Uživatelské jméno: Heslo: Dnes je 29. dubna 2024
Aktuálně O městě Pro turisty Pro občany Podnikatelé Katalog
počasí.stříbro.cz | fanstyby.stříbro.cz



Ze zastupitelstva dne 14. 5. 2012


Na úvod jednání Zastupitelstva města Stříbra (ZMě) ...

dne 14. 5. 2012 pan starosta přivítal všechny přítomné v obřadní síni, zvlášť pana Mgr. Miroslava Cvrka st. (TOP09), který se po složení slibu stal dalším, tedy patnáctým, zastupitelem po rezignaci pana Plánky na post zastupitele.

„Spalovnu ve Stříbře nechceme" volali někteří občané na počátku diskuse. Ačkoliv na programu ZMě nebylo jednání o výrobně elektrické energie (VEE), zaplnil se kvůli tomuto problému jednací sál radnice zřejmě většinou odpůrci této technologie likvidace odpadů, které pobouřilo rozhodnutí ZMě o schválení záměru výstavby a umístění VEE a také to, že materiál byl předložen zastupitelům mimo zveřejněný program přímo na stůl. K tomu bylo podáno vysvětlení jedním ze zastupitelů, že v tom nebyl žádný špatný úmysl, jen to, aby dříve získali všichni zastupitelé informace o této technologii a dali firmě šanci si sehnat potřebná povolení pro další jednání. A pak měla být informována veřejnost.

Během bouřlivé diskuse jeden z občanů vyzval zastupitele, aby záměr výstavby výše uvedené elektrárny zrušili. Zazněly zde takové názory-  Spalovnu tu nikdo nechce, nač referendum; může zde být likvidován nebezpečný odpad i ze zahraničí; vysoká zátěž dopravní; technologie stará 20 let; žádný investor nebude chtít vedle spalovny stavět atp.  Poté dva zastupitelé podali skutečně návrh na zrušení tohoto záměru a pan starosta nechal o tomto hlasovat. Z 12 přítomných zastupitelů byli tři pro zrušení záměru výstavby, ostatní se zdrželi hlasování.

Čtyři zastupitelé včetně p. starosty se vyjádřili v tom smyslu, že žijeme v demokratické společnosti, oni zastupují širokou stříbrskou veřejnost nejen občany přítomné na zasedání a také se musí chovat hospodárně. Proto se rozhodli, a není to lehké rozhodnutí, že se pokusí získat ještě více informací a podkladů, a budou dále jednat s firmou Energocentrum. Nikdo ze zastupitelů se nevyjádřil, že zde VEE chce za každou cenu - a taky ne hned. Jde pouze o nabídku firmy, kterou zastupitelé nesmetli ze stolu, protože ví všichni moc dobře, že problém odpadů do budoucna za nás nikdo jiný nevyřeší.

Na dubnovém jednání bylo zmíněno, že by takové zařízení mohlo být situováno do průmyslové zóny v bývalých kasárnách. Od té doby nikdo neuvedl, kam bude toto zařízení případně umístěno.  Rozhořčení přítomných lidí vzali zastupitelé na vědomí s tím, že buď záměr zruší anebo vyhlásí referendum. Po ukončení diskuse p. starostou většina lidí odešla z jednací síně. Buď odešli rozhořčeni nad jednáním zastupitelů nebo je další věci ve Stříbře nezajímají. O tom ať si udělá obrázek každý sám.

Na dotaz, jak to vypadá s firmou RSF Elektronik Chotěšov, odpověděl p. starosta, že s uvedenou firmou byla uzavřena smlouva o prodeji pozemku v bývalých kasárnách a během letošního roku by měla firma začít stavět novou pobočku a tím vytvořit nová pracovní místa.

Dále v diskusi zazněl požadavek na odstranění laviček okolo morového sloupu a umístění zábran, neboť "někteří občané města " tuto historickou památku svým chováním neustále poškozují. Je třeba myslet na budoucnost náměstí a tak různými preventivními opatřeními tyto občany usměrňovat. -Náměstí není hřiště ani restaurační zařízení-.

Na autobusové nádraží by bylo vhodné umístit mobilní WC, neboť WC v soukromé prodejně je v provozu pouze po dobu prodejní, v sobotu odpoledne a celou neděli je zavřeno. Vše je samozřejmě o financích.   Uvedené podněty dle slov p. starosty budou projednány.

Předseda kontrolního výboru (KV) seznámil zastupitele se zápisem z posledního jednání. Konstatoval, že systém na výběr poplatků za odpad na osobu je vyhovující, nicméně narůstají dluhy, i když jsou na dlužnících vymáhány. Je důležité připomenout občanům, aby důsledně třídili odpad. Za tříděný odpad dostává město nemalou finanční náhradu, ale za zbytkový komunální odpad musí platit.

Další dluhy narůstají na nájmech u městských bytů. Podmínkou pro vystěhování dlužníků je zajištění náhradního bydlení, což není zcela jednoduché. K této situaci podal vysvětlení jeden ze zastupitelů, který je členem dozorčí rady SMMS a dále ředitel SMMS. Na základě této diskuse bylo dohodnuto jednání bytové komise, předsedy KV a zástupců SMMS.

Z důvodu revitalizace náměstí byl schválen záměr trvalého přemístění Sboru dobrovolných hasičů Stříbro do prostoru bývalé kotelny v ulici Palackého.  S tím souvisí zpracování projektové dokumentace pro realizaci I. etapy stavebních úprav bývalé kotelny na výjezdové místo SDHS.

S realizací projektu "Obnova křížové cesty na vrchu Ronšperk" seznámil přítomné p. Kaltenbruner z o.s. Ronšperk. ZMě uložilo provést kontrolu stavu projektu a na nejbližším jednání předložit výsledek kontroly.

Z minulého zastupitelstva.

Předchozí článek z kategorie Zastupitelstvo.



Dne 05.06.2012:Ilona Novotná


08.06.2012 - 12:12:55
ila - Není zač se omlouvat, protože téma ohledně pracovní příležitosti je velmi aktuální. Podmínky se nezmění, pokud bude pro zaměstnavatele výhodnější zaměstnávat lidi přes agentury. Není agentura jako agentura, ale vesměs jejich najatí zaměstnanci nemají nárok skoro na nic. V podniku těmto lidem nemusí platit žádné náhrady vyplývající ze zákoníku práce (překážky v práci,náhradu v době nemoci, dovolenou) a nemusí za ně odvádět sociální a zdravotní pojištění. Je tedy na agentuře, jak má podmínky nastaveny a kolik lidem zaplatí. Pokud naši lidé na tyto podmínky nepřistoupí, tak tu máme cizince. Potom se můžeme divit, jaké platové podmínky se nabízí.
07.06.2012 - 21:00:23
jrewing - Omlouvám se, že můj názor bude trochu mimo mísu, ale musím. Zde v Kocourkově bude krásné náměstí, super spalovna a kanalizace, která pro lidi znamená jen to, že budou platit stočné, ale k tomu aby ho mohli platit, tak si musejí koupit drahé čerpadlo, aby ten odpad do té kanalizace dostali. Je super, že zastupitelé tohoto města přemýšlejí, jak zlepšit rozpočet tohoto města, ale to, že 3/4 města žije na hranici chudoby, protože v regionu není práce a když je, tak majitelé hřeší na situaci a nabízejí směšné peníze. Schválně se koukněte na nabídku ÚP jak ve Stříbře, tak v Tachově. Průměr 12000 hrubého. Hustý. Je to tady postavený na hlavu a nejhorší na tom je, že se to nikdy nezmnění.
07.06.2012 - 18:45:45
Pepa - Pro morrest: Pokud byste měl pravdu s „full time pracujících profíků, kteří jsou z vašeho pohledu bez finančních limitů pro soudní i marketingovou činnost.“, tak by tady přeci stály větrníky. Rádi Váš zmiňovaný článek zveřejníme, pokud za jeho obsah převezmete plnou odpovědnost a nebojíte se těch full time pracujících profíků. Jinak cením si názorů Standy Špety, Pavla Půty a dalších, kteří se nebojí podepsat a přispívají ke konstruktivní diskusi. To bylo koneckonců vidět i v diskusi na zastupitelstvu, kdy se diskutující představovali jménem. Josef Hrábek
06.06.2012 - 23:43:32
Honza - Vyhlašuji REFERENDUM : Kdo je proti RAKOVINĚ (rozuměj SplyňovŇě)? a kdo je PRO ???!! Akademické diskuze jsou mimo mne- omlouvám se.Postavíme Vám za to bazény? Jsem PROTI RaKovInĚ i za tuto cenu.
06.06.2012 - 14:49:10
mecenas - Pavle, ono se to zlepší, věřím tomu. Zvláště, když pan Cvrk st. nabídl své služby jako místostarosta. Jen se trochu bojím, že s čísly na tom není dobře, protože tvrdil, že Židlochovice, kde pracuje jako tajemník, jsou o něco větší než Stříbro. Letmým pohledem na www.zidlochovice.cz  však člověk zjistí, že mají 3520 obyvatel a 593 ha. Oproti tomu Stříbro má +/- 8000 obyvatel  a 4780 ha. Tak nevím, třeba se mýlím a vesnice spadající pod Židlochovice dají pár tisíc obyvatel a několik tisíc hektarů, aby se slova nového zastupitele potvrdila. Nebo to bylo asi přeřeknutí z nervozity, jinak si to neumím vysvětlit.
06.06.2012 - 11:48:19
StSp - Rád bych zareagoval na článek paní Ilony Novotné týkající se informací ze Zastupitelstva města Stříbra dne 14.5.2012. Protože se s paní Ilonou velmi dobře známe , dovolím si tykání. Postupně budu reagovat na některé odstavce Tvého příspěvku : - Patřím také k „pobouřeným“ občanům města vůči rozhodnutí ZM o schválení záměru výstavby a umístění VEE , na základě materiálu předloženému Zastupitelstvu mimo program - tzv. „přímo na stůl“ .Cituji z Tvého článku „…bylo podáno vysvětlení jedním ze zastupitelů, že v tom nebyl žádný špatný úmysl,jen to,aby dříve získali všichni zastupitelé informace o této technologii a dali firmě šanci ..…“. K tomu , aby zastupitelé získávali informace(právě proto , že v době jednání Zastupitelstva jich moc neměli) stačilo vzít žádost na vědomí , začít shánět veškeré informace, diskutovat s odborníky a občany … a NE urychleně schválit záměr a uložit starostovi zajistit řádné projednání záměru . - Na hlasování o zrušení záměru výstavby si může každý sám udělat svůj názor , když zastupitelé , kteří souhlasí se záměrem ani nehlasovali proti , ale jen se alibisticky zdrželi hlasování . - Opět cituji z Tvého článku : „Čtyři zastupitelé včetně p.starosty se vyjádřili v tom smyslu, že žijeme v demokratické společnosti, oni zastupují širokou stříbrskou veřejnost nejen občany na zasedání …“ . Ano,doufám , že žijeme v demokracii a proto patřím k organizátorům petice (ta je též výsadou demokracie) požadující zrušení záměru výstavby a umístění VEE , aby zastupitelé byli informováni správně o šířce nespokojené stříbrské veřejnosti. - A jen ještě na závěr . Dovolím si nesouhlasit s Tvým názorem , že , cituji : „ Na dubnovém jednání bylo zmíněno, že by takové zařízení mohlo být situováno do průmyslové zóny v bývalých kasárnách. Od té doby nikdo neuvedl, kam bude toto zařízení případně umístěno.“ V usnesení z 18. zasedání Zastupitelstva ze dne 2.4.2012 je uvedeno , kde má být zařízení umístěno. A myslím , že takováto zařízení patří do čistě průmyslových zón (jako např. u dálnice u Ostrova nebo na Nové Hospodě…) . Stanislav Špeta
06.06.2012 - 10:14:38
morrest - "K tomu bylo podáno vysvětlení jedním ze zastupitelů, že v tom nebyl žádný špatný úmysl, jen to, aby dříve získali všichni zastupitelé informace o této technologii a dali firmě šanci si sehnat potřebná povolení pro další jednání." Tak nějak jsem se asi přeslechl, když nám pan senátor Nenutil vysvětloval, že k tomu předložení plánu výstavby spalovny "na stůl" vlastně "Petra" přemluvil on, že v tom vidí šanci na přilepšení pro rozpočet města, která se nemusí opakovat. (Takže úmysl tam rozhodně byl, jestli špatný je otázkou... Cui bono?) Normální by bylo tento záměr vzít na vědomí a ne o něm ihned rozhodnout (Aktuálně se dá říci, že bez dostatku informací řekne ve Stříbře "ANO" jedině člověk nesvéprávný nebo zastupitel). Vzhledem k tomu, že se mi nějak zatoulalo do NB několik GB dat k výstavbě spalovny Chotíkov, mohu vás ujistit, že boj proti právním oddělením některých firem je opravdu sysifovská práce, neboť se snažíte ve volném čase s omezenými prostředky. Proti vám stojí banda na full time pracujících profíků, kteří jsou z vašeho pohledu bez finančních limitů pro soudní i marketingovou činnost. Nenechte to zajít tak daleko. PS. Pokud máte někdo zájem o data z Chotíkova, dejte mi prosím vědět na Morrest@seznam.cz. Dělám z toho nějaký výcuc zásadních informací o množství komunálního odpadu vhodného k pálení, technologiích spalování a podrazech při jejich prosazování, ale je toho na jednoho prostě moc a udělat to srozumitelné a čtivé pro veřejnost není úplně legrace. (Asi by to chtělo komiks)
06.06.2012 - 08:50:13
Sybille - cit: Buď odešli rozhořčeni nad jednáním zastupitelů nebo je další věci ve Stříbře nezajímají. O tom ať si udělá obrázek každý sám. Přišli jsme na radnici projevit své,dost velké obavy o město a v ten daný bod JSME TAM BYLI A SLYŠELI! Jelikož žijeme v demokratickém státě, je na vůli každého z nás,kdo chce být kde a jak dlouho. Poslouchat o tom, jestli na autobusáku stojí WC nebo nestojí se mi nechce a to proto, že pokud zde ve městě nevadí, že to tam páchne močí z každého rohu asi to tak tady má být.To je kultura, která asi sem patří.I když mám oprávněné obavy, že vybudované WC by nic nevyřešilo a stav by byl, po nějakém čase stejný s tím rozdílem, že "hajzlík" by byl zdemolován, protože někteří holt na něj chodit asi neumí. Nechci poslouchat o "nepřizpůsobivých občanech" a devastaci věcí na náměstí, protože o tom se tu napsalo hromadu slov a je to k ničemu - kde není žalobce, není soudce.K tomu bych ještě přidala krásnou kopu plevele- ozdobu kruhového objezdu na vjezdu do města- krása. Ukázka pro člověka, který sem jede poprvé úžasná. A dále cit:(...),kterou zastupitelé nesmetli ze stolu, protože ví všichni moc dobře, že problém odpadů do budoucna za nás nikdo jiný nevyřeší. Ano a proto budeme celoevropský problém odpadu řešit ve Stříbře a to plazmovou spalovnou, kterou nikdo nikde nechce. V celé Evropě je jen jedna MORCENX A TA OD ROKU 2003 JE STÁLE !!! VE ZKUŠEBNÍM PROVOZU
06.06.2012 - 07:39:14
pavel půta - Mimo spalovny nás zajímají i ostatní věci.V souladu se zákonem č.106/1999 Sb. o svobodném přístupu k informacím ,jsme 16.5.2012 požádali Městský úřad Stříbro o tyto informace:1)informace o založení sdružení Stříbro Waystone Development, zs.p.o. 2)kopie smlouvy účastníků sdružení a veškeré dodatky k této smlouvě 3)jméno výkonného ředitele a jména členů kontrolní rady včetně vyčíslení celkových oprávněných nákladů spojených s výkonem této činnosi. 4)informaci o výši podílu pro Město Stříbro z prodeje pozemků firmě RSF Elektronik spol.s r.o.Dobřanská 629,33214 Chotěšov/ finanční vyčíslení/. Do dnešního dne tj. 19 dní žádná odpověd. Zákon hovoří jasně do 15dnů.



Pro reakci na článek musíte být přihlšen


Publikování nebo šíření článku a fotografií ze stribro.cz je bez souhlasu autora zakázáno.
Účetnictví a prodejna počítačů Stříbro | Tvorba www stránek Stříbro