Uživatelské jméno: Heslo: Dnes je 20. dubna 2024
Aktuálně O městě Pro turisty Pro občany Podnikatelé Katalog
počasí.stříbro.cz | fanstyby.stříbro.cz



Ledová plocha – pohled z jiné strany


V pondělí 4.4.2011 od 18:00 je možnost společně prodiskutovat situaci kolem ledové plochy

 

Jak jsem slíbil, přináším aktuální informace z pokračujících jednání ohledně možného zastřešení ledové plochy a také fakta z druhé strany, tedy z pohledu zastupitele města Stříbra. Prozatím zde byla prezentována pouze pozitiva, proč by se zimní stadion měl postavit.

 

Nejprve několik argumentů, které zazněly v neprospěch stavby, můžeme to nazvat, velkého zimního stadionu za 48 mil. Kč:

 

  1. Použitá technologie chlazení není dělána pro uzavřenou budovu.
  2. Asfaltový podklad pod chlazením nelze z požárního hlediska zastavět.  
  3. Kromě nákladů na úvěr by bylo nutné vybudovat, a tudíž zaplatit, i novou příjezdovou cestu přes bývalé letní kino a parkoviště, cca. 15 mil. Kč. Zde není možnost dotace.
  4. Další úvěr na 48 miliónů by město teoreticky bylo schopné financovat, ale již by nebyly prostředky na samotný provoz zimního stadionu. Dle kalkulace HC Buldoků by provozní náklady i po zastřešení byly stále ve výši cca. 1,8 mil.!

 

Finanční hledisko je v tomto případě důležité. Přestože jsem sportovec a velký zimní stadion bych uvítal, je třeba se na to dívat z pohledu zodpovědného občana města a v mém případě i  předsedy FV. Nikdo neví, zda příjmy města budou i v dalších letech ve stejné výši. Pokud by došlo k poklesu a město by nemělo na splácení úvěru, mohli bychom dopadnout jako některé obce, které byly nuceny rozprodávat obecní majetek, případně skončily s exekucí na obecní majetek. Podobný osud rozhodně nechceme následovat. 

 

Nyní bych se ještě vrátil k některým argumentům, které prezentovali hokejisté, co přinese velký zimní stadion:

  1. Odpadnou ztráty za ušlý pronájem vlivem nepříznivého počasí.
  2. Zvýší se zájem a obsazenost díky jistotě pronájmu (nehrozí rušení kvůli nepřízni počasí)
  3. Úspora za údržbu rolby
  4. Stabilní (nižší) tloušťka ledu cca. 5cm (nyní cca. 10-15cm vlivem deště)
  5. V hale se mohou pořádat mimo zimní sezónu i jiné sporty (hokejbal, in-line atd.)

 

To vše je pravda, ale je nutné kvůli tomu stavět velký zimní stadion s osmi šatnami, VIP salónkem, bufetem, tribunou pro 200 lidí i přes negativa a problémy výše zmíněné? Toto vše vyřeší přece i lehká konstrukce.

 

Nejen z mého pohledu říkám ano, je třeba zastřešit současnou ledovou plochu, ale dostačující bude i lehká konstrukce se zázemím (včetně prostoru pro diváky), na kterou je zřejmě možné také získat dotaci. Většina zastupitelů vyjádřila podporu tomuto řešení. Současně je ale třeba hledat i možnosti snížení nákladů, které prezentoval i zastupitel Ing. Strankmüller.

 

Nevím, jaká byla podpora velkého zimního stadionu v minulém zastupitelstvu, ale dle mého názoru začala současná diskuze o zimním stadionu pozdě. Je fakt, že projekt na velký zimák byl připraven, ale stejně tak se mohla připravit i druhá levnější alternativa. A nemuselo nutně jít o lehkou konstrukci. Spíše mohli hokejisté, kteří si zadali požadavky na projekt, slevit ze svých představ, méně šaten, žádný VIP salonek, dále např. posunutí stavby tak, aby se nezasáhla do cesty atd. Tím pádem by se zlevnila částka za celkovou stavbu i spoluúčast města. Dnes je zřejmě na předělání stávajícího projektu nebo nový projekt již pozdě.      

 

Zveme tímto všechny zájemce z řad občanů, hokejistů, sportovců i zastupitelů na setkání, kde můžeme prodiskutovat nejen výše uvedené. Toto setkání se uskuteční v pondělí 4. dubna 2011 od 18:00 v zasedací místnosti přízemí radnice.



Dne 01.04.2011:Bc. Karel Lukeš


13.04.2011 - 17:00:44
jrewing - Pro reno: Máte své požadavky na vybavenost? Chcete postavit menší ČEZ arénu? Tady ve Stříbře? A morovej sloup ze zlata byste nechtěl? To je hustý, Pro agbiker: Jste přesvědčen, že zaplněnost zimáku v Tachově je mnohonásobně větší, než koupaliště? V létě? Tak to já si opravdu nemyslím. Pro vsucha: Standarty si můžete splnit, až bude schváleno, že se město zadluží na hranici krachu a postaví tu zimák. Jak jsem již několikrát psal, bojujete zde hlavně za své zájmy a co bude s ostatníma je Vám šumák. A rozvaha od erudovaného ekonoma je samozřejmně udělaná tak, aby to vypadalo hezky, ale žádný erudovaný ekonom nikdy nezapomene započítat náklady na zaměstnance, náklady na energie a náklady na amortizaci. Což jsem ve Vaší ekonomické rozvaze nikde nenašel. A to, že když bude zimák zastřešenej, že se ušetří na energiích může brát v potaz jen hlupák, za kterého platí energie nikdo jiný.
05.04.2011 - 06:42:36
mecenas - Může dát někdo informaci, zda se něco vyřešilo? Byla vůbec zmiňovaná schůzka? Kdo se účastnil? Díky.
04.04.2011 - 13:51:37
tubarao - Pepo, snad to prodiskutujeme večer, ale aby věděli i ti, kteří se diskuze osobně nezúčastní. Mám před sebou specifikaci této lehké konstrukce, kde se mimo jiné píše: haly lze lehce demontovat a přemístit, prodloužit, zkrátit… Věci, o které se zajímám, si ověřuji. K tomu, jak se dříve řešilo kluziště, se nemá cenu vracet. To teď nevyřešíme. Musíme řešit, co teď dál… U lehkého zastřešení je předpoklad snížení nákladů na odklízení sněhu, úspora energie díky chlazení nižší vrstvy ledu, zmenšení počtu oprav a tím snížení nákladů atd. A mimochodem čísla, kolik nás stojí provoz teď se vším všudy, jsou nám známa.
04.04.2011 - 13:50:19
vsucha - Těší mě, že i někdo jiný vnímá, že ekonomicky optimální varianta neznamená nejlevnější. Pan Hrábek dobře vystihl, že až v hale můžete něco pořádnýho dělat. Ono totiž hokejisti můžou slevit ze svých požadavků, ale už dávno je standardem hala minimálně s 6 šatnami. A vůbec tady nejde o stavající hokejisty 20 a více let. Je to investice do budoucnosti a je pouze na dnešních zastupitelých jak se rozhodnou. Jen chci podotknout, že pro mě jako otce jednoho ze žáčků, by bylo časově a ekonomicky výhodnější využívat služeb tachovského či domažlického klubu. Přesto věnuji svůj volný čas i prostředky budování a výchově žákovského týmu. Rádi reprezetujeme naše město, který nosí všichni Buldoci na hrudi. Pozn.: Ve znaku máme sice buldoka, ale nápis Stříbro.
04.04.2011 - 13:17:00
Pepa - Karle, pokud předpokládáš, že hokejisté hlasují pro halu, tak ostatní jsou proti a z toho pro lehké zastřešení je pouze 7 hlasů a nic nedělat 73!!! A že je zastřešení rozebíratelné? Nevěř všemu, co kdo řekne, pokud se pod to nepodepíše!!! O původně schválené technologii na malé kluziště se také tvrdilo, že se může dát jinam, dokonce se mluvilo i o prodeji a skutečnost byla taková, že se dle dotace rekonstruoval původní přírodní zimák, takže pak nic nešlo! Kdyby tohle tehdy zastupitelé věděli, tak kdoví, jak by hlasovali. Dole v diskusi jsem sepsal některé otázky z probíhající diskuse u ankety, na které by měli občané a především zastupitelé znát odpovědi, aby mohli kvalifikovaně rozhodovat. Mám obavu, že odpovědi neznají ani zastupitelé, takže nejpřirozenější je pak šetřit a když už je kolem zimáku taková diskuse, tak projevit dobrou vůli a lehce zastřešit. Ale ty čísla, tedy kolik stojí se vším všudy provoz nezakrytého kluziště teď a alespoň hrubé odhady, kolik bude stát při zakrytí lehkou konstrukcí a kolik by stál provoz haly, to zatím nikdo nezveřejnil, protože se tím nikdo nezabýval. Takže nikdo neví, zda by např. hala nakonec ekonomicky (ne nákladově) nebyla nejlevnější. A když se kouknete na internetové stránky okolních zimních stadiónů, tak zjistíte, že rozvoj dětského a mládežnického hokeje skutečně nastal až v halách, ve kterých se pak začali objevovat i sponzoři. Josef Hrábek
04.04.2011 - 10:48:03
mecenas - Milý odpadlíku reno, konečně někdo napsal (a nejen já), že se hokejisté mohou uskromnit. To je to, co psal i p. Lukeš. Ale jak již bylo napsáno, tohle jsme měli řešit mnohem dřív a jednat s městem o méně nákladném projektu. Jsem také rád, že se ozval i někdo jiný než Buldoci, přece tu nejsou sami a nereprezentují jen "hobíky". Jinak máš pravdu, že podpora sportu ze strany města může a musí být vyšší. A to především dětí, aby se bezcílně netoulaly městem. My si můžeme sport financovat sami, pokud si chceme zahrát.
04.04.2011 - 09:31:03
tubarao - Pepo, jak už psal někdo dole, tato anketa není ideální a pravdou je, že hlasovali především hokejisté a známí. Nicméně k faktům. O (budoucí) finanční situaci města nás informovala Ing. Bartoňková, vedoucí FO. Takže tuto informaci beru tak, že je od nejpovolanějšího člověka. A opravdu bych nechtěl, aby majetek města musel být rozprodáván kvůli neschopnosti splácení úvěru zimáku.
04.04.2011 - 09:26:13
tubarao - Honzo, nikdo hokejisty neobviňuje. Pokud jsi na ZM poslouchal, pak víš, kdo tam říkal o projektu a VIP salónku a také, že požadavky v projektu velkého zimáku vzešly od hokejistů. Bohužel v současné době se musíme dívat hlavně na finance. A to platí nejen pro město. Jinak lehká konstrukce je rozebíratelná, tzn. že pokud bude příhodnější situace, nic nebrání v budoucnu ji rozebrat a udělat kompletní zastřešení a zateplení.
04.04.2011 - 08:37:35
rejpal - pro agbiker: Sorry, ale dovolim si nesouhlasit. Podle mě by bylo venkovní koupaliště hodně navštěvované. Beru samozřejmě, že by fungovalo asi jenom červen, červenec a srpen.Myslim, že provozní náklady na koupaliště nebudou tak vysoké jako na provoz zimáku. Ale to asi nikdy nezjistíme, protože koupaliště tu asi nikdy nebude a je to hodně smutný, že si nemáš kam jít v létě zaplavat.
03.04.2011 - 18:55:53
Pepa - To je problém dotací. Když se vzala dotace na stávající technologii, tak jí nebylo možné změnit při předělávce na větší plochu. Tu lze změnit až po uplynutí doby, která je uvedena v podmínkách dotace, jinak by se dotace musela vrátit. To samé bude v případě dotace na malé zastřešení. Zajímavý je i pohled na aktuální stav hlasování ve stále probíhající anketě. Pouze 7 hlasů pro zastřešení lehkou konstrukcí a proti jakémukoli zastřešení 73 hlasů. I to je výsledkem toho, že jediný, kdo se zatím pokusil o nějakou hrubou ekonomickou analýzu provozu, byli paradoxně hokejisté a ne město. Sice je v článku napsáno, že by město nemělo na provoz haly, ale o co se toto tvrzení opírá, to je otázka, na kterou zatím nikdo nedal písemně odpověď. Jen doufám, že ne na základě tvrzení úřednice z diskuse na posledním zastupitelstvu, která není ani z finančního odboru, ale zastupitelům přednesla, že by se město díky zimáku dostalo do červených čísel. Josef Hrábek
03.04.2011 - 14:23:19
agbiker - pro Rejpala : Váš názor je velice nepřesný. Zkuste se podívat do Tachova do bazénu a pak na zimák a nebudete tady psát takové blbosti. Návštěvnost na zimáku je několikanásobně vyšší, než v bazénu ( o nákladech nemluvě ).
03.04.2011 - 08:25:35
J Šůcha - Poslední dobou se dozvídáme, za co tady vlastně hokejisté můžou a akorát se tomu můžeme zasmát.Nejdříve na zastupitelstvu bylo řečeno, že za to jak to tady dopadlo, můžou hokejisti, údajně vyvíjeli tlak.Když bylo malé kluziště, tak aby se udělalo velké.Bylo to tak, že jsme se snažili a spolu s námi p.Votava přesvědčit zastupitele, aby udělali rovnou velké kluziště.A to se i odsouhlasilo (dobrá volba), bohužel poté se svolalo mimořádné zastupitelstvo (bez veřejnosti) a toto rozhodnutí se přehlasovalo na malé kluziště a to byla ta největší chyba, co se mohla udělat.Díky tomuto kroku tady máme tuto technologii chlazení.A v tomto článku se dozvídáme, že hokejisté si zadali požadavek na VIP salonék, o VIP salonku jsme se v životě nebavili.Padla řeč jen o tom, kolik by bylo zapotřebí šaten.Tvrdili jsme to, že minimální počet je 4x šatna a 2x sprcha, a že ideální stav na zimních stadionech je,když mají,6-8 šaten, aby se mohly pořádat turnaje atd.Další věc, co jsme podotýkali, byla ta, že by měl být vytvořen nějaký prostor pro diváky cca 150-200 lidi, ale zdůrazňovali jsme, že nemusí být žádná místa k sezení, ale jen ke stání.Nic víc jsme k projektu neříkali!!! Strašně by nás zajímalo, kdo s tím přišel, že jsme měli takové požadavky.Líbil se mi názor občana: "Udělejte to už pořádně, ať se řeší jiné věci."šatny, sprchy, příjezdová cesta a parkoviště, to jsou věci, které jsou samozřejmostí ke každému sportovišti a měly by se udělat, ať je střecha jakákoliv.Podle našeho názoru, kdyby se udělalo kvalitní zastřešení, tak by to bylo s jistotou uděláno pořádně a už by se to každou chvíli neřešilo, jak je to na hovno. Přijde nám, že se kouká zase JEN NA PENÍZE kolik to bude stát.A hlavní priorita je ta, aby to moc nestálo.To platilo i při počátečním budování původního kluziště a jak to dopadlo.Náš názor je ten, udělat to pořádně a když částečné zastřešení, tak aby to bylo dodělatelný do budoucna.Konstrukce na klasické zastřešení a dát zatím jen střechu a do budoucna by se to opláštilo kolem dokola.Ale vetšinou POTOM znamená NIKDY.
02.04.2011 - 12:08:00
občan - Hokej je bezesporu krásný sport..zaráží mne, jakou diskuzi vyvolá..hradby okolo města se bortí, málem už i zabíjely, po komunikacích směrem k náměstí se nedá pomalu bez utržení kola jet, po chodnících zvláště kolem javozu se nedá chodit, a tady se řeší nejvíce zájmy pár nadšených kluků honících se za gumovým nesmyslem..někdo by si měl pořádně utřídit priority..postavte už to sakramentské kluziště pořádně, ať se mohou řešit jiné a důležitější věci.
02.04.2011 - 00:53:22
reno - Pane Rejpal dovolím si reagovat na Váš komentář. Hraju hokej pravidelně. Byť nechytám NHL, ale jenom "obyčejnou" krajskou soutěž, tak mi věřte, že určité "požadavky" na vybavenost haly mám. A tím myslím zejména šatnu a sprchy(zkuste si po intenzivním tréninku nebo zápasu vlézt rovnou do oblečení...). Nevím kdo do diskuze vznesl pojem VIP salónek (z řad mých kamarádů hokejistů ve Stříbře nevím o nikom, kdo by to vyžadoval), ale je to podle mě naprostá zbytečnost. Pokud chci na pivo, tak si zajdu o kus dál (např. sauna). Takovýto salónek je dobrý, ale musíme se koukat na peníze - eventuelně by stačila jenom nějaká místnost na podávání nápojů a podávání rychlého teplého jídla (párky, klobásy atd)... Můj názor je ten, že by nám naprosto stačila hala jako je v Plzni - ČEZ - malá hala akorát s trošku menšími rozměry (nikoliv ledu, ale ostatního zařízení). Šatny bych nechal pokud možno stejně veliké. Když by se to situovalo co nejblíže k budově s kuželkami(a), tak by se z toho mohl udělat jeden větší komplex a v tomto případě by se mohl využít bar na kuželkách i pro hokejové diváky. Nechci a nehodlám se pouštět do diskuze o tom jaké chlazení má být, kolik co stojí atd..., ale jenom chci poznamenat určité skutečnosti, které někteří hokejisté "vydí". Troufám si říci, že je z mého okolí hodně kamarádů hokejistů, kteří sdílí ten samý názor - můj názor, tímto za ně ale pochopitelně "nemluvím". Tedy doufám... :o) Vím, že tento komentář skoro vůbec nepomůže budoucí situaci se "zimním stadiónem", ale mým cílem bylo zejména ukázat panu Rejpalovi fakt, že někteří (a možná,že všichni) hokejisti jsme nohama na zemi... Věřte mi, že si občas spočítám kolik l nafty projezdím týdně na tréninky a zápasy. Není to zrovna malé číslo. Jenže nic jiného mi nezbývá. Ale co mě naštěstí uklidňuje je fakt, že to není jenom hokej, co tu pokulhává ze sportu. Jinač díky K.Lukešovi za projevenou snahu a nestranný úhel pohledu. Z části chápu i pozici vedení města. Jedinou snad negativní poznámku co si dovolím "natvrdo" napsat je, že město je, v určitém slova smyslu, "do budoucna mrtvé město"...
01.04.2011 - 23:26:12
rejpal - Díky pane Lukeš, konečně někdo napsal střízlivě o ledové ploše. V současné době stavět velký zimní stadion by byl hazard na který by mohlo doplatit celé město. Pánové hokejisti už se konečně proberte. Pokud bude ledová plocha zastřešena lehkou konstrukcí tak co vám ještě bude chybět ke spokojenosti.Hele pánové sorry ale 8 šaten a VIP salónek?si děláte srandu vy snad hrajete NHL??? Já bych si rád zaplaval v bazénu ve Stříbře, ale bohužel se toho nikdy nedočkám. Troufám si říct, že by nás ve Stříbře bylo víc co by si rádi zaplavali, než zabruslili. A určitě by jsme byli rádi alespoň za venkovní koupaliště co by fungovalo jen 3 měsíce v roce. Ale toho se nikdy nedočkáme. Tak už se laskavě vraťte páni hokejisti na zem.............
01.04.2011 - 18:14:43
Pepa - Jak to v tom Tachově dělají? Opravené hradby, přeložka silnice přes bývalou Rybenu, bazén, sjezdovka, zimní stadion, nyní cesty ke sportovištím a venkovní koupaliště http://tachovsky.denik.cz/zpravy_region/ke-sportovistim-povede-nova-komunikace20110401.html. A v Benešovicích naplánovali průmyslovou zónu hned za obcí http://tachovsky.denik.cz/kratce_region/844852.html.
01.04.2011 - 14:00:18
Pepa - Karle, to je pravda, parkoviště jsem přehlédl. Ale když ostatní sportovci mohou parkovat na Palacké, proč ne hokejisté? Ing. Josef Hrábek
01.04.2011 - 12:45:28
tubarao - Já jsem to nebral osobně. Určitě si o tom promluvíme v pondělí, pokud, jak doufám, přijdete.
01.04.2011 - 12:35:42
vsucha - oprava: ekonomem
01.04.2011 - 12:34:24
vsucha - Možná jsem nepoužil správný slovo, ale měl jsem na mysli, že tady někdo řekne cifru a pak se jí plno lidí drží aniž by věděli vše kolem. Jen jsem chtěl zmínit, že dnes město dotuje areál cca 1,5 mil. za 3 měsíce provozu a 1,8 mil uvedených v naší studii počítalo se 6 měsíčním provozem ledu. Navíc ekonomickou analýzu jsme zpracovávali erudovaným ekonom, takže to nejsou jenom nějaký smyšlený numera. Ještě jednou pane Lukeš se omlouvám, ale nemyslel jsem to vůči Vám, tak jak to možná vyznělo.
01.04.2011 - 11:48:11
tubarao - Pane Šůcho, použil jsem čísla, která jste prezentovali nám a také jsem na to upozornil. Takže pokud mám být já opatrný, měli jste být i vy :o) V našem zájmu by mělo být také spořit energie. Částku dotace v Tachově jsem získal včera na jednání SST, ale je pouze orientační a nevím, co vše se z ní dotuje. KL
01.04.2011 - 11:26:09
vsucha - Pro pana Lukeše: S těmi čísli bych byl trochu opatrnější. Za prvé částka 1.8 mil Kč byla uvedená za 6 měsíční pronájem pouze na hokej (nebyly započítány ostatní příjmy a možné úspory na energiích). Za druhé 3-3,5 mil. nebude tak horké, navíc v letošním roce tachovští využili služeb energetika a nyní budou vyhodnocovat další úspory na energií. Jinak díky za článek a Váš přístup k věci. Kéž by i další zastupitelé takto přistupovali k jádru věci.
01.04.2011 - 10:46:40
tubarao - Pepo, psal jsem částku 15 mil. za cestu + parkoviště. Samotná cesta je odhadnuta na 10 mil. Nepsal jsem, že technologie nebude fungovat, ale že není vhodná, nikde jinde údajně není použitá v zastřešené hale. Diskuze k úpravám projektu měla být vyvolána už mnohem dříve. Kalkulaci Buldoků jsem vzal, protože byla předána jako oficiální materiál pro zastupitele. Jinak Tachov dotuje zimák částkou 3-3,5mil.! Ohledně možnosti jednání s Plzeňským krajem, to je otázka na vedení. Stávající technologie se musí provozovat ještě cca. 7 let. K. Lukeš
01.04.2011 - 10:01:51
Pepa - Na základě diskuse na těchto stránkách u ankety (mimochodem stále můžete hlasovat) připojím několik připomínek či dotazů. Použitá technologie nebude v hale fungovat? Zveřejněte písemné stanovisko podepsané hasiči, že na asfaltu nelze. Kolik by stálo položit na asfalt něco, aby se mohlo stavět a zároveň to ještě teplotně izolovalo? Vedoucí HIO říkala, že by se cesta za 10 !!! miliónů nemusela dělat v případě malého zastřešení, které nebude do silnice zasahovat. Stačilo by tedy upravit velký projekt, aby nezasáhl do silnice. Úprava velkého projektu by neměla stát více než projekt nový na malé zastřešení. Z kalkulace Buldoků lze vzít orientačně pouze tržby, nikoliv náklady, ty se musí spočítat extra. Kraj by finančně nepomohl? Nebo třeba firma jako Kermi? Dostali bychom se pod mez stanovenou státem pro zadlužení? Kolik procent rozpočtu by dělaly splátky úvěru? V rámci úpravy projektu by se mohl snížit počet šaten a zrušit VIP salónek anebo udělat průchod (tunel) do šaten Baníku = levnější = menší úvěr. Zveřejněte provozní náklady při nezastřešeném, lehce zastřešeném či plně zastřešeném kluzišti. Jak dlouho se musí ještě provozovat stávající technologie? Ing. Josef Hrábek
01.04.2011 - 09:53:54
mecenas - Konečně se našel někdo z města, kdo řekl veřejně i další aspekty. Sice to mělo být už dávno, ale alespoň něco. Díky. Faktem je, že bych nechtěl skončit jako v Bublavě a pokud se dotáhne lehká konstrukce, budu spokojen. Podmínky na stříbrskou NHL se tím zlepší. I když upřímně, hráli jsme doposud po nezastřešenou a taky jsme si zahráli... Nemáme důvod jezdit do Plzně, Třemešné, Tachova nebo Domažlic, nejsme profíci, ale hobíci. Hrajeme to pro radost a žízeň, takže tady budeme hrát i nadále.



Pro reakci na článek musíte být přihlášen

Publikování nebo šíření článků a fotografií ze stribro.cz je bez souhlasu autora zakázáno.
Účetnictví a prodejna počítačů Stříbro | Tvorba www stránek Stříbro