Uživatelské jméno: Heslo: Dnes je 17. dubna 2024
Aktuálně O městě Pro turisty Pro občany Podnikatelé Katalog
počasí.stříbro.cz | fanstyby.stříbro.cz



aktualizováno - ZAVŘE SE VE STŘÍBŘE ÚZEMNÍ PRACOVIŠTĚ FINANČNÍHO ÚŘADU?


aneb odkaz na články, resp. jak přeložit mantru státu o šetření do řeči běžného občana

který ( snad ) stojí za přečtení

http://sihelska.stribro.cz/2019/04/zavre-se-ve-stribre-uzemni-pracoviste-financniho-uradu/

Aktualizováno, článkem v Deníku: 

https://tachovsky.denik.cz/z-regionu/financnim-uradum-hrozi-presun-20190410.html 

a zprávou v Českém rozhlase : 

https://plzen.rozhlas.cz/financni-urad-chce-zrusit-svoje-pracoviste-ve-stribre-7890999

a dalším článkem v Deníku (kde paní ministryně řekne A, ale neřekne k tomu B, v odpovědi na otázku "Poslechli vás ?"...):

https://tachovsky.denik.cz/zpravy-z-ceska/alena-schillerova-ceska-ekonomika-je-stale-ve-skvele-kondici-20190413.html

a článkem občana, starostu a poslance Ing. Václava Votavy:

"26.4.2019

Votava (ČSSD): Rušení pracovišť finančních úřadů zase na pořadu dne?

V minulých dnech bylo pracovníkům některých územních pracovišť finančních úřadů oznámeno, že jejich pracoviště bude zrušeno. Konkrétně v Plzeňském kraji jde o Sušici, Stříbro a Kralovice, ale rušení poboček finančních úřadů má jít napříč celou republikou.

Konkrétně v Plzeňském kraji se jedná o 64 lidí, kteří mají přejít buď na jiná pracoviště do vzdálenějších bývalých okresních měst nebo budou propuštěni. Důvodem je plán provozních úspor, jak jej představila ministryně financí Alena Schillerová na začátku února. Opakuje se tak rok 2015, kdy ministerstvo financí nakonec po velkém odporu samospráv, poslanců a senátorů z velké části od rušení pracovišť ustoupilo. Tehdy jsem jako předseda rozpočtového výboru Sněmovny tento záměr také kritizoval a poukazoval především na absenci koncepce finanční správy a nejednání se samosprávami dotčených obcí.

Ano, šetřit se má. Ale domnívám se, že smyslupně, a ne za každou cenu! Stále se proklamuje přiblížit státní správu občanům. Skutečnost je ale taková, a to se nejedná jen o tento příklad, že se spíše vzdaluje od občana. Snižuje se její dostupnost a v případě finančních úřadů i jistý komfort pro daňového poplatníka. Pak se nemůžeme divit, že dochází k vysídlování menších měst a vesnic. Ne každý, a u starších lidí to platí obzvláště, si rozumí s internetem. Pro řadu lidí to bude znamenat, že dojížděním na vzdálené pracoviště finančního úřadu stráví i půl dne. A osobní návštěva je v řadě případů nutností. Nahradit rušené pobočky podatelnami, kam budou jezdit na dva dny na pár hodin dva pracovníci, je přeci jen slabou náplastí.

Rušení pracovišť finančních úřadů i v trojkových městech (obcích s rozšířenou působností) považuji za chybné rozhodnutí, které zhoršuje dostupnost státní správy na venkově a navíc nepomůže ani k lepšímu výběru daní"

(zdroj: https://www.parlamentnilisty.cz/politika/politici-volicum/Votava-CSSD-Ruseni-pracovist-financnich-uradu-zase-na-poradu-dne-579241)

 

 a reakcí Finanční správy na výše uvedený článek, resp. články

" 30.5.2019

Finanční správa neplánuje rušení kteréhokoli územního pracoviště. Stejně jako ostatní orgány státní správy se i Finanční správa připravuje na snižování počtu systemizovaných míst a provozních nákladů k 1. 1. 2020.

V současné době probíhá jednání o možných úpravách, které spočívají zejména ve snižování počtu útvarů, vedoucích pracovníků a také v optimalizaci činností finančních úřadů a jejich územních pracovišť.

Konkrétní informace o podobě optimalizace organizační struktury budou k dispozici až po projednání a schválení rozpočtu na rok 2020.

Záměrem Finanční správy je i nadále poskytovat maximálně dostupné služby daňové veřejnosti, avšak tyto služby musí být poskytovány při racionálním využívání personálních a finančních zdrojů, které má Finanční správa k dispozici."

(zdroj: https://www.financnisprava.cz/cs/financni-sprava/media-a-verejnost/nepresnosti-v-mediich/2019)

 

a článek na www.idnes.cz ze dne 5.6.2019

https://www.idnes.cz/ekonomika/domaci/cerne-duse-ministerstvo-financi-rozpocet.A190604_200628_ekonomika_are



Dne 05.06.2019:Laco Kajaba





Pro reakci na článek musíte být přihlšen


Publikování nebo šíření článku a fotografií ze stribro.cz je bez souhlasu autora zakázáno.
Účetnictví a prodejna počítačů Stříbro | Tvorba www stránek Stříbro