajiny? Pro rejpaly: nesrovnávám VE s hrady, byla to jen filozofická úvaha o zásazích do krajiny a jejich relativnosti. Bez energie se už dneska bohužel nedá žít, proč někteří pořád nechtějí pochopit, že se musí nějak vyrábět? A navíc, pokud máme na vybranou vyrábět jí čistě, přijde nějaký lojza a řekne je to hnusný..To je argument..Tohle mě prostě drtí. Škatulkujete se do sorty takovýchto lidí, pepo, jednoduchost vizuálního vjemu rozhoduje, místo použití šedé kůry mozkové a přemýšlení o pozitivních důsledcích obnovitelných zdrojů. Na co pořád čekat..všechno se vyvíjí, pořád jsou nové a nové technologie, nemá smysl čekat, ale jednat. Že se neodstaví ani jedna uhelná elektrárna? Jednou ano a pak je budou moci plnohodnotně nahradit zdroje, které budou už rozjeté, vyzkoušené, spolehlivé, protože se s nimi nezačlo za pět dvanáct, protože vy pořád chcete na něco čekat..
02.05.2009 - 11:29:08
Pepa - Pro občana: Já ale odpovídal na to zdraví, na které se pořád odvoláváte. Pokud se v tomto ohledu nic nezmění, tak můžeme počkat. Sám jste v diskusi psal, že za 10 let budou daleko lepší větrníky. Proč tedy pospíchat a stavět ty dnešní horší a mít je tady 20 let? A možná bude za 10 let něco nového a lepšího, co dnes ještě neznáme. A co se týče jiného pohonu automobilů, je to obdobné. Pořád se pouštíte do boje s nadnárodním kapitálem, pro který jsou prvořadé peníze a ne zdraví.
02.05.2009 - 10:33:54
občan - Pro Pepu: Možná teď se nic nezmění, možná ani v příštích 10 letech, nicméně pořád doufám, že jednou obnovitelné zdroje el. energie vytlačí ty konvenční. K tomu musí zákonitě dojít, nemusím už snad vysvětlovat proč. Čím dřív s výstavbou těchto neznečištujících zdrojů začneme, tím líp. Kdyby se před 50 lety začlo s vývojem baterie, která by poháněla automobil, dneska by už byly na takové úrovni, že by všechna auta jezdila na elektriku, vodík, či jiný zroj, např. založený na rekuperaci energie. Ale asi si rěkli to co vy: nic se nezmění, nemá to cenu a proto dneska jezdí např. kamion s laufem vzadu,ze kterého se chrlí cca. tuna jedů ročně. Ale to tu nemusím říkat, když pro vás je no.1 krajina, bez viditelného zásahu moderní civilizace, což se rovná utopii.
01.05.2009 - 18:29:47
Pepa - Pro občana: To máte pravdu, ale se svým problémem se musíte obrátit na ČEZ, protože ČEZ není schopen dát garanci, že za každý postavený větrník omezí výrobu elektřiny v tepelné elektrárně. On totiž tu energii navíc prodá, pokud bude kupec. A ten bude, protože pokud se nepletu, tak se ČR stala široko daleko jediným vývozcem energie. Jedinou výjimkou by bylo, jak v diskusi poznamenal pan Schreier z ČEZu, kdyby se narazilo na strop kapacity elektrizační soustavy. Takže se nic nezmění, ať větrníky budou nebo nebudou.
30.04.2009 - 20:57:16
občan - ...a zdraví je, myslím nad krajinou..



Pro reakci na článek musíte být přihlášen

Publikování nebo šíření článků a fotografií ze stribro.cz je bez souhlasu autora zakázáno.
Účetnictví a prodejna počítačů Stříbro | Tvorba www stránek Stříbro