Uživatelské jméno: Heslo: Dnes je 20. dubna 2024
Aktuálně O městě Pro turisty Pro občany Podnikatelé Katalog
počasí.stříbro.cz | fanstyby.stříbro.cz



Večerní hornický pochod městem Stříbrem


za svitu kahanů, loučí a lampiónů. …

V sobotním podvečeru se na stříbrském náměstí sešli příznivci hornického spolku, na jejichž podnět se konala akce „Večerní hornický pochod městem Stříbrem za svitu kahanů, loučí a lampiónů“. Předseda spolku R.Strankmüller konstatoval, že se setkáváme  již od roku 2006 pošesté, každé dva roky. Poprvé když to bylo 200 let od udělení hornických uniforem stříbrským horníkům, zároveň to samé výročí k udělení hornického praporu s vyobrazením sv. Prokopa a v témže roce byla postavena tzv. Červená lávka, aby horníci suchou nohou přešli z levého břehu na pravý břeh ke kopci Ronšperku za prací, předtím si určitě hned po ránu nabrali do bot. Od první akce již uběhlo neskutečných 10 let.

Hornický spolek ve Stříbře během té doby zrekonstruoval štolu Prokop, vybudoval hornickou stezku v délce 50 km kolem města, hornický skanzen se rozrostl do současné podoby včetně důlní dráhy. Vydal několik publikací o historii našeho města. Získal velké renomé doma i v zahraničí. Několik jeho členů obdrželo nejvyšší české hornické vyznamenání J.Agricoly z rukou ministra průmyslu a obchodu a předsedy ČBÚ a jeden člen dokonce záchranářský kříž. Na náměstí horníky přišli podpořit kamarádi z vloni vzniklého nového hornického spolku ze Zbůchu, stříbrská ostrostřelecká garda, stříbrští hasiči a ostatní místní příznivci, kamarádi a přátelé.

Na úvod promluvil předseda spolku R. Strankmüller, osvětlil přítomným proč a za jakým účelem se scházíme. Pár slov k historii stříbrského hornictva před více než 150 léty posluchačům sdělil místopředseda K.Neuberger. Hornickou hymnu nám do kroku zahrála Amátovka pod vedením pana Konstantinoviče.  Ostrostřelci tradičně vystřeli k pochodu.  Hornický průvod, v jehož čele šli praporečníci s hornickými prapory a standartami vykročil směr hornický skanzen, kde byl již jako tradičně závěr průvodu. Odhadem se v sobotním podvečeru sešlo kolem 300 lidí. Za svitu loučí a lampiónů jsme během půlhodinky došli k Červené lávce. Pro všechny přítomné (hlavně žíznivé a hladové) zde bylo připraveno občerstvení. Na závěr pochodu byl proveden ohňostroj a k nebi se vznesli lampiony s přáníčky.

Doufáme, že všem přítomným se v sobotní podvečer akce líbila.

Zdař Bůh

K.Neuberger





Dne 14.02.2016:Karel Neuberger





Pro reakci na článek musíte být přihlášen
Účetnictví a prodejna počítačů Stříbro | Tvorba www stránek Stříbro