Uživatelské jméno: Heslo: Dnes je 28. března 2024
Aktuálně O městě Pro turisty Pro občany Podnikatelé Katalog
počasí.stříbro.cz | fanstyby.stříbro.cz



EET a kontrolní hlášení k DPH


O co jde ve skutečnosti politikům?

Finanční správa na svém webu uvádí: Dlouhodobé a systematické krácení daňové povinnosti se v některých oblastech podnikání stalo v České republice téměř běžnou záležitostí. Nevykázané příjmy tak podle Českého statistického úřadu dosahují v České republice částky cca 170 mld. Kč ročně, tedy více než dvojnásobek schodku státního rozpočtu. Finanční správa nyní nemá potřebné informace, aby dokázala při množství podnikatelů v České republice efektivně a cíleně provádět daňové kontroly, s tím jí nově pomohlo kontrolní hlášení k DPH a EET.

Tržby na konci srpna 2017 evidovalo téměř 155 tisíc podnikatelů a z 55.624 kontrol narazila finanční správa na nějaký problém ve dvanácti tisících případech, což je téměř ve 21,5% případů, v 8.234 případech bylo zahájeno správní řízení. 

Daňový kontrolor popisuje některé případy: "Monitorovali jsme například hospodu v malém městečku a napočítali, že dovnitř přišlo během dvou hodin asi 90 lidí. Nicméně obsluha vystavila jen 12 účtenek za celkem 1500 korun," což je průměrná útrata 16,67 Kč na zákazníka. V desítkách případů byly tržby kráceny o více než 100 procent, byly i takové, kdy to bylo přes 500 procent. Podle něj tržby podvodně krátí hlavně malé firmy rodinného typu. "Konečně máme v rukou nástroj, který je opravdu účinný." Obává se, co se bude dít, pokud EET bude zase zrušena, jak usilují zejména pravicové strany. "Páni politici jsou úplně odtrženi od reality a netuší, co se za zdmi parlamentu děje," tvrdí.

Začátkem října se občané dozvěděli, že přebytek rozpočtu po odečtu evropských peněz je zhruba ve výši jedné miliardy, zatímco vloni byl v mínus 7,2 miliardy Kč. Příjmy rozpočtu z DPH meziročně stouply o zhruba desetinu na 190,3 miliardy korun. Vyšší tempo růstu výběru DPH je tak podle úřadu důsledkem hlavně loňského zavedení kontrolních hlášení (na faktury přesahující 10.000 Kč) a elektronické evidence tržeb (EET). Celoroční plán počítá z EET se 4,3 miliardy korun. „Na základě dosavadního vývoje odhadujeme, že skutečný celoroční rozpočtový dopad EET na konci roku dosáhne více než pět miliard korun,“ uvedlo Ministerstvo financí. 

Přes vše výše uvedené je nejen kontrolní hlášení, ale zejména EET předmětem předvolebního boje. EET je vlastně evidence tržeb podnikatelů, v minulých volebních programech byla známá pod pojmem „registrační pokladny“. „My nechceme registrační pokladny, protože si myslím, že ten stát obtěžuje už dost živnostníky a malé a střední podnikatele. ... Takže registrační pokladny my jsme neměli v programu a daně samozřejmě jsme zásadně proti“, uvedl předseda hnutí ANO před minulými volbami a po nich „Pokud chce ČSSD ministerstvo financí, tak bude muset vládnout s někým jiným.“ Výsledkem koaličních jednání nakonec bylo, že musel registrační pokladny (EET) coby ministr financí zavádět. Nyní i hnutí ANO chce EET pro podnikatele s příjmem nad 500 tisíc ročně, přičemž výpadek by měl být kompenzován kontrolním hlášením. Ale kontrolní hlášení už běží druhým rokem a nedá se předpokládat, že by se jeho přínos zvýšil, pokud by nedošlo ke snížení či zrušení limitu 10.000 Kč, od kterého se faktury v kontrolním hlášení evidují jednotlivě. Ani to ale nemusí kýžený efekt přinést, protože podnikatel může nakoupit jako prostý občan, tedy mimo kontrolní hlášení a tržbu za toto zboží bez EET neevidovat.

Proč je tedy kontrolní hlášení a EET předmětem předvolebního boje? To napovídá např. průzkum veřejného mínění, ve kterém podporovalo zavedení EET, celkem 58% dotazovaných. Nejvíce se zavedení EET ale bojí řemeslníci a stavebníci, kterých se elektronická evidence tržeb má týkat až v průběhu roku 2018 a právě o jejich hlasy se v předvolebním boji jedná pod příslibem zrušení či omezení EET.

Jak se hraje účtenkovka?



Dne 09.10.2017:Ing. Josef Hrábek


14.10.2017 - 23:59:35
Mila - Problém Čapí hnízdo chápu. Když čtu, jak firmy z jeho koncernu vyhrávají jednu státní zakázku za druhou, tak mě nepřekvapila zpráva, že se jeho majetek zdvojnásobil za dobu, co byl ve vládě. Ale nechápu, o co jde v korunových dluhopisech?
14.10.2017 - 23:57:16
Mila - Že EET neměl v programu, to se zapomněl zmiňovat, když se kvůli EET bušil do prsou a zapomínal, že jen plnil vládní program. Jestliže se v hlášení evidují jen faktury přes deset tisíc, tak si stačí rozdělit nákup do více faktur. Měly by se hlásit všechny faktury bez rozdílu. Moje známá, která má krámek a překročila obrat pro DPH, se divila, že celá řada daleko větších obchodů i restaurací měla být dávno plátci DPH a nejsou. Teď prý na ně snad konečně taky dojde, i když už prý zaznamenala změnu majitele na někoho jiného z rodiny, jinak se nic nezměnilo, takže šlo jenom o to vyhnout se DPH. Zavedení EET jí prý nic nestálo, protože internet na prodejně měla kvůli objednávkám a bance, pouze dokoupila k notebooku tiskárničku na účtenky a program na EET dohromady za tři tisíce a od státu dostane na zavedení EET pět tisíc. Poctivý podnikatel tedy EET přivítal, nově se vyberou daně i od nepoctivých, což je jenom dobře. Opravdu jde některým politickým stranám jen o hlasy těch, kterým EET přiškrtilo kohoutek přísunu nezdaněných peněz a tedy ho chtějí zrušit? Nebo jsou v EET i jiné problémy?



Pro reakci na článek musíte být přihlášen

Publikování nebo šíření článků a fotografií ze stribro.cz je bez souhlasu autora zakázáno.
Účetnictví a prodejna počítačů Stříbro | Tvorba www stránek Stříbro