Uživatelské jméno: Heslo: Dnes je 19. dubna 2024
Aktuálně O městě Pro turisty Pro občany Podnikatelé Katalog
počasí.stříbro.cz | fanstyby.stříbro.cz



Větrné elektrárny ve Stříbře ANO či NE?


Samotný stožár větrné elektrárny je dost velkým ...

zásahem do krajiny, kterou máme v okolí Stříbra relativně zachovanou. Je to rozhodně větší zásah než stožáry vysokého napětí, které jsou přeci jenom menší, "průhlednější" a hlavně na sebe neupozorňují pohybem vrtulí. Další problém je, jak budou nataženy dráty od větrné elektrárny do nejbližší rozvodny. To je další zásah do krajiny.

Větrná elektrárna je na rozdíl od tepelné ekologičtější, o tom není pochyb. Problém je, že je závislá na větru a z tohoto důvodu je nestabilním zdrojem energie a je nutné za ni mít náhradu např. ve formě určitého výkonu elektrárny tepelné pro případ, kdy vítr přestane foukat. To, že je ČR povinna držet podle mezinárodních pravidel zálohu, která zatím výpadek větrných elektráren pokryje, to je jiná věc.

Zajímalo by mě, zda podnikatelský subjekt omezí výrobu v tepelných elektrárnách a poníží tím svůj zisk v případě, že "najedou" větrné elektrárny a přitom je kupec, který tuto momentálně přebytečnou energii dobře zaplatí? A bude si podnikatelský subjekt snižovat rentabilitu tepelné elektrárny, zvláště když právě fouká a zplodiny se dobře rozptylují?

Je pravda, že palivo pro tepelné elektrárny jednou dojde, ale větrné elektrárny nás nespasí. Bez jaderné energie přes všechna její rizika se prostě neobejdeme.

Logické by bylo seřadit získávání energií z obnovitelných zdrojů podle stabilnosti dodávané energie a nejdříve se zaměřit na elektrárny z obnovitelných zdrojů, jejichž potřeba zálohování je minimální. Až po vyčerpání možností jít na méně stabilní zdroje výroby energie. Jednou z takových možností v našem regionu jsou vodní elektrárny. Bohužel téma vodních elektráren se také rychle opustilo. Pan Březina z ČEZu slíbil, že dá vědět, jak elektrárny na Mži, ale nikde jsem nic neobjevil. Na jedné straně když vidím, na jakých potocích jsou vodní elektrárny provozované a na straně druhé nám ve Stříbře jedna vodní elektrárna nefunguje a to je nejen na Mži různých jezů a náhonů ... . Přitom vodní elektrárny nezmění ráz krajiny tak viditelně jako větrné, i když bohužel také potřebují dráty.

Slibovaná finanční částka do rozpočtu Města Stříbra je zajímavá, byť by se v případě výstavby méně než 11 elektráren přišlo o případný slibovaný jednorázový bonus, tedy o 500.000,- Kč za každou větrnou elektrárnu. Chápu finanční částku do rozpočtu města v případě, že o výstavbě větrných elektráren bude rozhodovat zastupitelstvo. V případě, že je vyhlášené referendum, bylo by logické, že dostanou nabídku na levnější energii přímo občané. To se nestalo. Ono v koncovce stejně může rozhodovat zastupitelstvo. Je totiž otázka, zda se referenda zúčastní 35% všech oprávněných voličů, aby referendum bylo platné. Např. druhého kola senátních voleb, kde se rozhodovalo v podstatě také ANO nebo NE, se ve Stříbře zúčastnilo necelých 32% voličů. A když už se zúčastní více jak 35% voličů, tak musí pro nebo proti hlasovat minimálně 25% všech oprávněných voličů celého Stříbra! Pokud tyto dvě podmínky nebudou splněny současně, NEbude výsledek referenda pro zastupitelstvo závazný.

Udělejte si proto každý svá pro a proti a hlavně se v pátek zúčastněte referenda. I kdyby o výstavbě přeci jenom nakonec rozhodovalo zastupitelstvo, tak výsledek, byť neplatného, referenda zastupitelům napoví, jaký názor převládá u obyvatel, kterým není výstavba elektráren lhostejná.

Přehled akcí a článků včetně diskusí k větrným elektrárnám.

Hlasujte v anketě k výstavbě větrných elektráren!


Dne 06.01.2009:Ing. Josef Hrábek #RF#


07.01.2009 - 14:08:37
Martin Schreier - Dobrý den, máte v podstatě pravdu. Budoucí omezování výroby v tepelných elektrárnách je dáno především hranicí živostností těchto zdrojů. Tento proces začne pozvolna po roce 2015 a výrazně se projeví v další vlně odstávek okolo roku 2035. Výstavbou větrných elektráren a dalších obnovitelných zdrojů dnes ČR hledá cesty, jak tuto situaci řešit v delším horizontu. Současně se ale brzy dostaneme do situace (zhruba v letech 2012-16), kdy se zřejmě staneme z vývozce spíše dovozcem elektrické energie. Protože správně vidíte věci v širší perspektivě, jistě se shodneme na tom, že budoucí energetický mix ČR bude stavět na jaderné energii vhodně doplněné obnovitelnými zdroji - konečně o tom mluví i výstupy zprávy tzv. Pačesovy komise. Více o predikcích spotřeby elektřiny najdete např. na http://www.cez.cz/cs/energie-a-zivotni-prostredi/dostavba-elektrarny-temelin/duvody-dostavby.html. Ještě k malým vodním elektrárnám - zdaleka neplatí, že by byly nezajímavé. Vedle stávajících MVE (najdete je ve výčtu všech vodních elektráren na http://www.cez.cz/cs/energie-a-zivotni-prostredi/energie-z-obnovitelnych-zdroju/voda/vodni-elektrarny-cez.html) se připravují v současnosti i další. Právě společnost ČEZ Obnovitelné zdroje, která stojí za projektem zvažovaného větrného parku u Stříbra, staví v současnosti MVE v areálu elektrárny Mělník. Nedávno ČEZ OZE spouštěla v západních Čechách MVE Bukovec, další malé vodní elektrárny na několika vodních tocích v ČR jsou v současnosti zvažovány.
07.01.2009 - 12:18:22
pepa - Že elektrizační soustava není nafukovací, tomu rozumím. V tom případě chápu, že musíte něco odstavit. Ale vzhledem k tomu, že je ČR vývozce elektrické energie, je kapacita elektrizační soustavy vyšší než je spotřeba ČR, takže pokud to chápu dobře, dokud nenarazíte na kapacitu elektrizační soustavy, tak v případě, že budete mít kupce, nebudete v tepelných elektrárnách omezovat výrobu? Co se týče Vaší reakce na vodní elektrárny, tak mi připadá, že pro ČEZ jsou malé vodní elektrárny ekonomicky nezajímavé, byť v podstatě nepotřebují zálohu.
07.01.2009 - 09:02:48
Ladislav Březina - Dobrý den, přeji Vám úspěšný vstup do nového roku. K problému zálohování zdrojů jsem se vyjádřil již v reakcích na předchozích diskusích. Krátce lze říci, že elektrizační soustava není nafukovací, takže pokud bude dostatek proudu z větru, musí se snížit výroba jinde. Nejjednodušší je to u tepelných elektráren.......................... Veškeré kabelové trasy mezi elektrárnami a napojení do rozvodny bude v zemi, čili se nebudou stavět žádná další stožáry elektrického vedení............................................. ........Vodní elektrárny - v současné době se připravuje na Povodí Vltavy koncepce rozvoje malých vodních elektráren. Do doby, než si samo Povodí rozmyslí, jak chce s lokalitami naložit, tak do nich nechce pustit žádný jiný soukromý subjekt. Naše společnost vlastní vodní elektrárnu na přehradě Hracholusky. Zkuste si tipnout kolik větrníků by bylo potřeba, aby nahradily její roční výrobu. ...................................................................................................................................... ..................................................................................................... Odpověď je překvapivá, pouze 2,2 větrníky by nahradily roční výrobu na této přehradě. Průměrná roční výroba na Hracholuskách je 9810 MWh, jedna větrná elektrárna vyrobí ve Stříbře podle konzervativních odhadů kolem 4500 MWh. A to je ................................... Přidávám se k výzvě, abyste nebyli k tomuto problému lhostejní a přišli se vyjádřit k tomuto záměru v referendu. Přeji všem šťastnou ruku!
06.01.2009 - 14:50:22
pepa - http://www.nazeleno.cz/energie/jak-se-stavi-vetrna-elektrarna-v-cesku-vitejte-ve-stribre.aspx



Pro reakci na článek musíte být přihlášen

Publikování nebo šíření článků a fotografií ze stribro.cz je bez souhlasu autora zakázáno.
Účetnictví a prodejna počítačů Stříbro | Tvorba www stránek Stříbro