Uživatelské jméno: Heslo: Dnes je 18. dubna 2024
Aktuálně O městě Pro turisty Pro občany Podnikatelé Katalog
počasí.stříbro.cz | fanstyby.stříbro.cz



Duchowe z Lukowe ... (nic pro slabé povahy)


Podivné energie. Nemohl se dopočítat..

Stál tam uprostřed sešeřelé kostelní lodi, jež byla pokryta nejen patinou času ,ale i množstvím pavoučích přádelen. Něco mu tady nehrálo. Dvacetdevět, třicet, třicetjedna, začal znovu už poněkolikáté. Třicet, třicetjedna, třicetdva, třicettři..dvacetdevět, třicet, třicetjedna... . náhle jakoby spatřil nějaký pohyb, nebo se mu to jenom zdálo? opatrně se rozhlédl, byl však v tom starobylém hřbitovním kostele sám,.. začal znovu počítat..

opravdu, opravdu se polekal, jedna ze soch duchů se opravdu pohnula. Podíval se na ni. Určitě tam předtím nebyla. Ti duchové, pokrytí prachem času, pavučinou jejich příběhů, nebyly smyšlenkou něčí fantazie, Ti duchové byli skuteční, seděli tam tiše beze hnutí v těch lavicích, tak jak byli zvyklí celá ta dlouhá léta, dokud byli živí..

Joseph, Mária, Izabella, Wolfgang, George, Gerda, Hilda, Franz, Barbara, Anna, Karli, Heinz, Zikmund, Elizabeth, Otto, Johanna, Anton, Johann, Leopold, Therezia, ... . a Paul. Mrtví mezi živými. Tedy až na jednoho. Živý mezi mrtvými...

-----------------------------

Duchové v kostele Sv.Jiří v Lukové proslavili tento hřbitovní kostel po celém světě. Jedinečný nápad mladého umělce Jakuba Hadravy  ,jež zhmotnil duchy, lépe tedy spíše duše zemřelých obyvatel  obce LUKOVÁ u Manětína již v roce 2012. Náš nápad oživit jednu sochu ducha (duše) se nakonec neukázal býti dobrým nápadem, i když fotografický ano. Teprve na displeji počítače se ukázala podivná věc, nevěřícně kroutíme hlavou. Plameny  všech tří svíček  na přineseném svícnu jsou vychýleny a hoří jaksi šikmo, uprostřed uzavřeného prostoru kostela, jedná se o podivný úkaz, Ty plameny jsou vychýleny jedním směrem, povídá Pavel. Jakoby jakási tajemná energie proudící že soch duchů odstrkávala toho nepravého živého.. Výše uvedená jména jsou opravdická, jsou že hřbitovních náhrobků a nalezli jsme překvapivě i několik fotografií ?  Když dáte něčemu jméno, tak vlastně obživne. Pojmenováním duchů ,skutečnými jmény obyvatel obce Lukowa jsme je oživili...  . , ale, My lidé jsme přece nesmrtelní že ?

 .. polorozbořené náhrobní kameny  zesnulých jen symbolicky označují místa jejich dnes již zarůstajících hrobů.

K našemu překvapení mají jedinečnou přírodní květinovou výzdobu.

--------------------------------

Hřbitovní kostel Sv.Jiří pochází ze středověku z roku 1352 !! kostel je od roku 1958 kulturní památkou? Měl 3 oltáře, byl však několikrát vykraden, jak jinač že..  v kostelních lavicích sedí, nebo postává 32 soch, jež znázornují původní obyvatele obce..





Dne 07.06.2019:Jan Picka





Pro reakci na článek musíte být přihlšen


Publikování nebo šíření článku a fotografií ze stribro.cz je bez souhlasu autora zakázáno.
Účetnictví a prodejna počítačů Stříbro | Tvorba www stránek Stříbro