Uživatelské jméno: Heslo: Dnes je 20. dubna 2024
Aktuálně O městě Pro turisty Pro občany Podnikatelé Katalog
počasí.stříbro.cz | fanstyby.stříbro.cz



MÉĎOVÉ Z MUZEU!


Na dvě stovky plyšových medvídků se můžete přijet podívat do černošínského muzea

Paní Boženka Rambalová původem z Vejprnic, ale díky kočovnému životu tatínka důstojníka se během života dostala na několik míst, dokonce několik let žila ve slovenském Martině. Sam se v dospělosti vrátila do Plzně, na kterou stále vzpomínala a zůstala tam do dnešního věku 72 let.

Je zdravotní laborantkou, v Plzni jste ji mohli potkat v nemocnici na Borech  v laboratoři, která dnes nese název Mulačova nemocnice. Během let pracovala i jako laborantka lékařské fakulty pro izotopy i jako mikrobiologická laborantka. Dnes si užívá důchodu s manželem Vaškem a jejím koníčkem je sbírání starých hraček.
 
Jaké například máte hračky?
Starožitné a staré panenky z různých materiálů, medvídky různých výrobců a různého stáří, doplňky pro panenky a staré mechanické hračky.
 
Dokážete odhadem říci, kolik máte od všeho kusů?
Bohužel ne, je toho moc, ale řádově stovky.
 
Jak se vám do do plzeňském bytu 1+1 vejde?
Špatně, mívali jsme větší byt, kde jsem měla celou jednu místnost pro sbírku. Nyní to máme všechno v naší jedné místnosti, která je obývákem i ložnicí. Různě ve skříních, v poličkách, nějakou část levnějších mám ve sklepě.
 
Odkdy je sbíráte?
Některé hračky jsem si schovala od dětství, a po 45. roce, kdy jsem navštívila několik výstav starých hraček, jsem si sehnala naučnou literaturu a začala jsem intenzívně sbírat. I sehnat takové pouční není jednoduché, ty prvorepublikové jsou vyprodané, nebo nejsou, občas se dají sehnat nějaké v zahraničí, ale zase musím vše pracně se slovníkem překládat.
 
Kde se dají staré hračky sehnat?
Na burzách, u starožitníků, na bleších trzích anebo po známých. Už toho moc na trzích není, všechno mizí v zahraničí, tady v Čechách už málokdy na něco narazíte, spíše jen na drobnosti. Vzácné kusy jsou většinou nejsou k sehnání, a když už na ně narazíte, tak jsou finančně nedostupné.
 
Co na to říká Váš manžel a syn?
Říkají, že jsem bzuk, ale když prý mi to holt dělá radost, ať si to sbírám. Můj muž sbírá zase známky a nálepky od piva. Syn měl sbírky spíše jako dítě.
 
Které hračky jsou Vaše nejoblíbenější?
Já vůbec nedělám rozdíly, já jsem správná „mamá“ hraček!
 
Máte nějaký životní sen?
Moc snů ani nemám, ale kdyby to šlo, tak bych chtěla získat panenku od Kate Kruse a panenku Lucinku, sestřičku čertíka Marbulínka.
 

Kdo by chtěl vidět část sbírky medvídků paní Boženky Rambalové, může si zajet do černošínského muzea, kde přes hlavní prázdniny budou medvídci k vidění denně od 10 do 17 hodin až do 10. září. V muzeu je medvídek i z roku 1936, a nejmenší u nich má tři centimetry. Zvláštností jsou i medvídci Bukowski ze Švédska.

MarS

 





Dne 19.07.2018:Martina Sihelská





Pro reakci na článek musíte být přihlášen

Publikování nebo šíření článků a fotografií ze stribro.cz je bez souhlasu autora zakázáno.
Účetnictví a prodejna počítačů Stříbro | Tvorba www stránek Stříbro