Uživatelské jméno: Heslo: Dnes je 28. března 2024
Aktuálně O městě Pro turisty Pro občany Podnikatelé Katalog
počasí.stříbro.cz | fanstyby.stříbro.cz



8. Setkání mladých chovatelů a zájemců o chovatelství se uskutečnilo v sobotu ve Stříbře na chovatelně


Setkání se zúčastnily tři děti – Jaroslava Sodomková a Terezka Waltová z bezdružické základní organizace a Michal Vališ ze stříbrské ZO, chovatelé králíků, drůbeže a okrasného ptactva.

Zároveň proběhlo okresní kolo Olympiády mladých chovatelů.

Po zahájení se děti pustily do vyplňování písemného testu, ve kterém byly nejen otázky týkající se organizace chovu, ale i z veterinární problematiky, welfare a standardů plemen zvířat.

Obrázky plemen králíků a okrasného ptactva v "poznávačce" tentokrát zamotaly hlavu i dospělým, kteří se přidali k soutěžícím dětem. Na pomoc tak přišly vzorníky i odborné časopisy a děti si hned u jednotlivých plemen a druhů ukázaly rozdíly. 

Mezitím se děti zabavily stále oblíbeným zvířátkovým pexesem. 

 O drůbeži si děti vyprávěly s posuzovatelem drůbeže a členem stříbrské organizace Jakubem Šedivým, který přivezl na ukázku zakrslé kočinky černé a bílé. Popovídali si nejen o struktuře peří, o krmení, líhnutí, snášce i o barvě vajíček.

Na mladé králíkáře čekali králíci vídeňský modrošedý a holandský černý chovatelky Jany Kantové. Na živém exempláři si děti ukázaly nejen charakteristické znaky obou předvedených plemen, ale i jejich přednosti a vady. Letošní "králíkářské" povídání se zaměřilo hlavně na péči o zvířata nejen v době chovu, ale i před výstavou. Došlo i na ukázku manipulace s králíkem a stříhání drápů.  

 Po občerstvení následovalo vyhodnocení testů, poznávačky a pohovoru o vlastním chovu.

Všechny děti obdržely diplom, pohár, sladkosti a pro své zvířectvo krmné směsi věnované Okresní organizací ČSCH v Tachově. 

Soutěžící bohužel nezpracovali písemné práce z pozorování svého chovu zvířat, a tak v letošním roce nebudeme mít zástupce v celostátním kole Olympiády mladých chovatelů. Pořadatelé doufají, že v příštím roce bude účast opět vyšší, abychom mohli porovnat znalosti dětí s jejich vrstevníky v soutěži vyššího stupně.

Soutěžní klání navštívil i poslanec Parlamentu ČR pan Ing. Václav Votava, který přislíbil též podporu jejich činnosti.

Poděkování přísluší i domácí ZO ČSCH Stříbro  zastoupené  předsedou př. Antonínem Stehlíkem, za poskytnutí prostor a materiálního zajištění pro konání akce, OO ČSCH Tachov a městu Stříbru za spolupráci a podporu mladých chovatelů na Tachovsku.

Další dostaveníčko si dají mladí a noví zájemci o drobné zvířectvo na chovatelských výstavách nejen ve Stříbře, v Kladrubech, Bedružicích nebo v Tachově, které se uskuteční v letošním roce.

Těšíme se na setkání!

 





Dne 14.05.2017:Zdeňka Kantová





Pro reakci na článek musíte být přihlášen

Publikování nebo šíření článků a fotografií ze stribro.cz je bez souhlasu autora zakázáno.
Účetnictví a prodejna počítačů Stříbro | Tvorba www stránek Stříbro