Uživatelské jméno: Heslo: Dnes je 20. dubna 2024
Aktuálně O městě Pro turisty Pro občany Podnikatelé Katalog
počasí.stříbro.cz | fanstyby.stříbro.cz



NEplátci DPH, hlídáte si obrat pro DPH?


Spolupracujete (i v tuzemsku) s EU partnery? Pak už možná plátci DPH jste, jenom o tom ještě nevíte! ...

Největším problémem neplátců DPH fyzických nebo právnických osob, které samostatně uskutečňují ekonomické činnosti, je uhlídat si hranici pro překročení obratu povinné registrace k DPH. Zákon o DPH stanoví (§6/1), že plátcem DPH se stáváte, pokud váš obrat přesáhne částku 1.000.000 Kč za nejvýše 12 bezprostředně předcházejících po sobě jdoucích kalendářních měsíců.

Neplátci DPH si jednou ročně zpracovávají daňovou evidenci nebo účetnictví sami nebo se obrátí na účetní firmu. A to už je dost často pozdě, protože obrat pro DPH by se měl počítat do 15 dnů po skončení každého kalendářního měsíce (§95/1) a to tak, že se sečtou obraty za posledních 12 kalendářních měsíců, zda nepřesáhly částku 1.000.000 Kč. Do obratu (§6/2)se započítávají úplaty s místem plnění v tuzemsku za zboží, služby a převod nemovitostí a to včetně případné dotace k ceně.

Novela zákona o DPH od 1.1.2010 přinesla změny i v povinné registraci k DPH:
- Plátcem DPH (§94/8-10) se stává tuzemský neplátce, kterému je poskytnuta služba nebo dodáno zboží s místem plnění v tuzemsku, a to EU dodavatelem nebo zahraničním podnikatelem (§108/2), kteří nemají provozovnu v tuzemsku, která by se na zdanitelném plnění podílela.
- Plátcem DPH (§94/11) se stává tuzemský neplátce, který poskytne služby EU plátci a to i na území ČR. Takže např. pokud CZ neplátce autoservis opraví v tuzemsku auto DE plátci, stává se ihned plátcem DPH!!! Pokud ale stejný tuzemský neplátce poskytne služby s místem plnění v jiném členském státě EU neplátci, musí se registrovat k DPH v členském státě místa plnění, ale v ČR zůstává neplátcem.

Výše zdaleka nejsou uvedeny všechny možnosti povinné registrace k DPH. V uvedených novelizovaných případech se stáváte plátcem DPH dnem uskutečnění zdanitelného plnění a do 15 dní musíte podat přihlášku k registraci. Pokud si nejste jisti, zda se Vás výše uvedené týká, kontaktujte nás.

Ing. Josef Hrábek
SoftAg STŘÍBRO s.r.o.
nám. Svobody 219, Stříbro
Telefon: 374 623 540
Mobil: 605 877 038
E-mail: uctarna@softag.cz

Poznámka redakce: Tento článek je placená inzerce.



Dne 06.04.2010:Ing. Josef Hrábek





Pro reakci na článek musíte být přihlášen
Účetnictví a prodejna počítačů Stříbro | Tvorba www stránek Stříbro