Uživatelské jméno: Heslo: Dnes je 28. března 2024
Aktuálně O městě Pro turisty Pro občany Podnikatelé Katalog
počasí.stříbro.cz | fanstyby.stříbro.cz



215 let od založení Horního úřadu ve Stříbře


V sobotu 3.9.2016 stříbrští horníci uspořádali …

oslavu připomenutí 215 let od založení Horního úřadu ve Stříbře. Horní úřad sídlil v budově dnešního hotelu Alexandr. V tehdejší době tyto instituce existovali v celém českém království čtyři, pro naše město to znamenalo velkou společenskou prestiž. Úředníci Horního úřadu při tehdejších dopravních spojeních a velikosti celého územního celku (celý dnešní Plzeňský kraj a polovina Jihočeského kraje) a množství provozovaných šachet to neměli zrovna jednoduché. Současně se stříbrští horníci pochlubili dalšími dvěma uniformami báňských úředníků z roku cca 1840.

Pozvání přijali Přemysl Sobotka - 1. místopředseda Senátu, Bivoj Merc – předseda Obvodního báňského úřadu v Plzni, Zbyněk Skála – ředitel DIAMO sp. O.z. SUL v Příbrami, členové hornických spolků, zástupci polských hornických spolků, zástupci slovenských hornických spolků, zástupci Plzeňského kraje a představitelé našeho města.

Na úvod byli účastníci v krátkosti seznámeni s historií báňských uniforem. Na fasádě budovy hotelu Alexandr byla umístěna tabulka s připomenutím prvního hormistra ve Stříbře Antonína Alise. Poté se odehrávalo v zahradě muzea zasedání Horního soudu. Během této akce jsme poděkovali přítomným hostům za jejich trvalou podporu a s některými z nich se i rozloučili, protože již své funkce nebudou vykonávat (Přemysl Sobotka, Václav Plojhar).

Především jsme poděkovali zástupcům Plzeňského kraje za finanční podporu při vzniku představených báňských uniforem a rovněž zástupcům Nadace Jakoubka ze Stříbra. Po hornické hymně „Hornický stav budiž velebený…“ a několika dalších hornických písničkách za přispění pěveckého sboru ZŠ Mánesova pod vedením paní B. Červené začalo probíhat zasedání Horního soudu v konstruktivním duchu, ve velmi příjemné atmosféře krásného sobotního odpoledne.

Rovněž jsme do stavu hornického přijali tři nové čestné členy - A.Gavlasovou, K.Prystasz, P.Sobotku. Také jsme nezapomněli na své kolegy z jiných hornických spolků, D. Šrajnová  a L.Kajzar obdrželi naši stříbrskou medaili. Václav Krob a Zbyněk Navrátil obdrželi Pamětní list od Senátu parlamentu ke svým letošním životním jubileům, s tímto přáním se rovněž přidal s pamětním listem i OBÚ v Plzni.

Přítomní si na památku akce odvezli domů pamětní pivní tácky, talíř a šálu hornického spolku. Na úplný závěr K.Neuberger obdržel pozornost od přátel rovněž k menšímu životnímu jubileu. Horníci v závěru nezapomněli poděkovat našemu městu za podporu.

Myslím, že akce se plně vydařila. Perličkou na závěr může být jen cestovní anabáze představitele slovenských spolků, který ve snaze se vyhnout naší D1 cestoval oklikou a to neskutečných 13 hodin.

Nyní nás za týden čekají akce v Mostě a Sokolově a poté Pezinok.

Zdař Bůh

K.Neuberger, místopředseda spolku





Dne 06.09.2016:Karel Neuberger


08.09.2016 - 05:41:16
Martin Záhoř - Dobrý den, děkuji Hornickému spolku ve Stříbře za pozvání. Musím se přiznat, že jsem si to velice užil a příjemně se pobavil. Tolik zapálených lidí v rámci spolkové činnosti, kteří udržují historické vazby a tradice jsem dlouho nepotkal. Je třeba si uvědomit, že bez horníků a jejich činnosti ve Stříbře, by Stříbro nikdy nebylo městem, takovým , jaké je známe, možná, že bychom vůbec nebyli městem, protože panovník by zde neměl ani důvod potom město zakládat. Vděčíme práci horníků za mnohé a je třeba si více tyto skutečnosti připomínat. Osobně budu v budoucnosti tento spolek rád podporovat, protože má co nabídnout. Velice děkuji.



Pro reakci na článek musíte být přihlášen
Účetnictví a prodejna počítačů Stříbro | Tvorba www stránek Stříbro