Uživatelské jméno: Heslo: Dnes je 24. dubna 2024
Aktuálně O městě Pro turisty Pro občany Podnikatelé Katalog
počasí.stříbro.cz | fanstyby.stříbro.cz



Noc kostelů 2019


v pátek 24.května se otevřelo více nežli 1600 kostelů v celé České republice. Podíváme se tedy na dvě zajímavá místa v západočeském kraji, více se toho stihnout nedalo. Kostel Sv.Jiří LUKOVÁ a Památník zla ( Meditační zahrada) Plzeň Doudlevce...

NOC Kostelů je fenomén 21. století. Ojedinělá akce, kdy se  již po desáté otevírají dveře kostelů, kaplí, modliteben, klášterů se blíží. Jedinečné spojení naší minulosti, přítomnosti a snad i budoucnosti, propojení duchovního světa s kulturním. Není určena jenom věřícím,ale skutečně všem návštěvníkům, však se na ní také organizátoři připravují několik měsíců. Kulturní a duchovní zážitky presentují nejen sborové zpěvy, koncerty, ale i dětská vystoupení a také čtení bible i světské poesie ,které v setmělých prostorách navozují velmi zvláštní, sváteční atmosféru. .. jedná se opravdu o velmi ojedinělou akci, která Vás, citlivější a vnímavější naprosto uchvátí a připomene Vám skutečnou podstatu našeho člověčenství..

Po zkušenosti z let minulých mohu doporučit Klášter Teplá, kostel Narození Jana Křtitele v Úterý, kostel Sv.Jiří v Bečově nad Teplou, velké překvapení čeká též návštěvníky plzenské Meditační kvetoucí zahrady, krásně nasvícení v nočních hodinách podržené, jazzovou hudbou ..  

 ------------

Poprvé. Vždy je v životě něco poprvé. Poprvé, někdy v roce 2005 nechal jakýsi kostelník v Rakousku při úklidu kostela náhodou otevřené dveře. S údivem zjistil, že večerní atmosféra kostela přitahuje s velkým zájmem náhodně kolemjdoucí.. v Čechách se noc kostelů poprvé konala v roce 2009 .. dnes v roce 2019 se v celé České republice otevírá více než 1600 kostelů, klášterů, muzeí, modliteben, rajských dvorů..

-------------------------------------------------------

Kostel Sv. Jiří  Luková, je zapadlé místo nedaleko Manětína. Opuštěná zachmuřená krajina. V dálce mezi temnými lesy ční k nebi starobylá kostelní věž osypaná patinou času. Jediná přístupová cesta se ani nedá nazvat silnicí, v Lukové končí. Jedeme ko kopce, pořád vzhůru na konci se kamenitá cesta přeci jen trošku rozšiřuje.Stmívá se. Kostel Sv. Jiří je hřbitovní kostel,podivné ponuré místo náhle rozjasní řada svící na rozpadávajících se schodech.. Jakoby z dáli zní varhanní hudba. Varhany hrají překvapením uvnitř kostelíka, který se náhle rozsvítí desítkami svící... jó málem bych zapomněl duchové.., ale o těch příště.

Meditační zahrada ,dnes Památník zla v Plzni, je dílem  již zesnulého pana Hrušky, vojáka v hodnosti plukovníka, pronásledovaného komunistickým režimem.. dnes je památník ve správě plzeňského biskupství a dominantou zahrady je nejenom obří kamenná  křížová cesta,ale i kaple Maxmiliána Kolbeho. Přijeli jsme ovšem pozdě, jazzová kapela právě balila fidlátka, počasí  nám ovšem přálo, bylo přímo Boží...,tak snad někdy příště...





Dne 27.05.2019:Jan Picka





Pro reakci na článek musíte být přihlšen


Publikování nebo šíření článku a fotografií ze stribro.cz je bez souhlasu autora zakázáno.
Účetnictví a prodejna počítačů Stříbro | Tvorba www stránek Stříbro