Uživatelské jméno: Heslo: Dnes je 19. dubna 2024
Aktuálně O městě Pro turisty Pro občany Podnikatelé Katalog
počasí.stříbro.cz | fanstyby.stříbro.cz



Online výuka na základní škole


Vážení rodiče, vaší jedinou starostí je ráno děti probudit a dohlédnout, aby byly přihlášeny k online výuce podle rozvrhu.
Doplněna reakce pana ředitele ...


Vážení rodiče, zákonní zástupci.

Od středy 14. 10. 2020 povede základní škola výuku žáků distančně. Do svých emailových schránek dnes obdržíte důležité informace, včetně organizace online výuky (rozvrh). Vaší jedinou starostí je ráno děti probudit a dohlédnout, aby byly přihlášeny online podle rozvrhu. Děti nesmí trpět touto situací. Proto se i na I. stupni učitelé pravidelně přihlásí online dětem, aby jim pomohli s plněním úkolů. Nehledejme na nadcházejících dnech negativa, řešme vše s úsměvem. Dětem se tak bude lépe pracovat. Online rozvrh platí pro II. stupeň ZŠ od středy 14. 10. 2020 a pro I. stupeň ZŠ od 19.10. 2020.

Sci-fi? Bejvávalo. Budoucnost? Ne, realita v nedalekém Boru u Tachova, vypůjčil jsem si informaci pana ředitele - viz. ZDE. Podívejte se na rozvrh ve škole v Boru - ZDE. Už ve 2. třídě běží online od 9:00 třídnická hodina = konzultace a pak od 10:00 se střídá čeština a matematika.

A co ve Stříbře? Po rozeslání e-mailu ZŠ, který zjišťoval vybavení rodin výpočetní technikou, někteří rodiče dokoupili sluchátka s mikrofonem a webkamerou nebo i chybějící techniku pro online výuku. Po videích na internetu, která ukazovala, jak děti zlobí učitele při online výuce, či po vysílání České televize, ve kterém učitelka předváděla dětem, jak se z domova přihlásí k online výuce, byli někteří rodiče rozladěni, když zjistili, že si děti přinesly stejně jako na jaře jen domácí úkoly a požádali mě, abych se na online výuku zeptal minulou středu na zastupitelstvu. I když jsem rodiče vyzval, aby se osobně zúčastnili jednání zastupitelstva, bohužel se tak nestalo.

Ředitelé základních škol se k dotazu na online výuku na zastupitelstvu vyjádřili. Požádal jsem je, aby svá vyjádření zveřejnili na webových stránkách svých škol. Nicméně to, co říkali na zastupitelstvu, na jejich webovkách nevidím, tak jenom to, co si pamatuji, že ředitelé uvedli:
- Muselo se udělat výběrové řízení a pak se čekalo na dodávku počítačů, které dorazily až tento týden, teď se budou učitelé seznamovat s obsluhou a zkoušet, ale vzhledem k tomu, že bude distanční výuka jen 8 dní a pak jsou prázdniny, tak učitelé dostali pokyn, aby nezačínali novou látku ... . 
- Žáci do 15 let se nemohou sami přihlásit k online výuce.
- Ministerstvo školství doporučuje pro první stupeň online výuku jen na hodinu a na druhém stupni na tři hodiny denně.
- Ne všechny rodiny mají výpočetní techniku a ne všechny mají internet.
- Rodiče dostávají e-maily a odkazy na předtočená videa.
Vedení města, které je zřizovatelem škol, vyjádřilo spokojenost nad postupem ředitelů škol, k čemuž se připojil i přítomný zástupce sdružení rodičů. První místostarosta uvedl, že i na sociálních sítích proběhly k online výuce diskuse.

ZŠ Gagarinova.

ZŠ Mánesova.

Reakce ředitele ZŠ Mánesova:

Vážení rodiče,

nejsem zvyklý odpovídat na písemné názory a připomínky, raději si je vyslechnu a odpovím na ně.

Dnes ale musím reagovat na článek pana ing. Josefa Hrábka ze dne 19. 10. 2020. Nechci polemizovat s jeho názory, v některých pravda je, v některých méně.

Jde mi spíše o celkový dojem z článku. Myslím, že není k učitelům naší školy spravedlivý. Vraťme se o půlroku zpátky. Po úvodním březnovém šoku jsme očekávali zavření škol v řádu týdnů. Přesto jsme  ze dne na den stihli zajistit žákům nějakou práci, samozřejmě převážně off-line. Když se otevírání škol stále oddalovalo, začali někteří učitelé pracovat částečně on-line. Nebyla to žádná sláva. Ale-všichni učitelé naší školy byli v neustálém kontaktu s žáky a jejich rodiči. Povzbuzovali je, uklidňovali, že vše zvládnou a doženou.  A hlavně-těšili se, až žáci opět budou chodit do školy.  A když to nastalo, mohli docházet žáci 1. stupně, žáci 9. tříd a pak i žáci celého 2. stupně, tak nikdo z pedagogů nezůstal doma, i když řada z nich patří do tzv. rizikové skupiny. Stejně tak jsme s radostí přivítali všechny žáky 1. září. Myslím, že toto byl jasný důkaz, že nám na vzdělání žáků záleží a věřím, že to ocenila i spousta rodičů.

Od 14. října jsou všichni žáci opět doma, po všelijakých váháních a nejistotách. Proto není spravedlivé, že už v ten samý den se očekává on-line výuka (asi) všech žáků (asi) celé dopoledne. Ano, v některých školách určitě jsou dál, ale ve spoustě jiných tam, kde jsme my. A to by bylo spravedlivé zmínit.

Proto prosím, vážení rodiče, důvěřujte nám, že děláme vše, co je v našich silách. Nepřeceňujte význam synchronní  on-line výuky. Bez píle Vašich dětí a Vaší spolupráce s námi se neobejdeme.

Děkuji Vám.

Mgr. Václav Peteřík                                                                       Ve Stříbře dne 19. 10. 2020

ředitel ZŠ Stříbro, Mánesova 485



Dne 19.10.2020:Ing. Josef Hrábek


20.10.2020 - 13:18:30
Pepa - Ahoj Milane, doménu stribro.cz může v rámci svobody slova nekomerčně zneužívat kdokoli a kdokoli komentovat, což třeba na webu města nelze. Narůžovo nám situaci do voleb maloval premiér a jemu poděkuj za to, co se (v médiích) děje, ale nezoufej, bude líp. Nicméně svobodná média a svoboda slova mají v demokracii nezastupitelnou roli. Informuji o realitě a snažím se přinášet různé pohledy včetně odkazů na § zákonů, ať má čtenář co nejvíce informací a pak ať si udělá názor sám. Nemám děti školou povinné a neprohlásil jsem se mluvčím rodičů, pouze jsem se na žádost některých rodičů zeptal na online výuku na zastupitelstvu. Na následnou otázku „Proč to v Boru jde?“ odpověď neznám, ověřil jsem si, že to v Boru opravdu jde a zveřejnil. Nic víc nic míň. Léta jsem vedl na počítačové kroužky pro děti a pak jsem léta externě učil na GOAS a dle mého názoru je online výuka blíže výuce ve třídách, výuka je intenzivnější a děti to v jejich znalostech posune , což vše se promítne nejen při zkouškách na střední školy a učiliště. Učiteli nepohrdám, naopak, první vlnu zvládli perfektně, offline výuka je nesmírně pracná a časově velice náročná, klobouk dolů. Sám píšeš „… bez přímé reakce …“, ale při skutečné online výuce tu přímou reakci přeci máš. Tak proč nevyučuješ online? Pevné zdraví všem Hrábek
20.10.2020 - 11:57:12
Pepa - Pro čtenáře: v registru na webu www.nic.cz lze zjistit, že vlastníkem stribro.cz je SoftAg STŘÍBRO s.r.o., což je uvedeno i v kontaktech vlevo v hlavním menu (http://www.stribro.cz/kontakt.php), kde je vidět, že kdokoli se může stát jejich redaktorem. Stránky jsme zaregistrovali 22.12.1998 a nabídli městu, že je budeme provozovat společně, město nemělo zájem a přestože naše nabídka trvala, tak si teprve 20.03.2001 zaregistrovalo svoje stránky. Za ta léta jsme obdrželi nespočet zajímavých finančních nabídek na jejich odkoupení ať už od komerčních tak nekomerčních subjektů. Na stránkách se může kdokoli svobodně vyjádřit, nikomu nic nemažeme a ani ho neblokujeme, a to i přesto, že kvůli komentářům se na nás několikrát obrátila v rámci vyšetřování Policie ČR. Hezký den všem Josef Hrábek
20.10.2020 - 00:05:04
cernoch - Milan Černoch, Stříbro
20.10.2020 - 00:03:20
cernoch - Dobrý večer, nechtěl jsem reagovat, ale po opětovném přečtení článku a otázky "A co ve Stříbře" musím. 1.add autor Milý Pepo, -zneužíváš doménu Stříbro.cz o které se řada místních a téměř všichni cizí čtenáři domnívají, že je oficiální našeho města -tvé články jsou převážně pesimistické k vývoji a celkové atmosféře v našem městě, což hlavně v této době plné stresu a nejisté budoucnosti neustále opakované ve všech médiích k lepší náladě našich spoluobčanů opravdu nepřispívá -prohlásil ses mluvčím rodičů v otázce vzdělávání, přístupu k výuce a volby metod, s jakým mandátem -neustále se v příspěvcích oháníš paragrafy, zákony, novelami - pokud je mi známo, nejsi ve výše uvedeném nijak kvalifikován - o kvalitě znalostí v tvém oboru nemohu polemizovat, tam je nepochybná -napíšeš hypotézu a bez jakéhokoliv příspěvku na vybrané téma několik svých výroků přidáš, že by sebestřednost 2.add Václav - na Mánesovce jsem působil, současného ředitele, trávicího na svém postu mnoho času i o víkendech znám - pro objektivnost reakce a komplexního pohledu na věc připomínám, že v současnosti učím na druhé škole našeho města s vedením, pro které je vzdělání stříbrských dětí prioritou - jsem si proto jist, že obě naše školy se snaží nalézt pro děti v dnešní době nejisté budoucnosti, nepředvídatelného zvratu ve vývoji epidemie a termínu znovuotevření škol tu nejlepší cestu - opakované vyzdvihování metod jedné okresní školy se mi proto zdá jako pohrdání jejich snahami -za nás učitele, snažící se najít různé cesty a metody vzdělávání bez kontaktu se žáky pro které jsme na fakultách nebyli připravováni, pro oživení a nejlepší přijetí látky od žáků mohu, myslím jednomyslně, prohlásit, že naše práce bez přímé reakce se žáky je pro nás mnohem těžší -doufejme proto všichni, že v lavicích se setkáme v té nejkratší možné době -všem hodně zdraví, optimismu, vyražte do přírody, je krásná, podzimní
19.10.2020 - 12:16:21
Pepa - Dobrý den. Jenom doplním, že ve 2. třídě ZŠ Bor dnes dopoledne proběhla první skutečná online výuka, kdy se děti a vyučující navzájem vidí a komunikují spolu. Trochu rušivě působilo, jak všechny děti měly zapnuté mikrofony, ale jinak se to rodičům líbilo. Hezký den Hrábek



Pro reakci na článek musíte být přihlšen


Publikování nebo šíření článku a fotografií ze stribro.cz je bez souhlasu autora zakázáno.
Účetnictví a prodejna počítačů Stříbro | Tvorba www stránek Stříbro