Uživatelské jméno: Heslo: Dnes je 25. dubna 2024
Aktuálně O městě Pro turisty Pro občany Podnikatelé Katalog
počasí.stříbro.cz | fanstyby.stříbro.cz



Náměstí má šanci na prestižní architektonickou cenu


aneb vyšlo v Tachovském deníku 25.6.2019

Stříbro – Mezi 34 nominovaných dokončených projektů se dostala revitalizace náměstí ve Stříbře ve čtvrtém ročníku prestižní České ceny za architekturu. Stavby vybírala mezinárodní porota, která posuzovala 186 různých návrhů.

Nominované objekty byly zveřejněny v červnu, samotná cena bude udělena na podzim. Autory řešení revitalizace náměstí ve Stříbře jsou Markéta a Petr Veličkovi ze studia M&P Archotekti. Jejich návrh vzešel z architektonické soutěže, kterou vyhráli už v roce 2007. „Z ocenění máme samozřejmě radost,“ vyjádřil se Petr Velička. „Náměstí se dostalo až do letošního ročníku České ceny architektury, protože jsme čekali, až bude definitivně dokončené, tedy až bude hotové i Muzejní náměstí,“ vysvětlil.

Rekonstrukce hlavní části náměstí totiž začala v roce 2011, dokončena byla před šesti lety, část nazvaná Muzejní náměstí se dokončovala loni. Jak uvádí autoři návrhu v popisu řešení, základní koncept vychází ze zachovalé historické struktury města, ale zároveň se snaží splnit nároky a požadavky současné doby.

Výsledné řešení stříbrského náměstí zvýrazňuje podle Veličkových historicky významné objekty a doplňuje je soudobým řešením mobiliáře a vodních prvků. Nový povrch náměstí je z přírodních prvků, vytváří novou koncepci veřejného osvětlení a městského mobiliáře.

A také zklidňuje automobilovou dopravu. Mimo jiné tím, že snižuje počet parkovacích míst. Tady ovšem vzniká třecí plocha mezi autory návrhu a uživateli. „Řada lidí si stěžuje, že je na náměstí méně parkovacích míst,“ potvrzuje starosta Václav Votava.

 

Jak ale uvádí v komentáři k architektonickému řešení autoři, veškerá doprava byla řešena v souladu se záměrem snížení intenzity provozu, což znamená pozitivní změnu v možnostech pohybu chodců po náměstí.

„Je pravda, že názory na rekonstruované náměstí nejsou zcela jednotné, ale určitě je jeho současná podoba tisíckrát lepší, než bylo předtím,“ dodal Votava. „Nominace na cenu mě pochopitelně těší, každá zmínka o Stříbře je dobrá.“

S přípravou rekonstrukce, která ve výsledku stála přes šedesát milionů korun, se začalo v době, kdy byl starostou Stříbra současný senátor Miroslav Nenutil. „Nominace na českou cenu architektury je významným oceněním nejen pro architekty, ale i pro město. Můžeme být pyšní na to, že ve Stříbře máme veřejný prostor, který zaujal mezinárodní porotu,“ okomentoval.

Také Nenutil si je vědom některých připomínek zejména vůči počtu parkovacích míst. „Ano, je to určitá nevýhoda, že je jich teď méně, ale další parkovací místa jsou v okolí náměstí. A setkal už jsem se s tím, že více oceňují krásu našeho náměstí turisté, než občané,“ dodal.

Řešení stříbrského náměstí už bylo nominováno v roce 2015 na Evropskou cenu Piranesi award.

redakce

 



Dne 27.06.2019:Laco Kajaba





Pro reakci na článek musíte být přihlšen


Publikování nebo šíření článku a fotografií ze stribro.cz je bez souhlasu autora zakázáno.
Účetnictví a prodejna počítačů Stříbro | Tvorba www stránek Stříbro