Uživatelské jméno: Heslo: Dnes je 26. dubna 2024
Aktuálně O městě Pro turisty Pro občany Podnikatelé Katalog
počasí.stříbro.cz | fanstyby.stříbro.cz



Z jednání zastupitelstva 19. 10. 2016


Bezpečnostní situace ve městě byla stěžejním bodem ...

diskuse s občany na říjnovém jednání zastupitelstva a nesla se průběžně celým jednáním zastupitelstva města. Na jedné straně nedostatek strážníků nejen městské, ale i státní policie a na druhé straně příliv nových zaměstnanců do průmyslových zón v regionu, kteří potřebují někde ubytovat, a tak každá prodávaná nemovitost je pak potencionální ubytovnou. Proto by město mělo vážit prodej každé nemovitosti, protože pak má omezené možnosti ovlivnit, aby nevznikla další ubytovna. Z tohoto pohledu by se mělo přistupovat i k budově bývalé MŠ v Alešově ulici, která je po přestěhování záchranky nevyužita.

Výstavba jakékoli další továrny pro nekvalifikovanou pracovní sílu tento problém bude pouze prohlubovat, což platí i pro území bývalých kasáren, kde realita má k původně předložené studii areálu kasáren hodně daleko. Co se týče osvětlení v kasárnách pro zde pracující zaměstnance, tak město požadovalo vybudování osvětlení v kasárnách již v loňském roce, nakonec si provizorní osvětlení muselo letos pořídit samo.

Problém je s náborem nových policistů jak k městské, tak ke státní policii. Město v rámci rozpočtu uvolní finance na nové policisty, ale o výběrová řízení není zájem. Město už v rámci vypisování výběrového řízení na pozici strážníka městské policie nabídlo služební byt a náborový příspěvek a stejně se nikdo nepřihlásil.

Byly zmíněny i nevyhovující podmínky stávající služebny městské policie. Zastupitelé poté schválili záměr města Stříbra v letech 2017 až 2018 připravit a realizovat rekonstrukci objektu bývalé požární zbrojnice na Masarykovo náměstí č.p. 23 na objekt pro Městskou policii Stříbro a dále záměr navýšit počty strážníků Městské policie Stříbro o 3 strážníky.

V současné době je zpracováván dokument prevence kriminality pro město Stříbro a připravuje se bezpečnostní analýza města. Starosta požádal všechny zúčastněné složky (PČR, KHS, HZS), aby byly nápomocny při zpracování této analýzy. Zároveň bylo připomenuto, že město má s Policií ČR uzavřenu Koordinační dohodu a že by bylo dobré, aby se „výbor pro bezpečnost“ jejím plněním zabýval. Nicméně policie sama není schopna bez oznámení občanů reagovat na všechny problémy, pokud se o nich od občanů včas nedozví. Pokud občan nahlásí na 158 problém a není spokojen s jeho řešením, může požádat o prošetření postupu řešení, protože 158 je nahrávána a je pak vše snadno dohledatelné.

Dále se diskutovalo k rozšíření výrobních kapacit - mikrofluidizaci v jižní části města v bývalé budově Amati, kde panují obavy z úniku chemických látek, což by mohlo způsobit ekologickou katastrofu. Rozebíral se aktuální stav a možnosti, které připadají v úvahu a možnosti větší publicity petice proti tomuto záměru. Město jako veřejnoprávní instituce nemá právo se odvolávat. Odvolávat se mohou pouze ekologické organizace nebo spolky starší 3 let nebo sdružení 200 osob a více. Město bude účastník územního řízení, v rámci kterého může vznést své námitky. Město nemá jinou možnost do tohoto záměru zasáhnout.

Zastupitelé schválili záměr prodeje sousedních pozemků místnímu supermarketu ve výši 750 Kč/m2 za účelem zkvalitnění služeb, navýšení kapacity a velikosti prodejny a dále rozšíření parkoviště. Nicméně u vyhlášení záměru účelového prodeje pozemků a budov v kasárnách se opět rozpoutala diskuse, ze které bylo jasné, že zastupitelé mají obavy, že město se zbaví možnosti ovlivnit, co v kasárnách bude. Nicméně protože se jednalo zatím pouze o záměr, nikoliv vlastní prodej, tak ho zastupitelé schválili, aby bylo možné dále jednat.

Byl projednáván návrh na výstavbu rybníka nad Otročínem, který by měl jednak zadržovat vodu v krajině a dále zadržovat kaly při vypouštění Víchovského rybníka. Protože rybník by byl realizován částečně na pozemcích města, mělo by se jednat o směně pozemků.

Zastupitelé dále souhlasili s vedením optických kabelů ve Lhotě u Stříbra s tím, že je potřeba projednat trasy tak, aby v budoucnu pokud možno nedocházelo ke křížení s výkopy města, Zastupitelé nesouhlasili s navrženou změnou územního plánu a odročili návrh změny obecné závazné vyhlášky k hernám na území města.

Na návrh Hornicko-historického spolku zastupitelé udělili titul „Čestný občan města Stříbra“ in memoriam panu Petrovi Bursíkovi.

Další články z kategorie Zastupitelstvo.



Dne 02.12.2016:Ing. Josef Hrábek


03.12.2016 - 14:47:02
georges - ...Strategie plánu rozvoje města do dalších let? Dobrý den.dají se někde najít výsledky?Zatím jsem jen četl,že výsledky budou v nejbližší době zveřejněny a zatím jsem nikde nic nečetl.Děkuji za odpověď.



Pro reakci na článek musíte být přihlášen

Publikování nebo šíření článků a fotografií ze stribro.cz je bez souhlasu autora zakázáno.
Účetnictví a prodejna počítačů Stříbro | Tvorba www stránek Stříbro