Uživatelské jméno: Heslo: Dnes je 29. března 2024
Aktuálně O městě Pro turisty Pro občany Podnikatelé Katalog
počasí.stříbro.cz | fanstyby.stříbro.cz



Upozornění prodejcům alkoholu


Dnem 17. října 2013 nabyla účinnosti novela ...

zákona č. 455/1991 Sb., o živnostenském podnikání, vydaná pod č. 309/2013 Sb. Předmětná novela nově reguluje prodej kvasného lihu, konzumního lihu a lihovin. Koncesované živnosti  byly rozšířeny o prodej kvasného lihu, konzumního lihu a lihovin. 

K získání koncese  není třeba splnit žádné kvalifikační předpoklady. Podnikatel, který je ke dni nabytí účinnosti tohoto zákona oprávněn prodávat kvasný líh, konzumní líh nebo lihoviny, může v této činnosti pokračovat po dobu 6 měsíců ode dne nabytí účinnosti tohoto zákona. Přijetí žádosti o koncesi podle přechodných ustanovení nepodléhá správnímu poplatku. 

Změna vyžaduje ze strany  podnikatelů pouze podání žádosti o koncesi na prodej kvasného lihu, konzumního lihu a lihovin, a to ve stanoveném termínu do 17. dubna 2014. Úprava se  vztahuje na všechny podnikatele, kteří se zabývají distribucí kvasného lihu, konzumního lihu nebo lihovin a prodejem těchto produktů jak podnikatelům, tak i konečným spotřebitelům. Kromě prodejců lihovin v obchodě se úprava  vztahuje také na podnikatele, kteří lihoviny prodávají v restauracích, barech a dalších zařízeních, kde jsou lihoviny součástí nabízeného sortimentu.

Dále upozorňujeme podnikatele na povinnost nakupovat pouze od osoby, která je oprávněna značit líh kontrolní páskou nebo od registrovaného distributora. Seznam registrovaných distributorů lihu je veřejně dostupný na webu Celní správy ČR (www.celnisprava.cz). V opačném případě se vystavují nebezpečí vysoké sankce.

Informace k žádosti o koncesi na prodej kvasného lihu, konzumního lihu a lihovin lze získat na živnostenském odboru MěÚ Stříbro, telefonické spojení:  374 801 160 - 163.

Božena Petráňová
Vedoucí odboru
Obecní živnostenský úřad

Další články z rubriky „Pro podnikatele".



Dne 23.01.2014:Božena Petráňová, vedoucí OŽÚ





Pro reakci na článek musíte být přihlášen
Účetnictví a prodejna počítačů Stříbro | Tvorba www stránek Stříbro