Uživatelské jméno: Heslo: Dnes je 24. dubna 2024
Aktuálně O městě Pro turisty Pro občany Podnikatelé Katalog
počasí.stříbro.cz | fanstyby.stříbro.cz



Od hroznů k vinnému moštu aneb žáci ZŠ Stříbro, Revoluční na vinobraní v Lucembursku




 

Poslední týden v září strávilo 6 žáků stříbrské základní školy v Revoluční ulici v malém vinařském městečku Remerschen v Lucembursku. Program 2. projektového setkání mezinárodního projektu Europäischer Berufswahlpass  v rámci programu Erasmus+ pro ně a pro další účasníky ze speciálních škol v Německu, Polsku, Chorvatsku tentokrát připravila partnerská škola z Lucemburska.

 

Tématem týdenního programu bylo vinařství. Účastníci se v průběhu týdne dozvěděli, jak se pěstuje vinná réva a jak se dál zpracovává, měli také možnost si některé dílčí postupy sami vyzkoušet. Ve svažitých vinicích nad řekou Moselou sklízeli hrozny, na ručním lisu lisovali vinný mošt, v muzeu vyráběli etikety na skleněné lahve. Malebný kraj vinic poznali dokonale, plavili se po řece Mosele na replice staré římské vinařské lodi a na palubě výletního parníku, šplhali se vinicemi na korbě vinařského povozu a užívali si krásných výhledů.

 

Oblast kolem řeky Mosely, kde setkání škol probíhalo, je proslulá nejen svými vinicemi, ale sehrála důležitou roli v evropslých mezinárodních vztazích. Žáci zúčastněných škol podnikli pěší výpravu do  blízkého Schengenu a navštívili i hlavní město Lucemburk.

 

Další projektové setkání se uskuteční v květnu v Čechách a přípravy na ně už jsou v plném proudu.

 

 

Mgr. Jasmína Vaňková

koordinátor projektu

 





Dne 18.10.2016:Jaroslava Londová





Pro reakci na článek musíte být přihlášen

Publikování nebo šíření článků a fotografií ze stribro.cz je bez souhlasu autora zakázáno.
Účetnictví a prodejna počítačů Stříbro | Tvorba www stránek Stříbro