Uživatelské jméno: Heslo: Dnes je 28. března 2024
Aktuálně O městě Pro turisty Pro občany Podnikatelé Katalog
počasí.stříbro.cz | fanstyby.stříbro.cz



Podvodné e-maily k internetovému bankovnictví


chodí neustále!!! Nereagujte!!! …

V tomto týdnu jsem nejenže opět zaregistroval telefonáty nabízející předražené internetové domény, kterými jsem se zabýval už dříve ZDE, ale opět se objevily podvodné e-maily, které požadují zadání přístupových údajů k internetovému bankovnictví.

Banka by vám nikdy neposlala e-mail s odkazem na stránky, kde by požadovala zadání přístupových údajů. Do internetového bankovnictví se přihlašujte vždy přes stránky svojí banky, která vás před zadáváním přístupových údajů k vašemu bankovnímu účtu přepne na šifrováním zabezpečený internetový přístup.

Že došlo k přepnutí na zabezpečený šifrovaný internetový přístup do banky poznáte tak, že nahoře v řádku webové adresy vašeho internetového prohlížeče přibylo písmeno „s“ za http, tedy například namísto „http://www.banka.cz/něco“ došlo ke změně na https://něco.banka.cz/něco, pokud ovšem vaše banka pro provoz internetového bankovnictví nepoužívá jinou doménu, pak by mohlo dojít např. i ke změně například na „https://něco.internetb.cz/něco“. Na jaké doméně je provozováno internetové bankovnictví by mělo být uvedeno ve smlouvě k internetovému bankovnictví.

Nicméně současně s https připojením do banky by se vedle webové adresy měla objevit ikonka zámku, na kterou klikněte a buď rovnou nebo po rozkliknutí certifikátu ověřte, že jste skutečně připojeni na server banky.

Vhodným zabezpečením plateb internetového bankovnictví je sice potvrzování pomocí SMS kódů, pokud ale vlastníte chytrý telefon, pak se k jeho zabezpečení musíte chovat stejně jako k zabezpečení počítače. Vaše banka vás pomocí zpráv přímo v internetovém bankovnictví o výše uvedených hrozbách určitě aktuálně informuje, proto je pečlivě čtěte.

Když si níže rozkliknete obrázek s podvodným e-mailem, zjistíte, že e-mail nepřišel z domény banky, ale z úplně jiné domény „@t-online.de“, což by banka nikdy neposlala. Při čtení e-mailu zjistíte, že jeho obsah není psán spisovnou češtinou např. „budeme vás zeptat na vaše data“. Nicméně i kdyby byl e-mail napsán spisovnou češtinou a navenek se tvářil, že byl odeslán z domény banky, nevěřte mu, neklikejte na žádné odkazy v něm zadané a už vůbec do nich nezadávejte svoje přístupové údaje!

Upozornění ČNB na rizika spojená s využíváním elektronického bankovnictví.

Policie ČR - Pozor na podvodné emaily.

Phishing a pharming.

Gang obral české firmy podvodnými e-maily o miliony.





Dne 09.05.2014:Ing. Josef Hrábek





Pro reakci na článek musíte být přihlášen
Účetnictví a prodejna počítačů Stříbro | Tvorba www stránek Stříbro