Uživatelské jméno: Heslo: Dnes je 18. dubna 2024
Aktuálně O městě Pro turisty Pro občany Podnikatelé Katalog
počasí.stříbro.cz | fanstyby.stříbro.cz



Trojice evropských projektů přináší odborný a osobní růst studentům i kantorům stříbrského gymnázia




V současné době se Evropa nadechuje po prodělané koronakrizi, která mimo jiné narušila průběh mnoha mezinárodních projektů. Jedním z nich je i projekt Erasmus+ „Stand up,Europe“, který je určen pro žáky osmiletého gymnázia a je tematicky zaměřen na odpor proti nacismu a jiným diktaturám.Věnuje se ale i tématu jednoty a různorodosti současné Evropy.

Partnery našich studentů jsou jejich vrstevníci z Francie, Řecka a Německa.
Z naplánovaných čtyř výměnných pobytů mohl díky krizi zatím proběhnout pouze jeden, a to v Lecheně na řeckém poloostrově Peloponés. Termín výměnného pobytu ve Francii musel být již dvakrát změněn, tím i pobyt v německém Kaiserslauternu. Pobyt ve Stříbře se snad uskuteční podle plánu na začátku listopadu 2020.

Druhým probíhajícím projektem Erasmus+ na naší škole je „Obchodní praxe v zahraničí“. Ten směřuje na žáky OA a jeho hlavní aktivitou, jak už název napovídá, jsou stáže v zahraničních firmách. Do projektu bylo zapojeno celkem 24 žáků. 12 z nich strávilo dva týdny v Londýně na přelomu listopadu a prosince 2018, druhá skupina 12 žáků pak přesně o rok později. Tyto zahraniční pobyty všestranně rozvíjejí osobnost účastníků. Stáže probíhají např. v realitních kancelářích, hotelích, obchodech, účetnických firmách, neziskových organizacích, školských zařízeních apod. Naši studenti mají jedinečnou možnost nahlédnout do fungování firmy, uplatnit své teoretické znalosti v praxi, procvičit si svoji angličtinu. Díky pobytu v britských rodinách se seznámí s místní kulturou a životním stylem. Do práce cestují individuálně londýnskou MHD. Učí se být soběstační a zodpovědní sami za sebe. Nezávislost a svobodu žáci opakovaně hodnotí jako největší přínos a zážitek, který si z praxí přivážejí. Fotky ze stáží a další informace najdete na našem FB profilu https://www.facebook.com/headingforLondonOAStribro .

Poslední akcí Erasmus+, která byla realizována v tomto školním roce, byl projekt „Professional and International Development for Teachers“. Ten byl zaměřen na další vzdělávání pedagogických pracovníků. Celkem 6 kantorů stříbrského gymnázia díky němu mohlo absolvovat mezinárodní vzdělávací kurzy v Řecku, Itálii a Velké Británii. Kurzy byly zaměřeny na modernizaci výuky, používání IT technologií a rozvoj metodických dovedností. Během takových kurzů se učitelé setkávají s kolegy z celé Evropy a mají možnost si předávat své zkušenosti a osvědčené výukové postupy.
Po návratu ze zahraničních kurzů pak dochází k předávání nových poznatků v rámci celého pedagogického sboru a k obohacení a modernizaci výuky.

Mobility a zahraniční zkušenosti jsou významnou součástí moderního vzdělávání a vnášejí do naší práce i studia nové nápady, zkušenosti a tolik potřebný nadhled. Naše škola bude podávat žádosti o granty i v budoucnu. Věříme, že veškerá práce vložená do přípravy, administrace a organizace mezinárodních projektů, se mnohonásobně vrátí díky jejich skvělým přínosům.

Mgr. Petra Baxová a Mgr. Marie Mašková, koordinátorky projektů





Dne 22.06.2020:Kristýna Weilová





Pro reakci na článek musíte být přihlšen


Publikování nebo šíření článku a fotografií ze stribro.cz je bez souhlasu autora zakázáno.
Účetnictví a prodejna počítačů Stříbro | Tvorba www stránek Stříbro