Uživatelské jméno: Heslo: Dnes je 29. března 2024
Aktuálně O městě Pro turisty Pro občany Podnikatelé Katalog
počasí.stříbro.cz | fanstyby.stříbro.cz



Ježíšova křížová cesta, aneb velikonoce 2020..


Výstava obrazů malířky Hany B. Novákové v klášteře TEPLÁ od 1.března do 29.dubna.Vystava,kterou v Teplé už neuvidite

Výstavu jsem původně zamýšlel navštíviti o velikonočních svátcích, ale nejaký vnitřní hlas, na který opravdu dám, mi říkal jeď tam co nejdříve.. výstavu jsem navštívil tuším 3. března, ještě před vyhlášením nouzového stavu v ČR, kdy se i Klášter Teplá uzavřel vnějšímu světu..Mohla proto vzniknout tato reportáž, bohužel jsem nezachytil na foto všechny obrazy,ale pouze ukázky, nepředpokládaje vývin událostí nadcházejících..

Výstavu  14 obrazů , jako 14ti zastavení křížové cesty. Pod názvem Ježíšova křížová cesta nám představila malířka Hana B.Nováková svoje obrazy, jež měly býti původně určeny pro kostel Všech Svatých v Boněnově. 

Autorka se zamýšlí nad smyslem našeho života, jeho ceny a hodnot lidského bytí. Možná si divák, návštěvník výstavy uvědomí opravdový smysl poselství Ježíše Krista, jež není v provádění obřadů,ale o vztahu člověka k jiným potřebným lidem, uprchlíkům, nemocným  i jiným lidem žijícím na okraji dnešní společnosti. Poselství Ježíše je hluboce lidské, morálně filosofické. Je o empatii, pomoci i soucítění s potřebnými..

Malířka Hana zachytila svými obrazy  známý biblický příběh Ježíšovo křížové cesty. Povedla se jí ovšem věc nevídaná, přenesla tento starodávný příběh  k nám do současnosti k lidem 21.století. Její obrazy nejsou jakousi replikou středověkých křížových cest, jež  známe z kostelů,ale dala jim svým pojetím nový význam, nutíce diváka vnímatele k hlubokému zamyšlení nad naším současným životem a děním okolo nás. Obrazy se místy a některé přibližují jaksi k naivnímu umění, náhle však vybočí do myšlenkového nápadu autorky a opustí tento styl. Jakoby  tím chtěla přiblížit tu starodávnou dobu, kdy lidé neměli o existenci ohromujícího vesmíru a světu okolo nás tolik informací jako my nyní.. Základní hodnoty lidské existence zůstávají ovšem neměnné po celá ta dlouhá staletí a na  tohle se malířka zaměřuje i svými obrazy. Každý obraz, každé zastavení křížové cesty tak má i doprovodný text, jím autorka přibližuje divákovi svůj tvůrčí záměr i ústřední myšlenku obrazu. Dává jim tak pečeť originality i punc dnešní doby. Na poslední fotografii je obraz ,který mne osobně zaujal nejvíce..

Výstavu pořádá Kanonie  Premonstrátů kláštera TEPLÁ. Je k vidění v Hroznatově akademii v prostorách bývalého čeledníku kláštera. Výstava je uspořádána k nadcházejícím velikonočním svátkům a pokud Vás zajímá jiný způsob života nežli primitivní konzum, je jistě vhodnou formou jak si připomenout duchovní rozměr velikonoc roku 2020..Klášter má ovšem o jinou křížovou cestu. Je instalována v plenéru klášterní zahrady formou miniatur a jistě stojí také za zhlédnutí. 

Tak tohle dnes už neplatí. Výstavu neuvidíte, Klášter je uzavřen. Ještě si neopustím jeden malý postřeh z výstavy, resp. když jsem psal zápis do výstavní knihy upoutal mne jiný text. Jakási zřejmě ortodoxní křesťanka, která jistě zbožně pravidelně navštěvuje bohoslužby ve středověkých kostelích tam napsala:

-Na výstavu jsem se velmi těšila. Po zhlédnutí obrazů musím  říci, že mne velice zklamaly. Tato moderna  znehodnotila odkaz biblického příběhu..

Můj názor je ovšem zásadně odlišný. Musím se přiznat, že jsem  paní Hanu B. Novákovou velmi pochválil a výstava byla pro mne velkým a příjemným překvapením. Fakt to nebyla žádná středověká replika, nicneříkající současnému světu,snad jen v historickém kontextu. Tahle  výstava opravdu stojí za shlédnutí a pokud se Vám někdy naskytne příležitost určitě si jí nenechte  ujít.

Přeji všem hezké velikonoční svátky. 

 

.





Dne 10.04.2020:Jan Picka





Pro reakci na článek musíte být přihlšen


Publikování nebo šíření článku a fotografií ze stribro.cz je bez souhlasu autora zakázáno.
Účetnictví a prodejna počítačů Stříbro | Tvorba www stránek Stříbro