Uživatelské jméno: Heslo: Dnes je 29. března 2024
Aktuálně O městě Pro turisty Pro občany Podnikatelé Katalog
počasí.stříbro.cz | fanstyby.stříbro.cz



Bude nový zimní stadión?


Starosta Lukeš jednal se zástupci ČSLH

Informativní schůzku se zástupci Českého svazu ledního hokeje (ČSLH) ohledně možností spolupráce v minulých dnech inicioval starosta města Stříbra Bc. Karel Lukeš (nezávislý). „Podnětem pro svolání schůzky byly úvahy vedení města o budoucnosti našeho zimního stadiónu. Myslíme si, že je potřeba řešit jak samotnou technickou infrastrukturu, tak provozování sportovních aktivit. Historicky dlužíme rekonstrukci také bezprostředně navazujícím ulicím,“ vysvětluje stříbrský starosta.

Leckoho by mohlo napadnout, zda nebylo jednání vyvoláno spíše tlakem veřejnosti. Místní hokejisté přišli v lednu s peticí žádající dobudování zastřešení a zázemí stávající víceúčelové plochy. Během necelých dvou měsíců se pod ni podepsalo téměř tisíc lidí. „Petice už byla doručena na město,“ potvrzuje Lukeš. „Samozřejmě takto projevený zájem veřejnosti nás také tlačí k řešení neuspokojivé situace. Víme o problémech. Když to shrnu: stávající kluziště má vysoké provozní náklady, chladící technologie dožívá, sportovní činnost je limitována počasím, zázemí je tristní. Vedení města, zastupitelé, všichni se tím pravidelně zabýváme. Dosud největší brzdou změn byla udržitelnost projektu dle podmínek dotace na vybudování současného víceúčelového sportoviště. Povinná udržitelnost naštěstí už skončila prosincem 2017.“

Přestože požadavek petice zněl dobudovat otevřené kluziště, řada místních by byla ráda za velkorysejší volbu – plnohodnotný zimní stadión. Jaký byl názor odborníků z ČSLH? „Hokejový svaz doporučuje menším městům ekonomické řešení jak po stránce investičních, tak provozních nákladů. Doslova po celé republice byly posbírány zkušenosti a nejvhodnější technologická a provozní řešení, aby se dal za rozumné peníze postavit stadión, jehož chod se dá dlouhodobě ufinancovat. Dle mínění pánů z ČSLH by právě takový „zimák“ do Stříbra a jeho spádové oblasti rozhodně patřil,“ je potěšen starosta města Stříbra.

Pro případ realizace zcela nového hokejového stánku byl prodiskutován také osud stávajícího otevřeného hřiště, které má dosud značnou hodnotu a využívají jej také úspěšní stříbrští hokejbalisté. I ti by byli v takovém případě doma v nové hale, protože ta umožňuje poměrně rychlé zakrytí ledové plochy. Koneckonců Českomoravský svaz hokejbalu se podílel na vzniku typového nízkonákladového zimního stadiónu. „Při prohlídce lokality jsme se zástupci svazu hokeje došli k závěru, že ze sportovního hlediska by bylo ideální umístit novou halu do bývalého školního sadu. Sousední otevřené hřiště by se nelikvidovalo a ponechalo by se pro nenákladné „suché“ využívání pro hokejbal, in-line hokej nebo rozcvičování hokejistů. Výsledkem by byla ucelená a moderní kombinace sportovišť, která by dlouhodobě umožnila provozování hokeje a hokejbalu od rekreačních až po výkonnostní úrovně, a to včetně výchovy mládeže. Předpokládám, že široká veřejnost by ocenila také komfortní podmínky pro volné bruslení, které je u nás již v současnosti velmi oblíbené. Prostě pro kvalitu života ve Stříbře by to takový zimní stadión znamenal významný přínos,“ vysvětluje možnosti Bc. Karel Lukeš. Výsledky schůzky se zástupci ČSLH jej zaujaly, ačkoli přiznává, že sám bruslařem není a dává přednost jiným sportům.

Přestože je typová hokejová hala nízkonákladová, investiční náklady na stavbu a úpravy jejího okolí mohou přesáhnout i 100 miliónů korun. To je pro město velikosti Stříbra opravdu pořádná suma. Lze najít cestu k realizaci projektu? „Částka nemusí být zdaleka tak vysoká, protože hala je variabilní a můžeme si vybrat nákladnost provedení. Šanci na vyřešení financování vidím také v současných jednáních hokejového svazu, který se snaží získat na tyto účely peníze ze státního rozpočtu. Nelze na to spoléhat, ale měli bychom být připraveni, pokud se možnost dotace naskytne. Proto již na zasedání zastupitelstva ve středu 7. března budeme projednávat, jestli se vydáme tímto směrem a začneme ve spolupráci s ČSLH seriózně pracovat na projektu nového zimního stadiónu,“ uzavírá starosta města Stříbra.  

Foto: Miroslav Šimek





Dne 06.03.2018:Ing. Miroslav Šimek


03.04.2018 - 18:02:56
georges - Dnes jsem našel článek na netu-https://www.stream.cz/gebrianvs/10023066-sazovice-mala-obec-s-velkymi-a-povedenymi-projekty Určitě je to zajímavé a jde to i v mnohem menších obcích než je Stříbro.
06.03.2018 - 16:51:41
georges - Pokud vím,tak v bývalém sadu mělo být přírodní koupaliště a jak to dopadlo...:-(.Pochybuji že zimní stadion dopadne jinak.Já jsem rozhodně radši pro bazén,ten tady slibují už min. 40 let :-(.



Pro reakci na článek musíte být přihlášen

Publikování nebo šíření článků a fotografií ze stribro.cz je bez souhlasu autora zakázáno.
Účetnictví a prodejna počítačů Stříbro | Tvorba www stránek Stříbro