Uživatelské jméno: Heslo: Dnes je 19. dubna 2024
Aktuálně O městě Pro turisty Pro občany Podnikatelé Katalog
počasí.stříbro.cz | fanstyby.stříbro.cz



Science cup 2014


Klub malých debrujárů při Gymnáziu Stříbro ze o víkendu 13. – 15. června 2014 zúčastnil mezinárodního finále soutěže Science cup 2014, které se uskutečnilo v Nymburku.

Vše začalo již v prosinci 2013, kdy se tři týmy studentů Gymnázia stříbro přihlásily do mezinárodní soutěže Pohár vědy 2014. Od ledna do dubna jsme plnili úkoly čtyř soutěžních kol v oblasti kreativity, teorie a výzkumu a praxi a projektu. Část kreativita sloužila především k představení týmu, a tak jsme v jednotlivých kolech vytvářeli vlajky, loga, pokřiky a týmová trika. Teorie a výzkum byl v každém kole zaměřen na některý z fyzikálních jevů, přístrojů a získání a vyhodnocení informací, a tak jsme prozkoumali dalekohledy, různé typy hodin, Pražský orloj, kompasy a větrné a vodní elektrárny. Nejzajímavější byla praktická část. Zde jsme měli navrhnout i vyrobit jednotlivá zařízení, vyzkoušet jejich funkčnost, vysvětlit postup výroby a fyzikální princip a provést a zaznamenat s nimi různá pozorování a měření.  A tak jsme postupně vyráběli Galileův a Keplerův dalekohled, vodní, ohňové a svíčkové hodiny, „suchý“ a „mokrý“ kompas a buzolu a nakonec větrný mlýn a větrnou elektrárnu. Veškeré činnosti jsme popisovali, fotili a zaznamenávali a odesílali k hodnocení odborné porotě, kterou tvořili pedagogové Katedry didaktiky fyziky MFF UK v Praze.

V květnu jsme napjatě očekávali hodnocení poroty a zejména rozhodnutí, zda postoupíme na mezinárodní finále v Nymburku. Příliš jsme nedoufali, protože domácích kol se zúčastnilo 350 týmů z celé České republiky, ale i zahraniční týmy ze Slovenska, Kanady, Turecka, Německa a Itálie a do finále postupovalo pouze 26 týmů.  Naše radost neznala mezí, když jsme mezi 26 vybranými týmy dvakrát objevili město Stříbro. Ve třetí kategorii – 2. stupeň ZŠ a příslušné ročníky víceletých gymnázií do finále postoupil tým Stříbrujáři složený ze žáků sekundy – Veronika Jansová, Lucie Dedková, Jan Kalčík a Daniel Sůva a ve čtvrté kategorii – střední školy zabodoval tým Baterky, který tvořila děvčata z kvinty – Hana Bártová, Adéla Steinerová, Kateřina Osmiková a Anna Pospíšilová. A tak začal náročný měsíc příprav na mezinárodní finále do Nymburka. Zde bylo naším úkolem prezentovat tým při pódiovém vystoupení a formou stánku.

13. června 2014 jsme tedy vyrazili do Nymburku. V pátek večer nás čekalo pódiové vystoupení. Zde všech 26 týmů během pěti minut představilo svůj tým, týmovou vlajku a trika, soutěžní pokřik a hlavně zvolený fyzikální pokus. Vše hodnotila odborná porota složená ze zástupců MFF UK či Akademie věd ČR a laická porota složená ze všech vedoucích týmů. V sobotu dopoledne nás pak čekala prezentace týmových aktivit a výrobků z domácích kol na soutěžním stánku. Zde nám porota kladla různé otázky, vysvětlovali jsme fyzikální principy jednotlivých výrobků, demonstrovali jejich správnou činnost i výsledky našich pozorování a měření. Odpoledne pak porotci sčítali body a připravovali vyhodnocení a my jsme si prohlédli lázeňské město Poděbrady. A již tu byl finálový večer s vyhlášením výsledků. Sice jsme si říkali, že je obrovský úspěch, že jsme se vůbec do finále dostali, ale přece jen jsme maličko doufali v medailové příčky. Bylo to napínavé.

A v kategorii 1. stupeň základních škol se na třetím místě umístili Hulíňáci, obrovský potlesk, obrovská radost a pro ostatní obrovské nervy. Na druhém místě se umístili Fýfáci a první místo získává tým Lukovský blesk.  A přichází na řadu námi očekávaná kategorie 2. stupeň základních škol. Moc nedoufáme, konkurence byla obrovská, zhruba desítka týmů byla velice vyrovnaná. A na třetím místě se umístil tým Stříbrujáři. Huráááá, bronzový pohár je náš. Druhé místo a obrovský potlesk patří týmu Lukovský hrom a první místo si opět odnáší loňský absolutní vítěz tým Prometheus X. A je tu kategorie středních škol. Zde držíme palce starším děvčatům z týmu Baterky. Třetí místo…nic, druhé místo…nic, a je to v… a první místo získává tým Baterky ze Stříbra. Huráááá. Kromě zlatého poháru jsme získali i úžasný oranžový dort s debrujárským logem z marcipánu. V kategorii zahraničních soutěžících se na prvním místě umisťují děvčata z Turecka. I ony jásají, patří jim zasloužený obrovský potlesk, zlatý pohár a také vítězný dort. A na závěr ještě vyhlášení absolutních vítězů. Protože prezident Asociace malých debrujárů ČR Mgr. Petr Zapletal u vítězných týmů záměrně nepřečetl bodové zisky, tak všechny týmy na prvních místech v jednotlivých kategoriích čeká ještě chvilka napětí. Na stole se tyčí nádherný putovní pohár docenta Rojka a vedle něj se na nás směje obrovský dort KVARK 2014. A chvilka napětí…držitelem putovního poháru se pro rok 2014 stává tým Baterky ze Stříbra.

Tímto článkem a několika fotografiemi bychom se s vámi chtěli podělit o naši obrovskou radost a také moc poděkovat všem učitelům a panu školníkovi, kteří nás při přípravách na finále i přímo ve finále podpořili, a také Sdružení rodičů při Gymnáziu a OA Stříbro a městu Stříbro za finanční podporu. Zároveň patří velký dík i všem organizátorům v čele s Danou Kuchařovou a Davidem Michálkem, kteří parádní finále v Nymburce pro všechny týmy organizačně zajistili.





Dne 16.06.2014:Mgr. Zuzana Kalčíková





Pro reakci na článek musíte být přihlášen

Publikování nebo šíření článků a fotografií ze stribro.cz je bez souhlasu autora zakázáno.
Účetnictví a prodejna počítačů Stříbro | Tvorba www stránek Stříbro