Uživatelské jméno: Heslo: Dnes je 20. dubna 2024
Aktuálně O městě Pro turisty Pro občany Podnikatelé Katalog
počasí.stříbro.cz | fanstyby.stříbro.cz



Železňák (aktuálně)


Dnes v 9,00 začal hlavní přesun 1. pole pňovanského železničního mostu

... zdáli to vypadalo jako scéna z mysteriozního filmu. Nikde žádné obří stroje, žádné jeřáby, tahače a jiné stavební obludy. To ticho bylo zvláštní,tajemné, mysteriózní.. náhle je protnul vzdálený lidský hlas, tak jedem..  ta obrovská hromada kovu vážící 170 tun 1.pole železničního mostu se jakoby pohla, zdá se Vám to nebo Vás šálí zrak?? Přece se nemůže tahle masivní obrovitá konstrukce pohnout sama od sebe ??...

Přesun začal přesně v devět hodin, sedmnáctého října roku dvatisíceosmnáct.Pomalý, zdáli takřka nepostřehnutelný posun těžké konstrukce byl velmi pomalý a velmi plynulý.Celý přesun trval dvě hodiny. V 11,00 bylo pole nového mostu na svém místě, usazené na obou pilířích mostu..

Mistrovství mostařů předcházela myšlenka, nápad. Nápad se zrodil v projektové kanceláři.. , ba ne, nápad se zrodil v hlavě člověka, projektanta. Mistrovská ukázka vítězství ducha na hmotou.. přitom nápad úžasně jednoduchý, konstrukce se -odstrkávala- hydraulicky od vodící dráhy. Ty malé písty (cca 500mm)  přitom nebyly skoro vidět.Vydržela i původní nýtovaná konstrukce z roku 1901 mistrovské dílo našich dědů. Ale tohle pořád není všechno. To nejzajímavější a nejúžasnější je teprve před námi. Otočení celého spojeného pole ( staré s novým) o 180 stupňů.. opět ukázka velikosti lidského ducha a jakoby jednoduchého řešení. Otáčet se bude na 340tun !! ve výškách kde létají ptáci..

To jsou Oni, Ti hlavní, podařilo se je zachytit na přiložených fotografiiích, přijeli osobně řídit přesun. To Oni vymysleli a realizují ojedinělé dílo v našem regionu.

 





Dne 16.10.2018:Jan Picka





Pro reakci na článek musíte být přihlšen


Publikování nebo šíření článku a fotografií ze stribro.cz je bez souhlasu autora zakázáno.
Účetnictví a prodejna počítačů Stříbro | Tvorba www stránek Stříbro