Uživatelské jméno: Heslo: Dnes je 25. dubna 2024
Aktuálně O městě Pro turisty Pro občany Podnikatelé Katalog
počasí.stříbro.cz | fanstyby.stříbro.cz



Z jednání zastupitelstva 14. 12. 2016


Celým prosincovým zastupitelstvem prostupovalo jedno téma – kasárna. ...

Začalo to tím, že bylo odsouhlaseno doplnění programu jednání o nabídku místního podnikatele na odkoupení pozemků v kasárnách zveřejněných v záměru prodeje. Při projednávání programu jednání zastupitelstva bylo informováno, že je přítomen právník právě proto, že se bude projednávat problematika kasáren.

Když zastupitelé odsouhlasili program jednání včetně pořadí projednávaných bodů, následovala kontrola plnění úkolů přijatých na předcházejících jednání zastupitelstva. Do materiálu předloženého Kontrolním výborem Zastupitelstva města navrhl starosta jako splněný ještě úkol týkající se zaevidování změněných zřizovacích listin příspěvkových organizací v příslušném státním rejstříku a dále úkol, kdy Rada města Stříbra zapracovala do organizačního řádu Městského úřadu ve Stříbře udělování výjimek z omezení stanovených obecně závaznou vyhláškou k zabezpečení místních záležitostí veřejného pořádku ve městě Stříbře a na jeho veřejných prostranstvích, o ochraně nočního klidu a regulaci hlučných činností.

Starosta veřejně přivítal na zastupitelstvu bezpříspěvkové dárce krve, kteří byli oceněni Oblastním spolkem Českého červeného kříže Tachov za 40 a 80 odběrů krve a jako poděkování jim předal drobnou pozornost.

Poté měla následovat diskuse s občany, ale nikdo se do diskuse nepřihlásil, tak zastupitelé přistoupili k projednávání majetkoprávních úkonů. Zde opět drželi linii neprodávání pozemků města, prodali pouze pozemek na výstavbu rodinného domku. Dále odsouhlasili záměr uplatnění předkupního práva u Státního pozemkového úřadu k části stavby č. p. 444 v Myslbekově ulici, která stojí na pozemku města. Dle nového občanského zákoníku (NOZ) je totiž stavba součástí pozemku a pokud není stejný majitel, tak NOZ toto předkupní právo stanovuje.

Zastupitelé na návrh 1. místostarosty vzali na vědomí a neschválili záměr prodeje na koupi pozemků ve vlastnictví města Stříbra společnosti z Mělnicka, která nabízela 918 Kč/m2 s tím, že dle prvního místostarosty by z ní město obdrželo dle stávající smlouvy s Waystone CZ s.r.o. pouze 52 Kč/m2. Firma neuvedla, co s pozemky zamýšlí, i když je nutné podotknout, že v nabídce uvádí, že v případě dotazů ji má město kontaktovat. Firma ale požadovala jen malou část pozemků, čímž navíc nesplnila vyhlášený záměr prodeje pro firmu Waystone CZ s.r.o. v rámci přípravy nové smlouvy s Waystone CZ s.r.o., která by nahrazovala smlouvu původní včetně jejího finančního vypořádání. Navíc firma Waystone CZ s.r.o. se záměrem prodeje jako druhý účastník sdružení s Městem Stříbrem nesouhlasila.

Následovalo projednání návrhu místního podnikatele na odkoupení pozemků v kasárnách za 400 Kč/m2 a za budovy částku dle znaleckého posudku. K nabídce uvedl první místostarosta, že v rámci sdružení na revitalizaci kasáren by se k nabídce musela nejdříve vyjádřit ještě firma Waystone CZ s.r.o. a že po přepočtení dle parametrů stávající smlouvy s Waystone CZ s.r.o., by město obdrželo celkově částku menší než 200 Kč/m2, což potvrdil i přítomný právník s tím, že nabídka 200 Kč/m2 od firmy Waystone CZ s.r.o. je doplněna v nově připravené smlouvě o povinnosti k rozvoji lokality kasáren firmou Waystone CZ s.r.o., nelze tedy poměřovat pouze nabídnuté ceny. Podnikatel ani na výzvu prvního místostarosty přímo na zastupitelstvu neuvedl, co s pozemky zamýšlí. Zastupitelé předloženou nabídku neschválili.

Poté zastupitelé přešli k projednání komplexu usnesení, jejichž cílem bylo současné zrušení staré smlouvy o sdružení s firmou Waystone CZ s.r.o., čímž by zaniklo sdružení Města Stříbra a firmy Waystone CZ s.r.o. za účelem revitalizace kasáren a uzavření nové smlouvy o smlouvě budoucí kupní na převod pozemků v kasárnách na Waystone CZ s.r.o. včetně povinnost účastníků při rozvoji tohoto území. V rámci diskuse bylo upřesněno, že zelený pozemek uprostřed kasáren (bývalé hřiště) není předmětem smlouvy. V případě záměru města Stříbra vybudovat např. s pomocí dotace veřejně prospěšnou stavbu, nebude tomuto společnost Waystone CZ s.r.o. bránit, protože takové projekty samy o sobě zhodnocují i okolní pozemky.

Nová smlouva na kasárna zabraňuje nákupu pozemků na spekulaci, takže každý nový projekt bude muset projít standardním schvalovacím řízením Zastupitelstva Města Stříbra. Z průběhu diskuse pak vyplynulo, že jsou pouze dvě možnosti, a to zůstat u původní smlouvy na sdružení pro revitalizaci kasáren nebo odsouhlasit smlouvu novou.

Vzhledem k závažnosti smlouvy a vzhledem k tomu, aby se každý zastupitel mohl svobodně rozhodnout, podal jeden ze zastupitelů návrh na tajné hlasování, což bylo odsouhlaseno. Předtím ale ještě zastupitelé veřejně odhlasovali, že se nebude hlasovat o převodu pozemku s budovou štábu. Protože na zastupitelstvu bylo přítomno třináct zastupitelů a čtyři zastupitelé se odmítli účastnit tajné volby, hlasovalo tajně zbývajících 9 zastupitelů, přičemž pouze sedm zastupitelů bylo pro. Aby byl návrh usnesení přijat, musela by být pro nadpoloviční většina všech členů patnáctičlenného zastupitelstva, tedy osm zastupitelů. O jeden hlas tak nebylo usnesení přijato.

Zastupitelé neuvolnili 7,5 milionu na lávku pro pěší v městském parku o šířce 2 metry a délce 40 metrů, kterou Finanční výbor doporučil odložit na rok 2017, až podle výsledků hospodaření města za rok 2016. Zastupitelé schválili rozpočet města na rok 2017 a další dokumenty důležité pro rok 2017.

Další články z kategorie Zastupitelstvo.



Dne 20.01.2017:Ing. Josef Hrábek





Pro reakci na článek musíte být přihlášen

Publikování nebo šíření článků a fotografií ze stribro.cz je bez souhlasu autora zakázáno.
Účetnictví a prodejna počítačů Stříbro | Tvorba www stránek Stříbro