Uživatelské jméno: Heslo: Dnes je 24. dubna 2024
Aktuálně O městě Pro turisty Pro občany Podnikatelé Katalog
počasí.stříbro.cz | fanstyby.stříbro.cz



Několikaletý spor Město Stříbro vs. P.Patočka soudně ukončen


Až pravomocný rozsudek na konci roku 2016 definitivně ukončil několikaletý spor mezi Městem Stříbrem a bývalým ředitelem MKS Petrem Patočkou. První série soudních jednání u Okresního soudu v Tachově skončila zproštěním obžaloby obžalovaných a tzn. nebyla prokázána žádná obvinění. Následná série dalších soudních jednání v rovině občanskoprávní (na základě žaloby ze strany Města Stříbra) byla započata již v roce 2014 a až koncem roku 2016 vynesl Okresního soudu v Tachově opět zprošťující rozsudek. Protože se jedná o tečku v celé kauze Město Stříbro vs. Petr Patočka, přinášíme vám podrobnosti.

 

Jedná se tedy o druhý rozsudek, který byl pro vás příznivý co na to říkáte?

Samozřejmě jsem jiný než osvobozující rozsudek neočekával a jsem rád, že právě soud toto jasně označil. Od roku 2010 až do tohoto rozsudku byla snaha o mou diskreditaci ze strany Města Stříbra. I když… třeba se ještě něco najde – kdo ví?

Druhý občansko-právní spor (žaloba ze strany Města Stříbra) měl hodně podobný průběh jako při prvních jednáních. Kdyby stranu žalobce Město Stříbro nezastupoval jen úředník (p.Macák) s minimální právní znalostí, mohlo by se ušetřit dost času i peněz. Například první jednání trvalo cca 10 minut se závěrem, aby žalující strana žalobu upravila, uvedla do srozumitelné podoby (právní pojmy a výrazy) a odstranila nedostatky, které obsahovala.

V druhé žalobě tedy šlo o to, že jste měl nahradit nějakou škodu?  

Přesně tak. Byl jsem jako bývalý ředitel MKS ve Stříbře odpovědný a měl jsem údajně porušit povinnosti při správě cizího majetku. Zvláštním způsobem vyčíslila žalující strana škodu, když požadovala finanční náhradu postupně od 130 tisíc na konečnou částku cca 76 tisíc. Samozřejmě argumentace a důkazy byly vyloženě až dětinské a směšné.

Nakonec podle pořekadla kdo chce víc nemá nic  Město Stříbro spolu s MKS Stříbro zaplatilo společně náklady řízení před soudem tzn. 31.511 Kč.

 

Soudní spor vždy přináší riziko, že to někdo prohraje a bude to muset zaplatit ne?

Ano. Toho jsem si byl vědom nejen já, ale i strana žalující Město Stříbro a proto jsem se po volbách v r. 2014 nechal pozvat na Radu města Stříbra ( radní: p.Lukeš, p.Souček, p.Záhoř, p.Votava, pí.Soukupová), kde jsem navrhl, aby žalobu stáhli, protože tento spor je nesmyslný a bude je stát jen čas a peníze.  Rada pak písemně odpověděla, že si nechala udělat nějaký právní rozbor a že ve sporu bude pokračovat.

Řekněme si ale na rovinu, těch 31,5 tisíc neplatil nikdo z radních ze své kapsy, ale zaplatilo se to z rozpočtu města Stříbra a MKS, takže ono jim to bylo tak nějak jedno. Jen škoda že se promarněný čas a peníze nevynaložily jinak… více ku prospěchu Stříbra.  

 

 Jak jste se cítil v době, kdy ze strany Města Stříbra jste byl označen jako člověk, který se něčím provinil a i veřejnost mohla v tisku a médiích několikrát číst o této kauze trochu jiné informace?

Obrana proti nařčení a žalobě je jediná a to aby o nevině rozhodl nezávislý soud. A to se stalo. Samotné soudní jednání bylo bez stresu, protože obhajoba zkušeného advokáta (p. M.Franc) proti úředníkovi, byla skvěle odvedená a šlo až o učebnicový příklad.

Je zajímavé, že při obvinění jsem měl několik telefonátů a žádostí o vyjádření k celé věci včetně televize, ale nyní po skončení soudních sporů se neozval nikdo. On tak nějak není zájem psát o tom že to vše byla jedna velká bublina, která splaskla a tedy vše bylo jinak. Silná slova nakonec byla jen lži. Ale zase je třeba zmínit, že někdo jako p.Červený ( - bývalý starosta) nepochopil dodnes, o co vlastně od počátku šlo a co bylo cílem.

Opět se nikdo neomluvil?

Ne. To se dnes asi nenosí. Pošpinit a očernit to umí každý, ale uznat chybu a nakonec se ještě omluvit to rozhodně ne.

Doba je jiná … každý rozumí všemu a každý si může psát co chce beztrestně i kdyby měl jiným způsobit problémy. Naopak lež se stává součástí argumentů některých lidí. 

Jaké jste si z celé kauzy udělal závěry ponaučení?

Pokud se člověk dostane do podobné situace, je nutné, aby se postavil a jasně vyjádřil svou nespokojenost i za cenu soudních sporů. Nejsme žádní ovčani a v dnešní době se stále více setkáváme s tím, že se nám někdo snaží naše práva omezovat. 

 

Článek v TD  17.12.2010

http://tachovsky.denik.cz/zpravy_region/radni-odvolali-reditele20101217.html





Dne 13.04.2017:Petr Patočka


18.04.2017 - 11:38:06
Dolnas - Když to tak čtu a sleduju, pane Patočka, kandidujte v dalších volbách. Ale úspěšně. Bohužel je to tak, že si po volbách vyřizují účty jedinci. Vy versus Plánka, nedávno Míra Cvrk se Záhořem. A vždy za pomoci jistých úředníků, kterým jste se prostě znelíbil. Škoda, snad si to lidé budou pamatovat až zase budou házet volební lístky.



Pro reakci na článek musíte být přihlášen

Publikování nebo šíření článků a fotografií ze stribro.cz je bez souhlasu autora zakázáno.
Účetnictví a prodejna počítačů Stříbro | Tvorba www stránek Stříbro