Uživatelské jméno: Heslo: Dnes je 16. dubna 2024
Aktuálně O městě Pro turisty Pro občany Podnikatelé Katalog
počasí.stříbro.cz | fanstyby.stříbro.cz



Horrrovej kostel


Na počátku byla

Na počátku byla myšlenka, jistě dáte mi za pravdu, síla myšlenky je úžasná, silou myšlenky vznikl i náš hmotný vesmír..

..tahle myšlenka je ovšem mnohem skromnější, ale stejně úžasná, pomohla zachránit rozpadající se kostel. Horrrový kostel. Kdybyste chtěli vyprávět novodobou pohádku, tak hlavní postavou tam bude jakýsi student. Student Hadraba. Jak poetické. Za tím jeho úžasným nápadem stojí záchrana středověkého rozpadajícího se hřbitovního kostelíka (1352). Na maličkém venkovském hřbitůvku spějí svůj věčný sen obyvatelé maličké zapadlé vísky, kterou zná ovšem celý svět. Televizní štáby, reportáže a hlavně údiv, úžas a zase údiv. Udivení čínsky mluvící turisté nemávali rudými vlajkami, jen tiše v úžasu hleděli na ty sehnuté shrbené postavy v přítmí kostelíku Svatého Jiří. Venkovní světlo ozařovalo podivné šedobílé postavy uvnitř pochmurného interiéru zaprášeného zdevastovaného kostela, omotaného pavučinami letitých pavoučích přadlen, opírající je o vybrakovaný, červotočem prožraný dřevěný oltář...

přijel další bourák zahraniční provenience, je s podivem, že to tady vlastně najdou, tenhle zapadlý kout severního plzeňska.. desítky modlících se duchů evokujíce příběh z dob, kdy tito duchové byli zbožní lidé a návštěva kostela a modlitba k Bohu byla nejen samozřejmostí, ale také Jejich velikým svátkem. Umělec ztvárněním svých vizí,které mu evokovala návštěva jinak ponurého rozpadajícího se kostela vnesl do promodleného zdiva nový život. Život duchů..

Když jsme odcházeli, všimli jsme si fungl nové střechy, vůbec nebyla fotogenická. Kostelík Svatého Jiří v Lukové u Manětína začíná nový život. Možná jednou přijde doba, kdy v kostelních lavicích budou vedle Hadrabových duchů sedět i živí vopravdoví lidé. Ale to už bude vopravdovej zázrak.. 

----

Luková tel. 606169936 pan Koukl , raději si zavolejte nežli tam pojedete.





Dne 28.07.2018:Jan Picka





Pro reakci na článek musíte být přihlšen


Publikování nebo šíření článku a fotografií ze stribro.cz je bez souhlasu autora zakázáno.
Účetnictví a prodejna počítačů Stříbro | Tvorba www stránek Stříbro