Uživatelské jméno: Heslo: Dnes je 18. května 2024
Aktuálně O městě Pro turisty Pro občany Podnikatelé Katalog
počasí.stříbro.cz | fanstyby.stříbro.cz



FF ZČU prozkoumá dějiny na stříbrském hřbitově


Rada města Stříbra na svém 13. zasedání vyhlásila ...

záměr zřízení městského hrobu v lokalitě SZ rohu městského hřbitova ve Stříbře s bližším určením hrobových míst č. 8, 9 a 10 v odd. XIV a to usnesením 13/II/14 ze dne 16. května 2011.

Fakulta filozofická Západočeské univerzity v Plzni prostřednictvím týmu pod vedením PhDr. Jiří Nenutila bude od 1. 8. do 8. 8. 2011 v prostorách městského hřbitova provádět jiný výzkum v rámci grantu SGS -2011-035 „Exhumace obětí II. Světové války - interdisciplinární přístup k problému".

PhDr. Jiří Nenutil při té příležitosti nabídl městu Stříbro součinnost provedení průzkumu uvedených míst s tím, že díky příbuznosti výzkumu hrobových míst dojde k výrazné úspoře finančních nákladů a zároveň k prohloubení vědeckého záběru výzkumu. Výsledkem bude konkretizace počtu pohřbených osob v těchto hrobových místech (přičemž jedno z míst slouží dlouhodobě jako tzv. sběrný hrob a lze tedy důvodně očekávat vysoký počet ostatků), jejich ohledání, uložení a řádné vymezení budoucího městského hrobu dle obvyklých náležitostí a zákonných podmínek.

V současné době není možné uložit ostatky občanů města Stříbra (případně osob zemřelých v působnosti Stříbra), ke kterým se nikdo nepřihlásil a jimž pohřeb vypravilo město Stříbro, jak ukládá zákon. Takto zatím stále  nemáme uloženy ostatky  118 občanů. Dále není ve Stříbře možné uložit ostatky  bývalých občanů exhumované ze zrušených hrobových míst (prozatím jde většinou o osoby německé národnosti), kteří jsou pohřbeni na městském hřbitově. Dne 5. 5. 2011 projednal pan starosta  s místostarostou tuto problematiku s vědcem zabývajícím se těmito právně etickými otázkami PhDr. Jiřím Nenutilem.

 Díky součinnosti výzkumu  se samostatně probíhajícím univerzitním grantem tak dojde k propojení vědecké práce a potřeb města v oboustranné součinnosti.  Výsledky záchranného výzkumu včetně návrhu na podobu městského hrobu, který dlouhodobě vyřeší otázku důstojného uložení ostatků ze zrušených hrobových míst při naplnění dikce zákona, předloží pracovníci FF ZČU v Plzni  prostřednictvím PhDr. Jiřího Nenutila do konce září 2011.




Dne 27.06.2011:Redakce www.stribro.cz





Pro reakci na článek musíte být přihlášen
Účetnictví a prodejna počítačů Stříbro | Tvorba www stránek Stříbro