Uživatelské jméno: Heslo: Dnes je 23. dubna 2024
Aktuálně O městě Pro turisty Pro občany Podnikatelé Katalog
počasí.stříbro.cz | fanstyby.stříbro.cz



Jiří Grygar


Jiří Grygar v Plzni

Za hojné účasti posluchačů byla 21.9.2018 v plzeňském Depu v tzv.klempírně při příležitosti knižního veletrhu Svět knihy Plzeň zahájena velmi zajímavá beseda s astronomem a astrofyzikem Jiřím Grygarem (1936). Jiří není jenom věhlasný astronom, věřící křesťan, ale i vášnivý cyklista. Celou dlouhou poutavou besedu a vyprávění o knihách, které jej provázely životem absolvoval ve stoje..

Snad nejvíce jej ovlivnily Písně kosmické od Jana Nerudy..ale i další knihy jež provázely tohoto vzdělaného muže po jeho pouti životem. Pan Grygar je znám tím, že srozumitelně hovoří o otázkách a tajemstvích vesmíru, jak sám zdůraznil jehož jsme všichni součástí a naše lidská existence je velice pomíjivá, jako vše ve vesmíru. Je velice činorodý i ve svém požehnaném věku a jeho vyprávění o hvězdách je naprosto uchvacující. Tentokráte to však bylo trošku jinak. Jakoby rekapituloval svůj dosavadní život spolu se sbírkou knih, které jej v životě ovlivňovaly od ranného mládí až po současnost, přítomní ani nedutali bylo to opravdu hezké vtipné poučné i laskavé povídání tohoto barda české astronomie. Jeho prvotinou byla kniha Vesmír, kterou vydala MF v roce 1980,následovala celá řada dalších, jeho poslední knihu Knihy a hvězdy jejíž součástí jsou i zmiňované Písně kosmické (tzv. souborné vydání) si měli možnost návštěvníci zakoupiti přímo u stánku na knižním veletrhu spolu s vzácnou autogramiádou samotného autora.

Jak sám Jiří Grygar prohlásil, je to jeho poslední kniha, neboť vývoj astronomie jde takovým tempem, že aktualní knižní zpracování není již technicky možné, a tak věren svým pokrokovým zásadám a myšlenkám píše aktuální články na internet..





Dne 24.09.2018:Jan Picka





Pro reakci na článek musíte být přihlšen


Publikování nebo šíření článku a fotografií ze stribro.cz je bez souhlasu autora zakázáno.
Účetnictví a prodejna počítačů Stříbro | Tvorba www stránek Stříbro